Welke ketel en/of warmtepomp past bij vloerverwarming als hoofdverwarming

Niels_T

  • #1
Beste,

Wij bouwen op het moment een "nieuwe" woning voor mijn ouders. Gaat om een renovatie van een bungalow van 200m2 (530 kuub) waarbij enkel de voor- en zijgevel is blijven staan. Dus eigenlijk nieuwbouw en alles begane grond. In alle ruimtes komt vloerverwarming als hoofdverwarming. Per ruimte regelbaar, in de badkamers nog aangevuld met een elektrische radiator. Isolatie minstens nieuwbouwnorm, nieuwe geisoleerde betonvloer, HSB opbouw, isolatieschil buitenom op de oude gevel etc. etc.

Waar ik niet uitkom is de vraag wat er het beste kan worden gebruikt voor de aansluiting op de vloerverwarming. Er is zo ontzettend veel informatie over te vinden, dat ik niet weet waar te beginnen. Wij hebben de 25kW CV ketel uit de woning bewaard, deze is uit het jaar 2020 van Nefit.

Uitgangspunt is optimale isolatie, voldoende zonnepanelen en behoefte aan comfortabel verwarmen. Mijn ouders zijn gepensioneerd, veel thuis, stoken het altijd rond de 22 graden. Gasaansluiting blijft sowieso in de woning in verband met gesloten gashaard, puur voor de sfeer.

Wat zou de beste keuze zijn qua warmtepomp?

- Aardwarmtepomp valt af
- Lucht/water warmtepomp ?
- Hybride warmtepomp in combinatie met bestaande cv ketel?

Budget is niet ongelimiteerd, maar hoeft ook niet voor een dubbeltje op de eerste rang.

Hoop dat iemand een duwtje in de goede richting kan geven.
Alvast bedankt.

Niels
 

Lange Herman

  • #2
Als je toch de gasaansluiting laat zitten dan minimaal een hybride. Wat als voordeel heeft dat je geen oplossing hoeft te bedenken voor je warme water.
Toch zou ik serieus overwegen om gasloos te gaan. Dat scheelt je elk jaar minstens de vaste leveringskosten.
Oja zorg ook voor balansventilatie, dat scheelt veel energie en levert comfort. (ventilatiesysteem D)
 

Niels_T

  • #3
Helder, dan kan de bestaande CV gebruikt worden voor het tapwater. En zorgt de hybride wamtepomp voor de vloerverwarming. En indien nodig kan de bestaande CV bijspringen indien de hybride pomp het niet aan kan, als ik het goed begrijp.

Ja, thanks WTW unit heb ik rekening mee gehouden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je vraag is zo algemeen dat er geen antwoord op te geven is.

"Welke motor moet er in mijn auto? Diesel, Benzine, Electrisch of toch Hybride?". Wat ga je er mee doen? Alleen stadsritjes maken, of een F1-race rijden? Of moet er iedere dag een aanhanger van 1500 kg achter hangen?

Laat voor de woning een warmteverliesberekening maken, bepaal de benodigde vermogens voor verwarming en tapwater en kies adh daarvan een oplossing.
 

Bernhard

  • #5
Met isolatie aan de buitenkant zal de woning gedurende een groot deel van het jaar heel erg warm worden.
Bij woningen met veel isolatie moet alle aandacht gaan naar het koelhouden van de woning.
Reduceren van de zonbelasting kan door:
- schaduwwerking
- aanbrengen aan de buitenschil van een stenen laag, massa
- reflectie.
Een extra groot ventilatiesysteem is nodig, meer dan alleen een WTW-unit.
Laat een advies maken door een ingenieurs buro aangesloten bij de Vabi voor de berekenig van het warmteverlies en de zonbelasting.
 

Niels_T

  • #6
Beste Walker en Bernard, bedankt voor jullie reactie. Ik heb inmiddels offerte gevraagd voor de genoemde berekeningen bij een bureau dat met vabi software werkt. Ik zal de uiteindelijke conclusie en keuze nog terugkoppelen op het forum.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
zorg er iig voor dat de slangdiameter minimaal 16mm is en de groepen zo rond de 60 meter.
ook dient de voedingsleiding naar de verdeler(s) van voldoende grote te zijn, minimaal 25mm
 

Niels_T

  • #8
Ja heb offerte liggen o.b.v. 16mm, maar zie dat de lengte per groep tot max 120 meter gaat. In totaal 2400 meter over 18 groepen. Maar dat is gemiddeld 2x lang per groep als die 60 meter die jij noemt?

Het lijkt te komen door verschil tussen warmtepomp en/of ketel in verband met de capaciteit van de circulatiepomp? Daarom is het inderdaad goed om deze ook door de expert te laten berekenen op basis van de uitgangspunten voor cv of warmtepomp :-)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Maakt niet uit wat voor circulatiepomp je gebruikt, vloerverwarming met warmtepomp en LTV heeft niets meer af te geven na 60mtr slang, alle warmte is reeds afgegeven aan de vloer, dus de overige 60 mtr zal voornamelijk koud blijven omdat alle warmte reeds afgegeven is en er bijna geen delta T meer is tussen slang en vloer. Daarom het advies van een maximale slang lengte van +/- 60 mtr, en om gezeik verderop te voorkomen zou ik het aanhouden.
Denk ook gelijk aan de desbetreffende na regeling per vertrek en houd rekening dat wanneer je gaat koelen de thermostaten hier voor geschikt zijn.
Eigenlijk is een goede na-regeling ook een must. Net als een verdeler met flow meters en pomp (maar das mijn mening he).

En plaats een buffer retourzijdig in de installatie maar dat zullen ze je wel vertellen hopelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Niels_T

  • #10
Helder, thanks voor de goeie tips. Ik ga het allemaal meenemen in het totaalplaatje en waar nodig kom ik graag even terug op de opmerkingen. Ik wacht voor nu even de berekeningen af van het ingeschakelde advies bureau. En zal het daarna samenvatten tot de benodigde apparatuur.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #11
de weerstand in de leiding word bij grote groepen te hoog, dan denk je neem een grotere pomp maar de weerstand neemt kwadratisch toe bij hogere stroom snelheid vandaar de kortere groepslengtes.
verdelers met eigen pomp kan ook (geen menginjectie)maar dan zit je vast aan een buffer ivm hydraulisch onbalans in de installatie, ook is de kostprijs stukken hoger (meerdere pompen en aansluitapendage's)daarbij als de groepslengte niet te groot is kan de interne pomp van de wp (voor een woning) het totale debiet prima leveren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu