Thermo Briljant vloerverwarming als bijverwarming

Status
Niet open voor verdere reacties.
HELP!!
Ik heb al 12 jaar een Thermo Briljant vloerverwarming als bijverwarming en al 12 jaar problemen. Al bij de installatie heb ik de plavuizenboer gevraagd of e.e.a. wel goed was aangesloten, antwoord: Doe ik altijd zo.
Nou ja, zij hebben er verstand van dus het zal wel. Het was mei dus niet representatief qua temperatuur. Vervolgens een half jaar later een Nefit HRC 23 gemonteerd maar probleem bleef, nl. dat de vloer amper warm wordt. Verwarmingsinstallateur is erbij geweest, heeft van alles geprobeerd maar niets helpt afdoende.

Nu onlangs 11 jaar later weer een nieuwe ketel laten installeren, ik was niet thuis dus het vloerverwarmingsprobleem niet voor kunnen leggen en eerlijk gezegd ook niet aan gedacht. Nu hangt er een Remeha en nu viel mij het probleem weer op omdat de vloer nog minder warm wordt als voorheen. Wellicht logisch, ook dit is een modulerende ketel net als de Nefit maar waarschijnlijk door de nieuwere techniek is deze nog zuiniger en stookt dus op een nog lagere temperatuur........

Vanavond nog eens gekeken en weer kom ik tot de conclusie dat ik denk dat e.e.a. verkeerd is aangesloten.
Kan iemand mij na 12 jaar eindelijk eens goed helpen en precies vertellen hoe het echt moet om van alle problemen af te komen.

Het betreft een Thermo Briljant 3 - groeps verdeler. Je hebt een voorste en een achterste blok, zowel aanvoer als retour zitten op het voorste blok.......??? De pomp zit tussen het achterste en het voorste blok, draait rechtsom en volgens mij dus tegen de richting van de aanvoer in, vreemd vind ik, of niet?

Thermostaatkraan staat op 50 graden maar de thermometer geeft 25 graden aan, hoger komt ie nooit, dit terwijl de aanvoerleiding vlak boven de kraan veel heter aanvoelt deze kun je niet lang vasthouden, dus heet genoeg! Overigens zie ik op foto's op dit forum of als ik google op Thermo Briljant afbeeldingen van dezelfde verdelers maar die hebben een oranje kastje, waarom heb ik die niet????

De Remeha wordt aangestuurd door een Cenvax weersafhankelijke regeling. Deze is destijds al eens geïnstalleerd om de ketel 's nachts door te laten draaien waardoor de vloerverwarming ook 24 uur per dag warm water aangevoerd krijgt.

Dit is een serieus probleem en niet iets als lucht in de leidingen ofzo. Ik hoop op een echt goede oplossing. Mocht ik er met hulp van jullie niet uit kunnen komen, dan ben ik ook bereid diegene met dé oplossing uit te nodigen hier in drenthe en het hem te laten oplossen, uiteraard tegen betaling, maar let op!!!!!(no cure, no pay) want deze verwarming in dit huis heeft me al kapitalen gekost aan zogenaamde oplossingen van echte installateurs.

In afwachting van jullie reactie.
 
Plaats aub eens een paar foto's van de situatie vvw en ook een overzicht van de leidingen bij de vvw.

Hoe meer we kunnen zien des te beter is het te beoordelen hoe eea aangesloten is en wat er mogelijk verkeerd is of gaat.

Dat oranje kastje is meestal de maximaal pomp thermostaat maar het kan in uw geval ook wat anders aansturen.

Laat maar eens wat zien.

Vr Gr
 
Hierbij een tweetal foto's van de verdeler.

Zoasl je ziet heb ik vanavond de thermostaatknop er eens afgehaald maar ook dit heeft geen invloed op de temperatuur.

Verder zie je links de aanvoer en rechts de retourleiding.

Voor alle duidelijkheid, ik heb geen oranje kastje terwijl ik dat op foto's van anderen wel zie. Heb ik die nodig of niet.

Groet André
Voor vragen kun je me ook bellen op nummer 0651 - 45 46 36
22502_04022008266_1.jpg

22502_04022008268_1.jpg
22502_04022008268_1.jpg
 
Ik begrijp van deze installatie helemaal niets. De aanvoer en retour zit op hetzelfde blok! Dit kan gewoon nooit werken.
 
Okee, gelukkig een bevestiging van wat ik altijd heb gedacht. Zijn er nog meer mensen die van mening zijn dat dit nooit naar behoren kan werken?

Voor alle duidelijkheid, de waterpomp geeft een draairichting aan linksom, dus voor mijn gevoel tégen de richting van de aanvoer in.
 
Pomp moet het water in de achterste balk pompen en in het achterste blok links zit de capilaire opnemer van de thermostaat.

Deze unit is hydraulisch neutraal dus alle leidingen zitten zoals het hoort.

Dat bronzen apparaat in de retourleiding moet een terugslagklep voorstellen het is de vraag of die goed werkt.

Als u de stekker van de VVW eruit trekt en de kachel hoog zet wat wordt er dan warm, gaat het water dan door de voorste balk van de aanvoer naar de retour leiding.
Zo ja dan is dat circuit goed dan zit waarschijnlijk de pomp in de verkeerde richting.
Dus dan het pomphuis omdraaien (180 graden) de pompmotor ook 180 graden draaien, anders hangt de armaturenkast van de pomp naar onderen en dat mag niet.

Voor de rest zou het nog een kwestie kunnen zijn van de overige installatie delen goed inregelen zodat de ketel het water ook naar de unit pompt.

Meer is er volgens mij niet aan de hand.

Vr Gr en succes ermee.
 
Voel eens even wat de aanvoer en de retour doet.
Koelt de retour flink af dan is er weinig doorstroom Dus er komt dan te weinig warm water door de verdeler. (de retour is de rechter cv buis met messing keerklep)
Problemen kunnen dan zijn zoals cvolieboy al aangaf of dat het inregelventiel daaronder te ver geknepen is.

Wordt de retour nagenoeg net zo heet als de aanvoer dan laat de verdeler geen warm water toe in de verdeler en voert dit rechtstreeks af aan de retour.

Dit type verdeler werd oorspronkelijk verkocht alszijnde een niet neutrale verdeler maar is op neutraal aangepast.
 
Ik heb nu de stekker van de pomp eruit getrokken en inderdaad wordt nu de retour bijna net zo warm als de aanvoer, maar.......

Ik heb de pomp nog eens goed bekeken omdat je spreekt over een pomphuis een pomp en een armatuur wat ik om moet draaien.
Als ik naar de pomp kijk dan zie ik aan de voorzijde op de sticker een draairichting staan, linksom, kijk ik verder op het achterste gedeelte van de pomp (heet dat pomphuis of zo??) dan staat daar een pijl op naar boven. Volgens mij is dit al tegenstrijdig.

Kun je precies uitleggen wat je bedoelt met pomphuis, pomp en armatuur (is dat waar de draden inzitten??) Hoe moet ik hem 180 graden draaien. Boven, beneden? dan veranderd de draairichting niet. Voor, achter? dat gaat niet passen met de muur erachter.

Dus graag een zo duidelijk mogelijke uitleg. Indien gewenst kan ik nog wel een foto maken van alleen de pomp, wellicht zie je dan de pijlen en draairichting(en)
 
De pomp zit goed zo, je moet wel even vertellen wat er gebeurt met de retourtemperatuur als de pomp wel draait.
Koelt de retour sterk af of is dit een graadje of 20 verschil met de aanvoer?
 
Ja, er is wel verschil in temperatuur, geen 20 graden want de aanvoer komt nooit boven de 25 graden, dan zou de retour dus 5 graden moeten zijn dat is bijna gekoeld dus dat kan niet. de retour blijft hangen op ongeveer 10 graden. Op de aanvoer zit nu de thermostaatknop niet eens gemonteerd en toch niet meer dan 25 graden

De cv watertemperatuur is dan wel 50 graden of hoger
 
Ik denk dat je te weinig doorstroming hebt, of doordat de radiatoren teveel water krijgen waardoor er niet voldoende stroming is over de mengbuis van de vloerverwarming, of door een verstopping/blokade.

De eerste is makkelijk te controleren.

Meet op elke radiator het verschil tussen aanvoer en retour dit moet gelijk zijn en rond de 20 graden zitten.

Is dit niet het geval dan kan je de kranen of voetventielen iets dicht draien totdat je het systeem in balans hebt.En je zal dan zien dat de water temperatuur in het mengkanaal begint op te lopen.

helpt dat niets dan zou je bij wijze van proef bijna alle radiatoren kunnen dichtdraaien om te zien of er dan wel genoeg water is.

In jouw systeem mist een temperatuur beveiliging(orange kastje) zorg er dus wel voor dat je temperatuur niet doorschiet naar 50 graden dat is vaak niet zo geweldig vor je plafuizen.

Je zou nog kunnen overwegen om een vadometer ertussen te hangen zodat je kan zien hoeveel water er door het blok stroomt.

Zover vanaf hier te zien mankeerd er niet veel aan de verdeler.
 
De aanvoerbuis voelt tot de thermostaatkraan heet aan +/- 50 graden, de retour is voor en na de terugslagklep +/- 15 graden.
Het lijkt mij dat er dus voldioende aanvoer is vanuit het CV Circuit.

Ik heb nog niet geprobeerd om alle radiatoren dicht te draaien, maar omdat er met een WAR wordt gewerkt zitten er verder op alle radiatoren Thermostaatkranen om de temperatuur per ruimte te kunnen regelen. Verder heb ik het in het hele huis aangenaam op temperatuur dus is mijn conclusie dat er overal voldoende doorstroming is. Omdat het overal op temperatuur is zullen de meeste radiatoren dus meerdere keren per dag dicht zijn waardoor de doorstroming dan beter zou moeten zijn.

Er zouden dan schommelingen moeten zijn in de aanvoer bij de verdeler.

In het verleden is ook al eens geprobeerd om, ik weet niet hoe het heet maar, het was een dik stuk buis wat als een soort reservoir moest dienen, hierop zat een aanvoer dan een extra pomp verdeler retour, dit omdat volgens de geleerden de ketel wellicht niet voldoende capaciteit had. Resultaat, veel kosten maar geen verandering.

Verder is het hele CV circuit ook al eens in tweeën gedeeld, vanaf de ketel linksom en rechtsom, dus twee kleinere circuits gemaakt welek onafhankelijk van elkaar d.m.v. twee thermostaten een elektrische klep aanstuurden. Resultaat veel kosten, geen verbetering.

Nou praten jullie over Hydraulisch neutraal of niet, kan iemand mij uitleggen wat dat inhoud en als zoals enkele berichten eerder iemand zegt dat deze verdeler eerst als niet neutraal werd verkocht en later is aangepast. Onze verdeler is 12 jaar oud, is die dan ook al aangepast?

Is het niet logisch dat de aanvoer op het achterste blok moet worden aangesloten, volgens mij is dit ook veel logischer met de draairichting van de pomp, voor alle duidelijkheid, deze draait linksom terwijl de aanvoer van rechts komt.

Verder heb je het over een oranje kastje wat ik niet heb en dat ik dus moet uitkijken dat de temp. niet doorschiet. Dit zou dan toch door de thermostaatkraan moeten worden tegengehouden....?

Voor alle duidelijkheid voor iedereen, op de foto zie je drie buizen, de meest linkse is niets, dit is een losse buis die er toevallig staat en misschien voor verwarring zorgt. Dan zie je daarnaast de aanvoer waar de thermostaatkraan op zit. (is er nu af) en dan rechts de retour met de terugslagklep.
 
Er is te weinig stroming door je cv circuit.
Dit kan te maken hebben met de terugslagklep die al eerder genoemd is.
Volg ook de leidingen om even na te gaan of er nog meer verbruikers (radiatoren ed.) tussen zitten. Dit even om voor ons een beeld te vormen Of er mischien meer is maar ga er van uit dat het je keerklep is want je voetventiel staat volledig open zoals je al aan gaf.
 
Ja, er zitten nog meer radiatoren tussen. Voor alle duidelijkheid, de vloerverwarming is als een radiator opgenomen in het CV Circuit. De ring bestaat overal uit 22mm leidingen, vanaf deze ring met 15 mm naar iedere radiator.

Als het de keerklep zou zijn, klopt het dan dat als ik de pomp uitschakel dat dan aanvoer en retour dezelfde temperatuur worden?

Maar ik verbaas me nog steeds over de draairichting van de pomp, ik kan me niet voorstellen dat deze de goede kant opdraait. Als je naar de foto kijkt en je kijkt voor op de pomp dan wordt de draairichting aangegeven linksdraaiend Dit klopt toch niet als het water van rechts komt en naar links moet om in het achterste blok te komen.

Is het niet zo of wat gebeurt er als ik de aanvoer op het achterste blok aansluit, dan draait de pomp naar mijn idee ineens wel de goede kant op.
 
Nee, heb ik nog niet geprobeerd. Dat zou eventueel nog een mogelijkheid kunnen zijn. Ga ik ook nog proberen.

Maar kan iemand mij nou uitleggen wat wel of niet hydraulich neutraal is?
En graag een uitleg hoe het kan dat de pomp tegen de stroming van het water inloopt. Indien gewenst kan ik vanavond een closeup foto maken van de pomp waar duidelijk de draairichting op staat aangegeven, dan kunnen jullie het zelf zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu