Principe vloerverwarming als bijverwarming

Peter.pj39

  • #1
Het principe van een vloerverwarming leek mij erg eenvoudig totdat ik op internet ging zoeken en er niet meer uit kwam.

Wie kan mij zeggen waarvoor de pomp dient op een vloerverwarmingsunit ? ( ik noem dit VVU )

Werkt een vloerverwarming zonder dat de pomp draait op de VVU? er is tenslotte al een pomp in het CV circuit.

Als de pomp wordt aangezet, gaat dan de temperatuur naar beneden of juist omhoog ? Ik heb begrepen dat de pomp pompt van de retour naar de inlaat, er wordt dus juist extra KOUD water bijgepompt.

Zou dit dan betekenen dat als de pomp defect zou raken de vloerverwarming te warm kan worden ?

Kan iemand mij uitleggen hoe het mogelijk is dat de retourleiding van een vloerwarming veel warmer kan zijn (het is niet altijd zo) dan de aanvoerleiding?

De reden voor deze vragen, ik heb een vloerverwarming en radiatoren in de woonkamer , het systeem is uit 1990, maar de CV ketel is een nieuwe HR Remea, en ik heb het idee dat het helemaal niet goed werkt. ik heb geen flowindicatoren, de vloer blijft koud.

Wie kan mijn vragen beantwoorden, wie heeft er tips om iets te testen?
bij voorbaat dank.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maak eens een foto van uw vloerverwarmingsunit. Hiermee is misschien de oorzaak te achterhalen.
Heeft degene die de ketel heeft geplaatst, rekening gehouden met vloerverwarming en welk type ketel is er eigenlijk? Werkte het met de oude ketel wel goed ? Worden de radiatoren wel eerst aan de bovenkant warm ?

Antwoord op de vragen:
De vloerverwarmingspomp dient om
- genoeg water door de lange slangen te krijgen én
- om heet CV water te mengen met kouder water dat de vloer uitgekomen is. Zo is het water dat de vloer in gaat minder heet, en blijft de vloer heel. Water naar de radiatoren kan als u 's winters thuis komt best 80 graden worden, dat moet niet in de vloer.

Ik hoop voor je dat aanvoer en retour van de ketel aan dezelfde kant van de pomp zitten (in hetzelfde balkje) dus als de vloerverwarmingspomp niet werkt wordt alleen dat ene balkje (erg) warm, niet de vloer. Het water uit de ketel gaat dan alleen dat ene balkje in en uit.

Inderdaad, als de vloerverwarmingspomp aan gaat dan wordt dat balkje kouder. Immers er wordt water uit de vloer bijgemengd.

Als de retour blijvend warmer is, klopt er inderdaad iets niet. Het kan wel tijdelijk, als de vloer lekker warm is maar de ketel is een tijd uit geweest levert deze eerst even koud water (afgekoeld door de radiatoren of de ruimte waar de ketel en leidingen zitten).

Kijk eens goed naar uw verdeler, zitten de leidingen naar de CV ketel inderdaad op dezelfde balk, zodat de pomp van de vloerverwarming geen invloed heeft op de rest van het CV systeem?
Zet de vloerverwarmingspomp eens uit, de CV aan en voel welke leiding het eerst warm wordt. je weet dan zeker wat aanvoer van en retour naar de CV ketel zijn.

Bepaalde ketels hebben een modulerende pomp, de pomp past zijn kracht aan de warmtevraag aan. Heel zuinig allemaal, maar ongeschikt voor vloerverwarming. Vandaar mijn vraag over de ketelvervanging. Deze functie van de ketel moet dan worden uitgeschakeld.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je hebt een pomp nodig omdat je met een andere temperatuur de vloer in wilt als dat de ketel levert.De ketel zit tussen de 50 en 90 graden ivm je radiatoren, de vloer maximaal op 45graden.

De unit zorgt ervoor dat het ketel circuit en vloer circuit elkaar niet beinvloeden.

Als de pomp loopt zal de temperatuur in de set dalen, het koude retour water word gemengd met het hete aanvoer water om zo op de juiste vloertemperatuur te verkrijgen.
De regeling word gedaan door de thermostaat kraan met voeler in de aanvoerbuis van de vvu.

Als de pomp niet loopt (defect) zal het hete cv water direct via de retour weggaan de pomp zorgt voor de stroming door de vloer, geen pomp geen stroming in de vloer.

De retour kan maximaal net zo heet worden als de aanvoer nooit heter, dat kan alleen als de pomp van de vvu niet loopt.

Je geeft aan een remeha te hebben, welke remeha en welke thermostaat.
En een foto van je vloerverdeler maakt meedenken makkelijker.
 

Bernhard

  • #4
In een vloerverwarmingsysteem circuleert het water met een veel kleiner temperatuurverschil, tussen de aanvoer en retour, dan in een circuit met radiatoren. Temperatuurverschil bij radiatoren is ca 20grd en bij een vloerverwarming 5-10grd.
Het circuit met de ketel en de radiatoren is het "primaire" circuit.
De vloerverwarming is het "secundaire" circuit. De waterstromen in de 2 circuits blijven gescheiden.
Het water in de vloerset wordt dus niet gemengd. Er wordt alleen warmte van het CV-water afgestaan aan het water voor de vloerverwarming.
Bij het opstarten van een vloerverwarming zal de watertemperatuur heel langzaam stijgen. De toegevoerde warmte wordt direct opgenomen in de massa van de vloer. Het duurt heel lang om de vloer een beetje op te warmen. Het opwarmen van de vloer gaat sneller als er direct onder de slangen voldoende isolatie wordt aangebracht. Hiermee voorkom je de opwarming van de beton in de vloer. Mvgr Bernhard
 

Peter.pj39

  • #5
@ AvDijk.

Hartelijk dank voor uw snelle reactie.
Ik heb een foto bijgevoegd, u ziet 2 pijlen op de foto dat zijn 2 thermostaten, 1 buisthermostaat en 1 thermostaat in het blok.
De rode pijl wijst naar de aanvoer, daar ben ik van overtuigd. Deze buis wordt als eerste warm. En als de buis volg komt deze echt van de warme uitvoer van de CV.

Ik weet niet of er rekening is gehouden mer de vloerverwarming bij het plaatsen van de nieuwe ketel in 2009 want ik woon hier pas net.
Ik heb een modulerende ketel ( type moet ik nog even opzoeken) en ook modulerende kamerthermostaat. (merk Honywell modulation met een touchscreen van ongeveer 10x8cm.)
U heeft eigenlijk al antwoord gegeven, het is er niet echt voor geschikt.

Zijn er nog opties, het lijkt mij toch wel lekker om de vloerverwarming iets beter te laten werken.

Wat mij ook opvalt is dat de thermostaatkraan op de retourleiding zit, dit is ook anders dan bij een normale radiator, is dit juist? De retourleding wordt dus geknepen, de sensor van deze thermostaatkraan zit via zo'n capilair drukvaatje ( ik hoop dat ik het goed zeg) op de buis bij de motor , dit kan je op foto slecht zien omdat het te klein is.

Ik zal de komende dagen eens een paar testen uitvoeren die u heeft aangegeven, ik kom hier op terug.

Ik kreeg ook een reactie van iemand die had het over een gescheiden primair en secundair circuit. Heb ik dat nu ook ?

Even ter info, mijn radiatoren in het hele huis werken verder prima.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ik kan het niet helemaal goed zien maar heb het idee dat dit een actieve verdeler is. de circuits zijn dan niet hydraulisch gescheiden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Het is niet verwonderlijk dat u een compleet verkeerd beeld hebt over de werking van vloerverwarming.
Na het zien van de foto kan ik alleen maar concluderen dat hier een gedrocht is opgehangen wat nooit fatsoenlijk (en veilig) kan werken als verdeler van vloerverwarming.
Het gebruik van een maximaalthermsotaat (toegepast als een soort pompschakelaar) in de aanvoer en een thermostaatknop in de retourleiding, duiden al op een zeer onprofessioneel toepassen van onderdelen waarvoor ze niet zijn bedoeld.
Hier is zeer onkundig werk afgeleverd.
Ik adviseer u om een compleet nieuwe verdeler voorzien van label-A circulatiepomp op te hangen en op deugdelijke wijze te laten monteren op de aanvoer- en retourleiding en de buizen die het water door de vloer circuleren.
Alleen dan kunt u nog plezier beleven aan uw vloerverwarming: aanpassen van dit (onveilige) geval leidt tot niets.

Er zijn 3 groepen geinstalleerd. Als de oppervlakte die verwarmd zou moeten worden groter is dan ca 30-40 M2 kunt u ook niet veel verwachten van deze "vloerverwarming".
 

Kacheltje

  • #8
Als verwarming zal je met 3 groepen best voldoende hebben. Je kunt zeker meer dan 30 a 40 m2 mee verwarmen. Het is geen hoofdverwarming. Wat er zo onveilig is?
Wat je wel aangeeft isdat de buis die het eerste warm wordt je retour had moeten zijn.
Aanvoer en retour zijn bij een goede waarneming verwisseld. De aanvoer hoort aan de leiding te zitten waar de thermostaatknop zit.
Wat Headhunter aangaf is zeker zo. Een actieve verdeler is voor de meeste ketels niet geschikt en horen dan neutraal gemaakt te worden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Kacheltje schreef:
Aanvoer en retour zijn bij een goede waarneming verwisseld.
Als de installatie al zo lang geleden is aangebracht is het des te dommer dat nooit in die richting gezocht zou zijn. Pleit maar weer voor het feit dat je ondeskundigen niet aan zo'n installatie moet laten prutsen.
Het installeren van vloerverwarming is een specialisme, wat je er niet "zomaar even bij kan doen".
Dat zelfde geldt m.i. voor al die "wijsheden" die steeds maar worden uitgekraamd m.b.t. zo'n onderwerp. Er wordt op dit gebied veel onzinnigs verteld, waardoor de leek op een totaal verkeerd been wordt gezet en door al dat gepruts met de problemen en kosten wordt opgezadeld.(en zeker niet te onderschatten: dat vloerverwarming ten onrechte een zeer verkeerd imago krijgt !!)

Het komt vaker voor dat door de vervanging van een CV-ketel problemen onstaan. Dan wordt al snel voor het niet goed meer functioneren richting vloerverwarming gekeken, maar vaak ligt de oorzaak in de juiste afstellingen van de nieuwe ketel door degene die de ketel installeert. (en daar ontbreekt vaak de actuele kennis)
Met de introductie van label-A pompen in de ketels en ook nog eens de verplichte toepassing van Label A pompen op verdelers van vloerverwarming per 1-1-2013 is de juiste kennis noodzakelijk om een goed oordeel te geven over een storing.
 

Kacheltje

  • #10
Als ik het lees heb je veel commentaar en geen enkel nuttig antwoord op de gestelde vraag.
Je geeft eerst aan dat de verdeler niet deugt en een nieuwe gekocht moet worden. De verdeler zou een gevaar zijn. Enz enz.
Op de vraag waarom gevaarlijk geen antwoord. Maar een nieuwe klaagzang over hoe de installatie branche zou werken.

Ik dacht niet er iets in de richting gevraagd werd. Maar meer vragen over de werking en de oorzaak van het probleem op te lossen
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Inderdaad hebben we niets aan het afkatten, van alle installateurs.
Ok er zijn net als in elke andere branche goede en minder goede.
En om jezelf tot de beste te rekenen, vind ik ook zeer arrogant, dus ik zelf zou dat ook nooit doen, er zijn altijd mensen die beter zijn en beter weten als jezelf.

En als je goed leest, is de installatie al 22 jaar oud.
Toen waren de technieken en kennis nog niet zo als heden ten dagen.
Dus om aan te geven, dat er een gedrocht door prutsers is geplaatst, dat niet veilig werkt, zonder een eigenlijke goede uitleg te geven, is ook geklets in de ruimte.

Maar ik kan de gooier wel begrijpen.
Hij verkoopt liever nieuwe materialen, want gratis een oplossing of een goede uitleg geven, brengt geen geld op.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Dubbel geplaatst copie van bericht verwijderd.
Het is niet nodig om een bericht dat om 13.55 geplaatst is, om 15.30 weer te plaatsen met dezefde text.
 

Kacheltje

  • #13
Lijkt mij ook niet. :mrgreen: Geen idee hoe dat komt overrigens. :-|
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
@Kacheltje en Peter
Het is mijn bedoeling zeker niet om "de installateur" in het algemeen af te katten en gezien jullie bijdragen in dit forum jullie beiden persoonblijk al helemaal niet. Laat dat duidelijk zijn.
Maar als ik iets zie, wat ik ronduit gepruts vind, zeg ik dat recht voor z'n raap (en verwacht ik niet dat je je aangesproken voelt.....)
Als je ook oog hebt voor kwaliteit, kun je m.b.t. deze vraag alleen maar tot de conclusie komen dat dit geen goed voorbeeld is van "vloerverwarming".

Ook de uitleg die de vraagsteller geeft van hoe vloerverwarming zou werken wijst wel op een totaal verkeerd beeld van hoe vleorverwarming zou moeten werken. Jammer, want op vele sites staat toch echt wel hioe het wel zou moeten. Daar kan hij niets aan doen, want de foto toont wel dat hier iets is geinstalleerd wat alles behalve kwalteit is (ook al is de installatie al zo oud)
Daarom is mijn welgemeende advies: ga hier niet langer aan lopen klooien, maar besteed je geld gewoon aan een nieuwe verdeler.
Ik denk dat door duidelijk te zijn, je de zaak van de vraagsteller beter dient dan met allerlei lapmiddelen te komen.

"Onze" branche wordt al teveel geplaagd door allerlei "prutsers", die door slecht werk te leveren het beeld van (in dit geval) vloerverwarming totaal vertroebelen. Ik hoop niet dat je die figuren tot je "collega-installateurs" rekent. Het is voor de leek al moeilijk genoeg om een goed oordeel te vellen over hetgeen in de markt wordt aangeboden en nog tge vaak worden verkeerde beslissingen genomen.
 

Kacheltje

  • #15
Wat is er mis met de huidige vloerverdeler dan om deze weg te gooien en een nieuwe te plaatsen?
De verdeler is een keurige verdeler. Dat het leidingwerk er misschien niet zo netjes uit zien en de bedrading kris kras loopt verander je niet door een er een nieuwe verdeler te plaatsen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Lekker laten zitten en doormodderen.......dan zit men van de winter weer in de kou......
Als alles op orde was, zou de vraagsteller nu niet met twijfels zitten: het werkt dus niet.
Als je professioneel met zoiets geconfronteerd wordt, hak dan knopen door en biedt een verdeler aan met een label-A pomp, dan kan men weer jaren vooruit.
 

Kacheltje

  • #17
Geen antwoord op de vraag wat er mis is met de huidige verdeler.
Geen motivatie waar je zelf zo op hamert, een degelijk gemotiveerd advies.

Net zoiets als iemand een lekke band heeft een nieuwe zuinige auto adviseren. lekker zuinig en je kunt weer jaren vooruit, die oude ziet er niet uit. :mrgreen:

Ik wacht verder af op de vragen van de TS, dit omdat we er toch niet uitkomen. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Dit is een nutteloze discussie.
Ik constateer dat er een persoon is die 1 keer een reactie plaatst en daarna vragen gaat stellen aan een andere beantwoorder en daar mee doorgaat zonder een oplossing of inhoudelijke bijdrage aan te dragen voor het probleem.
Er is niemand die een ander kan verplichten op die vragen antwoord te geven.
Een inhoudelijke reactie geven levert heel wat meer op voor TS, die heeft dan in elk geval een brede keuze hoe het probleem op te lossen.
 

Tiho

  • #19
Gesteund door een andere mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Nadere uitleg graag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu