Vloerverwarming benedenverdieping wordt niet warm

De vraagbaak

 • #1
Beste allen,

Ik zit volledig met mijn handen in het haar en niemand schijnt mij te kunnen helpen (c.q. iedereen wijst naar elkaar). Dit is zo'n beetje mijn laatste redmiddel...

Onlangs heb ik een woning gekocht (nieuwbouwhuis uit 2018).

Er is een Itho Daalderop base cube duo geïnstalleerd met een LT en HT zone inclusief 3 verdiepingen vloerverwarming (benedenverdieping, slaapkamers, zolder).
In het originele plan van de aannemer zou verdieping 0 vloerverwarming krijgen en verdieping 1 en 2 HT radiatoren. Vorige bewoners wilden geen radiatoren en kozen destijds voor vloerverwarming op verdieping 1 en 2. Orginele offerte van de aannemer was te duur en hebben dit door een derde firma laten plaatsen.
Verdieping 0 is een open verdeler zonder pomp en verdiepingen 1 en 2 zijn een gesloten verdeler met mengshunts/pomp.

Wanneer de Itho warmtevraag van LT zone krijgt, wordt de HT zone al op basistemperatuur gebracht, waardoor daar de temperatuur ook licht zal stijgen. Nu komt het grote probleem: de benedenverdieping wordt niet warm! Aanvoer is warm, maar afvoer blijft koud (lijkt dus een circulatieprobleem).
Pas op het moment dat ik de toevoer naar verdieping 1 en 2 dichtzet en de pompen uitzet, gaat de benedenverdieping verwarmen. Het lijkt dus dat verdieping 1 en 2 'teveel vragen' wat betreft het volume, waardoor verdieping 0 dus niks krijgt. Doordat verdieping 0 dus zijn doeltemperatuur ook nooit bereikt, verwarmt verdieping 1 en 2 vrolijk verder waardoor daar de temperatuur stijgt.

Ik hoop dat de uitleg een beetje hout snijdt. Ik ben geen specialist en weet gewoon niet meer wat te doen, zeker gezien het feit dat er al 3 installateurs zijn geweest die allemaal iets anders zeggen.

Wat is hier aan te doen en waar ligt het probleem eigenlijk? Is het de CV ketel waarvan de pomp niet sterk genoeg is, is beneden gekozen voor een verdeler zonder pomp, terwijl dit eigenlijk met pomp zou moeten zijn en kan dit 'zomaar' worden gewisseld?

Alvast enorme dank voor de reacties...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #2
  verdeler met pomp beneden plaatsen of als de groepen noet te lang zijn op de verdelers alle verdelers zonder pomp nemen en de ketel pomp de circulatie laten verzorgen
   

  De vraagbaak

  • #3
  Dank voor de reactie Marcn. Een stomme vraag: wat is ‘niet te lang’?
  Op verdieping 0 ligt op groep 1: 91m, 2: 76m, 3: 83m, 4: 78m, 5: 80m, 6: 46m.
  De technische omschrijving van verdieping 1 en 2 heb ik opgevraagd bij de installateur 2 :), hopelijk hebben ze deze nog….. ik weet wel dat er 6 groepen op verdieping 1 zijn en 3 op verdieping 2.
   

  Bernhard

  • #4
  De verdelers op de verdieping moeten worden ingeregeld, instelventiel iets dicht draaien daarmee gaat er meer CV-water naar de begane grond.
   
  • Like
  Waarderingen: liviu2004

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu