Vloerverwarming afregelen

Red

  • #1
Voor de duidelijkheid ik heb geen technische problemen,ik vraag me gewoon af hoe ik kan controleren of de vloerverwarming waterzijdig goed is ingeregeld.

Mijn verwarming, ca 55m2 verdeeld in 4 groepen, op de begane grond, wordt via een zonneventiel en een huiskamerthermostaat geregeld. De ketel (nefit aquapower, 30kw) staat in WA regeling en staat op zolder (pomp 24uur nadraaitijd).

Ik heb deze zomer de VVW pomp vd vloerverwarming vervangen door geregelde pomp vh bekende merk, hij staat vast op 8W. Ook heb ik 2 radiatoren in huis vervangen en wil ik het ea in de gaten houden.

Wat ik zou willen weten is hoe je aan de aanvoer/retour leiding temperaturen kunt meten, of aan de slangen zelf, of de vloer maximaal warmte overdraagt, zoals dat ook bij een radiator het geval is. Ik heb ergens iets gelezen over een delta T van 7 graden, maar is dat het?
 

Pigion

  • #2
Het afregelen is en nobel streven doch het is in eerste instantie belangrijk dat je begrijpt hoe het systeem werkt. Ik krijg niet de indruk dat daar kennis van aanwezig is bij u. Dat maak ik op uit de vraag zonder dat u een beschrijving geeft van de installatie, b.v.

- Neutrale verdeler?
- Zijn er temp. meters op de verdeelbalken?
- Op welke temp. is de thermostatische kraan in de toe-voer afgesteld
- Haalt hij deze temperatuur?
- Beschikt u over een goede dig. temperatuur meter.
- Keteltemperatuur uit en retour,
- Temperatuur toevoer en retour van de radiatoren
 

Kacheltje

  • #3
De delta T is tot ongeveer 10 gaden.
Met een contactthermometer of een infraroodthermometer kun je de aanvoer en retour meten. Daarnaast meet je de vloertemperatuur die niet hoger wilt hebben dan ongeveer 28 graden. Als dat te veel is kun je altijd de temperatuur later lager instellen.

Je moet de vloer wel volledig op temperatuur hebben. Met een wa regeling bereik je dat niet altijd. Dit zal je tijdelijk even moeten creeeren.
Als je enkel vvw hebt dan stel je een vlakke stooklijn in met als maximum ongeveer 10 graden boven de ingestelde aanvoertemperatuur van je verdeler.
 

Red

  • #4
Ik wilde het verhaal juist niet ingewikkeld maken. Het is eenvoudige verdeler die achteraf neutraal is gemaakt, met alleen een temp.meter voor het inkomende water. Ik heb inderdaad een fluke meter met een thermo koppel, maar wil tijdelijk een logger plaatsen.

Maar ik begrijp dat een delta T tot ca 10 graden normaal is.
 

Red

  • #5
Op internet staat een erg praktisch bruikbaar artikel over hoe of je een CV waterzijdig zou kunnen inregelen.

Er wordt veel gesproken over dit onderwerp, maar een praktisch bruikbaar stappenplan als hier, zie je niet snel.
 

Kacheltje

  • #6
Klopt Red. Als je hiermee je vloerverwarming mee in kan stellen is dat toch prima. :wink:
Ik heb wel eens een youtube filmpje neer gezet met een beeldend voorbeeld.
Voor radiatoren is dat idd goed te doen.
 

Red

  • #7
Ik ga het op mijn gemak doen, op zich werkt het niet verkeerd, maar ik wil meer inzicht krijgen en zeker weten dat het binnen de mogelijkheden die er zijn goed werkt.

Ik ben mijn radiatoren aan het inventariseren, vermogens, gewenste ruimte temperaturen, etc... Binnenkort krijg ik de beschikking over een meerkanaals temperatuur logger,dan zie je tenminste het effect van alle stappen die je doorloopt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu