Afstellen vloerverwarming op stadsverwarming

Klusmonkey

  • #1
Beste kenners,

Wij zitten op stadsverwarming aangesloten voor warm water en hierop zit ook onze vloerverwarming aangesloten. Sinds de gepeperde eindafrekening (ruim 1000 Euro, met bijna 50GJ p/jr) begon ik me af te vragen of de boel niet eens opnieuw afgesteld moet worden. Er is in de loop der tijd regelmatig aan gedraaid, dus grote kans dat het niet meer optimaal is ingesteld.

Wat hebben we:
- 3 circuits (hal, voorzijde kamer, achterzijde kamer)
- Kamstrup warmtemeter
- MTW kamerthermostaat
- gebruikelijke pomp, warmtewisselaar, etc.
- bovenverdieping heeft CV, aangesloten op dezelfde warmtewisselaar


1 = retourknop
2 = toevoerknop
3 = pompregelaar met 3 standen

De pomp draait in de laagste stand momenteel.
De thermometer onder de pomp geeft aan dat er water van ongeveer 30-40 graden de vloer in gaat.
Het eerste circuit staat slecht een klein beetje open, aangezien we het onzinnig vinden om de hal erg warm te stoken. De 2 andere circuits (woonkamer) staan vol open.

Het is qua warmte goed toeven in de woonkamer, maar mij lijkt het verbruik van ongeveer 0,25 GJ per dag wat aan de hoge kant. Zeker gezien het feit dat het lijkt alsof de thermostaat bij afslaan geen invloed heeft op het verbruik gemeten in de Kamstrup meter.

Kamstrup waardes:
- aanvoer rond de 70 graden
- afvoer rond de 30 graden (groot verschil dus)
- gemiddeld 2,3kWh
- 30 l/h

De thermostaat in de woonkamer staat op 19 graden. We horen hem regelmatig aan- en afslaan (tik). Echter, wanneer we stand heel laag draaien en deze dus afslaat toont dat geen verschil in de meetwaardes in de Kamstrup meter. Dus er lijkt dan nog steeds hetzelfde verbruik te zijn... vreemd.
Het is zo'n thermostaat:



Dus, eigenlijk een paar vragen:
- hoe stel ik deze set zo efficiënt mogelijk in?
- hoort bij het afslaan van de thermostaat het verbruik niet te stoppen?
- is de aan- en afvoertemperatuur wel correct afgestemd? (ik meende eens gelezen te hebben dat dit geen groot verschil mag zijn)

Bovendien lopen er buizen naar de bovenverdiepingen voor de CV, maar zelfs wanneer alle radiatoren dicht zijn is 1 van die buizen behoorlijk warm. Lekt er ergens warmte, of is dit normaal? Buis loopt helemaal tot op de zolder.

Alle info is van harte welkom! Waarvoor bij voorbaat dank :)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Als ik het goed zie is deze verdeler niet voorzien van de bij stadsverwarming vereiste terugslagklep. Ook is in de retourleiding geen thermostaat opgenomen (zodat de temperatuur van het retourwater ingesteld kan worden)
Ook al zou u alle groepen (3) dicht zetten, dan zou er nog steeds energie verspild worden. (zet alle 3 de groepen maar eens dicht, dan zal de verdeler toch warm worden, omdat er een verbinding is tussen aanvoer- en retourleiding)
Bij een dergelijke verdeler is het geen wonder dat men veel energie gebruikt: deze voldoet niet aan de eisen van de stadsverwarming en u zult door regelen (wat dan ook) het energieverbruik niet kunnen verminderen.
De enige oplossing is het plaatsen van een verdeler die aan de eisen van de stadsverwarming voldoet.
 

Klusmonkey

  • #3
Oh hm oké, dus de vorige bewoners hebben zich iets niet geheel werkends laten aanpraten??

De verdeler die u noemt, dat is het blok waarop de 3 circuit-knoppen zitten? Daarop zou dus ook een terugslagklep moeten zitten, waarmee de retour geen (ongebruikte) warmte weer wegstuurt?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Klusmonkey schreef:
...... zelfs wanneer alle radiatoren dicht zijn is 1 van die buizen behoorlijk warm. Lekt er ergens warmte, of is dit normaal?
Als er ergens een buis warm wordt, terwijl de radiatoren of vloerverwarming dicht staan, betekent dat energieverbruik.
Het zal allemaal wel werken, dat beaamt u zelf ook wel, maar het energieverbruik zal hoog zijn.
Geheel vervangen van de verdeler met 3 groepen (die dan wel voldoet aan de eisen van de stadsverwarming, dus incl. terugslagklep en temperatuurregeling in de retourleiding), oftewel "blok" zoals u dat noemt, is de enige oplossing en die investering zal snel terugverdiend worden.......

Deze fout komt veelvuldig voor en wordt nog steeds gemaakt. Verkeerde materialen en verdelers die niet voldoen aan de eisen van de energieleveranciers, waardoor een hoog energieverbruik ontstaat. Lekker goedkoop geïnstalleerd, maar duur in gebruik.
 

Bernhard

  • #5
Als de meter aangeeft 30l/h en tempverschil is 40grd dan is het verbruik ca 1400w/h. De gemeten 2,3kw/h is dan bijna 2x zoveel. Waar blijft deze warmte? Zo'n groot verschil kan niet ontstaan door de een verkeerde instelling van de verdeler. Het grote verschil in warmte zal niet naar de buren gaan. Als de warmte ergens in het huis wordt opgenomen is het geen verlies. Een andere optie is dat de meter een foute aanwijzing geeft.
Het niet verwarmen van de andere vertrekken is geen 100% voordeel. Het warmteverlies van de woonkamer wordt daardoor groter, de vloerverwarming moet dan meer capaciteit leveren. Ik zou de pomp op een hoger toerental zetten tenzij er daardoor een stromingsgeluid ontstaat. De pomp op hoger een toerental zal het opnemen van de warmte uit het stadsnet verbeteren.
Zoals Degooyer aangeeft zijn er enkele aanpassingen nodig om de verdeler geschikt te maken voor stadsverwarming. De aanpassingen zullen niet of nauwelijks het verbruik verminderen. mvgr bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Bernhard schreef:
...... enkele aanpassingen nodig om de verdeler geschikt te maken voor stadsverwarming. De aanpassingen zullen niet of nauwelijks het verbruik verminderen.....
Aan een dergelijke verdeler zijn de noodzakelijke aanpassingen niet te doen.
Er zal gewoon een verdeler gemonteerd moeten worden, die voldoet aan de eisen van de betreffende stadsverwarming.
Allerlei lapmiddelen werken niet.
 

Bernhard

  • #7
Degooyer, hoeveel zal het verbruik verminderen?
Waardoor onstaat het verschil in de opname en de meting van meter. Het kan ook een leesfout zijn van de gebruiker. Als de warmte terug gaat in het stadnet mag de meter dat niet registreren.
We zijn het eens dat de verdeler geen schoonheidsprijs zal krijgen. Met jouw ervaring met stadsverwarming kan je misschien aangeven hoeveel minder energie hij gaat verbruiken met een nieuwe verdeler en wat de terugverdientijd zal zijn. mvgr bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Hier is gewoon geen goede verdeler geïnstalleerd. Daardoor ontstaat er een stroming van aanvoer naar retour en dat is de oorzaak van het hoge energieverbruik.
Metingen op die meters zeggen me niets, want het is net alsof je een kraan open laat staan: wat er verloren gaat is niet meer te achterhalen (alleen vergelijken met gelijkaardige situaties kan een indicatie zijn)

Nogmaals: lapmiddelen helpen hier niet. Wanneer installeert men nu eens direct de juiste verdeler en zit men niet te beknibbelen op de materialen? Verkeerde materialen veroorzaken alleen maar ellende: dit is niet de eerste situatie waar dit is geïnstalleerd en zal ook niet de laatste zijn. Allemaal lekker NUON, Essent, Eneco etc,. spekken!!
 

Bernhard

  • #9
Degooyer,
dus de meter geeft een verkeerde waarde?
Dan is het handiger om eerst de meter te laten controleren. mvgr bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Heb al aangegeven dat hier een verkeerde verdeler is toegepast, waardoor er een hoog energieverbruik ontstaat. Meterstanden zeggen mij totaal niets en zijn in deze ook totaal oninteressant.

Wat mij betreft: discussie gesloten
 

Bernhard

  • #11
Discussie gesloten ivm goocheltruc verdeler. De extra vebruikte warmte is verdwenen. mvgr bernhard
 

Klusmonkey

  • #12
Ho ho, gesloten hoeft niet... second opinion is altijd welkom :wink:
Maar dat het niet helemaal jofel is, is wel duidelijk (helaas).
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Nee, gewoon aanpassen zoals het hoort er is geen second opinion in dezen!
 

Klusmonkey

  • #14
Oké, duidelijk.
Ik zit me alleen nog flink af te vragen hoe men dit voorheen heeft kunnen laten plaatsen, door een behoorlijk gerenommeerd bedrijf, zonder dat de installatie datgene kan doen waarvoor deze bedoeld is.

Maar wat betreft de meterstanden die er niet toe zouden doen blijf ik toch met vragen zitten... ze doen er in zoverre uiteraard wel toe, dat ze het actuele verbruik registreren op basis waarvan Essent mij de rekening presenteert. Een betere verdeler zou dan toch ook een lichter verbruik moeten kunnen realiseren? Of is dat geenszins in cijfers uit te drukken?


En dan betreffende:
Als de meter aangeeft 30l/h en tempverschil is 40grd dan is het verbruik ca 1400w/h. De gemeten 2,3kw/h is dan bijna 2x zoveel. Waar blijft deze warmte?
Net even gekeken, actuele waarden zijn 78 graden in, 29 graden uit, dus 49 graden verschil met een gemeten verbruik van 1,8kWh. Dat verschil tussen aan- en afvoer moet juist veel dichter bij elkaar liggen dus?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu