Vloerverwarming als bijverwarming of niet

Wilco

  • #1
Heren,

In mijn huis is vloerverwarming aanwezig, alsmede ook 2 radiatoren.
De vloerverwarming is echter aangesloten op de (ooit aanwezige) 3e radiator. Is mijn vloerverwarming nu de hoofdverwarming of juist niet?
Kan ik, in deze koude maanden, beter de andere 2 radiatoren dicht draaien of is dat geen goed idee?

Mijn (gloednieuwe) ketel, moet ik daarvan de temperatuur van het aanvoerwater verlagen misschien voor een optimaal comfort?

Off topic: Al maanden ben ik bezig om mijn "drukverlies probleem" op te lossen, de ketel leek het euvel te zijn. Dit blijkt nu niet zo te zijn....
 

Chathanky

  • #2
Zit er een verdeelblok voor de vloerverwarming?

Wat betreft het dichtdraaien van de radiatoren, als de vloerverwarming voldoende vermogen kan leveren is dit mogelijk.

Je kunt de cv temperatuur verlagen, kans is alleen dat de overige ruimtes met radiatoren niet goed warm worden als dit gewenst is, omdat er minder vermogen afgegeven wordt door de radiatoren.
Het is wel gunstiger voor het rendement van de ketel.

Het verlagen van de cv temperatuur en het dichtdraaien van de 2 radiatoren zal je proefondervindelijk moeten proberen. dan kom je er vanzelf achter of dit gaat.
 

Wilco

  • #3
Er zit inderdaad een verdeelblok voor de vloerverwarming.
Deze schijnt trouwens ook "gevoelig" te zijn als het gaat om lekkages, zo op het blote oog zie ik daar trouwens niks aan.

Betreft de vloerverwarming, niet hoger zetten dan 40 graden?
 

Chathanky

  • #4
In ieder geval niet meer dan 50, als het goed is staat de maximaal op 55 of 60 ingesteld.

Probeer dit gewoon 40 te houden.
 

Watje4

  • #5
Wilco schreef:
In mijn huis is vloerverwarming aanwezig, alsmede ook 2 radiatoren.
De vloerverwarming is echter aangesloten op de (ooit aanwezige) 3e radiator. Is mijn vloerverwarming nu de hoofdverwarming of juist niet?
Of het om hoofd- of bijverwarming gaat is volgens mij alleen maar te beredeneren aan de hand van de hart-op-hart (h-o-h) afstand van de leidingen in de vloer. Bij bijverwarming is de h-o-h 20 tot 30 cm, bij hoofdvloerverwarming 10 cm.

Alleen tja, hoe kom je er nu achter wat er bij jou ligt ? Geen idee, misschien kan je het beredeneren aan de hand van het aantal groepen op je verdeler. Meestal kan er zo'n 75 meter leiding op een groep (dacht ik, niet helemaal zeker), dus je kan eventueel aan het rekenen slaan. :-)
 

Wilco

  • #6
De aansluitingen van de vloerverwarming zit fysiek gezien verreweg het dichtst bij de verdeler. Op redelijke afstand radiator 1 en zeker een meter of 7 verder radiator 2.

Of heb je hier niks aan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu