Vloerverwarming: Electrisch of Warm-water (CV)

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo

In onze nog te realiseren aanbouw (deels waaonkamer/deels keuken) willen we vloerverwaming gaan aanleggen. Wat googelen en zoeken op deze site levert me nogal wat tegenstrijdige info op:

* Wat is uit kostenoogpunt het meest geschikt: Electrisch of warm-water.
Veel stellen dat electrisch duurder is, maar dan kijkt men alleen naar de energie-kosten door de energie-leverancier.
Als men ook rekening houdt met duurdere aanschaf van CV (verdeelunit) + extra onderhoud aan CV (jaarlijkse keuring) + extra pompkosten (aanschaf+energie), valt dan toch niet het voordeel richting electrisch of blijft CV uitbreiding toch goedkoper.

* Is electrisch niet beter te regelen (en daardoor goekoper) dan warm-water (ondanks verdeelunit)
* Zijn er risico's op electrische velden bij electrische vloerverwarming (bv storingen op andere apparatuur)


Graag uw visie
 
De aanschaf kosten zullen verschillend zijn; maar het hangt helemaal van de specifieke omstandigheden af (is er al ergens anders vv, oppervlak uitbouw, stookgedrag etc.) hoe die uiteindelijk door zullen tellen.

Electrische velden t.g.v. e-vloerverwarming zijn er zeker, maar die zijn er ook bij de draden die door het huis lopen en ze zullen vooroal in de vloer zitten :wink: .

Als er een geheel nieuwe vv-installatie voor alleen de uitbouw moet komen, zou mijn visie" zijn: geen enkele vv-soort en daar houten vloer leggen. Verwarmen met een extra radiator.
 
Bedankt Fiesiekus voor je reactie, maar ik ben toch op zoek naar een goed antwoord welke vv goedkoper is: cv of electrisch: Je kent dat wel; m'n vrouw wil nu eenmaal vv (met vloertegels).

Is er nu echt niet iemand die me een berekening-stip kan geven wat de jaarlijkse kosten bij CV vs Electrische vloerverwarming zijn, en wat dus goedkoper is.
 
Aan energie kosten betaal je voor electra ongeveer 2,5 tot 3 maal dat geen je aan gas zou moeten betalen.

Daarbij ga ik uit dat je bijde gevallen precies evenveel energie verbruikt.
 
Vergeet niet dat vv een lage temperatuur systeem is; het voordeel zou wel eens nog groter kunnen zijn dan puur de verbrandingswaarde/kWh prijsverhouding.
 
Ik heb zelf ook deze afweging gemaakt en ik heb voor electrisch gekozen.
Ik wil voor in de keuken vv om af en toe de kou er af te halen. En ik heb stadsverwarming. Het installeren van vv via de cv zou ik door een installateur laten doen en het zou in de bestaande vloer gefreesd moeten worden. Electrisch kan ik zelf en wordt maar minimaal hoger.

Ik heb dus voor electrisch gekozen.
 
Energiekosten zijn voor dezelfde hoeveelheid energie via gas veel lager dan bij elektra. Kosten voor de ketel kun je meestal verwaarlozen. Die is toch al aanwezig en noodzakelijk voor de verwarming van overige ruimtes. Aansluiten van de vloerverwarming op de bestaande installatie is vaak relatief eenvoudig. Enige probleem kan zijn het infrezen van de leidingen in de vloer.

Vergeet niet dat bij elektrische vloerverwarming als deze een beetje vermogen moet gaan leveren ook vaak aanpassingen aan de groepenkast en soms zelfs aan de huisaansluiting noodzakelijk zijn. Dat brengt ook kosten met zich mee.

Als je gaat voor lage totale kosten valt de keuze eigenlijk altijd op vloerverwarming via de cv. De energiekosten zijn zoveel lager dat prijsverschillen in aanschaf en aanleg er eigenlijk niet toe doen.

Dit is ook de reden dat wij in Nederland nauwelijks elektrische ruimteverwarming toepassen, terwijl de plaatsing van elektrische verwarmingselementen veel goedkoper en eenvoudiger is dan de aanleg van een cv-installatie.

De elektrische vloerverwarming wordt min of meer in de markt gezet via de bouwmarkten als een echt doe het zelf product. Een elektrisch matje kan een klusser immers veel makkelijker zelf verwerken onder de tegels dan de aanleg van een vloerverwarming op water. dit is meer de reden van het bestaansrecht dan dat het echte voordelen heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan