Vloerverwarming afstellen

jantje93

  • #1
Goedemiddag allen,

Ik ben afgelopen tijd druk bezig geweest met m'n vloerverwarming. Ik heb een modulerende tado thermostaat en zit met het volgende:

Het vloerverwarmingssysteem is traag. Dat is gebruikelijk en eigenlijk geen probleem. Het probleem zit hem in het feit dat als ik de thermostaat op 20.5 instel, hij op 3 vlammen (max) blijft doorbranden ondanks dat hij de 20.5 al heeft bereikt. Resulterend in een ruimte temperatuur van 21 graden. Vervolgens slaat hij af ( 0 vlammen op de thermostaat) en koelt de hele boel weer af tot hij onder de 20.5 komt. Dan begint hij rustig te branden maar dat is te langzaam dus hij koelt af tot net onder de 20 graden. Waarna hij weer op vol vermogen naar de 21 gaat enzovoort. Ik heb alleen in de badkamer en radiator die zorgt voor de flow.

Hebben jullie ervaring met een dergelijke situatie?

Alvast bedankt.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik raad je aan de hysteresis (of ook wel differentie of nauwkeurigheid genoemd) bij de thermostaat af te stellen op 0,5 graad.
Bij instellen van de thermostaat is het dan normaal dat de temperatuur bij het instellen op 20 graden dan schommelt tussen 20,5 en 19,5 graad C.
Wordt die hysteresis waarde hoger afgesteld, bijv. p 1 graad C, dan zal de temperatuur schommelen tussen 19 en 21 graden C.
Hetgeen je merkt is m.i. niet verontrustend.
Over het instellen van de nauwkeurigheid bij Tado vind ik eigenlijk weinig of niets terug in de documentatie
Modulerend regelen van een vloerverwarming heeft weinig zin, omdat vloerverwarming een aan/uit systeem is.
 

jantje93

  • #3
Dank Degooijer, dat geeft een boel inkijk in de situatie.

Het is voor mijn gevoel z'n vreemd proces. Vooral omdat het bij 19.5 redelijk koud aanvoelt en je dan weer flink opstookt. Dus ik probeer eigenlijk dat schommelen te voorkomen. Als dat geen optie is is het niet anders natuurlijk.
 

Bernhard

  • #4
De flow moet ook over de verdelers gewaarborgd zijn. indien nodig de verdelers ombouwen of anders aansluiten naar zgn openverdelers. Meestel is dit het toverstokje om alle componenten in de installatie met elkaar op de juiste te laten werken.
 

Bernhard

  • #5
De keteltemperatuur niet te laag instellen, mag 60-70k zijn.
Bij een te lage instelling van de watertemperatuur zal de ketel veel starts maken en duurt het opwarmen van de woning erg lang.
 

jantje93

  • #6
Dank Bernard.

Het vervelende is dat de verdeler geen flow meter heeft, alleen van die witte draaiknoppen. Hieronder het schommelen van de verwarming. Het is dus tijdens het afkoelen vrij koud, en met het opwarmen wordt het vrij warm.

917DC31B-6E54-403E-89CE-B98EE919BF68.png
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu