Afregelen/tunen vloerverwarming verdeler

Leandres

  • #1
Momenteel ben ik (opnieuw) bezig met het inregelen/afstellen/tunen van mijn CV installatie en nu specifiek richtend op mijn vloerverwarming verdeler. In het verleden heb hier meerdere topics over volgeschreven, echter nu nieuwe/andere situatie met andere parameters. Maar wellicht toch hetzelfde uitgangspunt.

Ik ben home automation fan en maak daarom gebruik van handigheden om mij te ondersteunen bij dit doel.

Plaatjes/foto's zeggen meer dan duizend woorden, meestal:

2021.12.23.HA_Grafana.temperatures.jpg
Dit is een screenshot uit mijn Grafana dashboard. Relevant is voor dit vraagstuk zijn denk ik de twee bovenste grafieken. Links sensoren die de AV en RT temperatuur direct bij de ketel meten en rechts sensoren per vloerverwarming zone gemeten op de RT.
Ik ben bezig om de flowmeters zo af te stellen dat uiteindelijk elke zone ongeveer een gelijke retour temperatuur heeft. Is dit de juiste uitgangspositie qua efficiëntie?
Wat vinden jullie van de VVW retourtemperaturen? Te hoog/laag of juist goed?

20211223_111104.jpg

20211223_111118.jpg
De VVW set.

Merk: Albrand Boxer FL
De pomp is ingesteld op contante druk op stand 3 (maximaal). Volgens het boekje zou dit zo ingesteld moeten zijn bij 8+ groepen. Nu is dat door de zone regeling niet altijd het geval. Maar meestal wel. Graag jullie visie.

Aanvullende mijn vragen:

  • De thermostaat knop zit op de aanvoer leiding en staat nu ingesteld op 45 graden. Ik ben altijd wat in de war wat dit nu betekent, want voor zover ik kan nagaan is het niet de ingaande temperatuur van de vloer. Deze staat op ~38 graden, aldus de thermometer. Retour is ~28 graden volgens de thermometer, en wordt bevestigd door mijn retour sensoren (zie grafiek hierboven).
  • Op de CV zijde retour lijkt ook een ventiel te zitten. Echter zonder thermostaat kraan. Mis ik iets hier, of is dit wenselijk.
  • Het valt op dat bij de VVW set de CV aanvoerleiding echt voelbaar heet is en de CV retour lauw tot koud. Zit er dan echt zo'n groot tempatuur verschil tussen aanvoer en retour of wordt er maar heel weinig heet water doorgelaten in de meng balk? Zijn hier zaken te verbeteren?
  • Vooruitlopend op de aanschaf van een warmtepomp heb ik mijn Nefit Topline HRC 30 (2015) ingesteld op 9kW vermogen en de modulerende pomp op minimaal 30 en maximaal 50% ingesteld. Hiermee probeer ik LTV te simuleren en te checken of ik hiermee mijn woning ook met de huidige buiten temperaturen warm krijg. De VVW verdeler is een mengverdeler, is deze ook geschikt in een situatie met warmte pomp waarbij de aanvoer temperaturen 35-40 graden zijn? Is het een juiste denkwijze dat bij aanvoer van deze lagere temperaturen en weinig tot geen retourwater wordt bijgemengd en dit wel gewoon gaat werken?
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt een Debiet regeling, daarbij zorg je dat de druk constant is en het debiet variabel dus de pomp op constante druk is de juiste instelling.
Zo zal het drukverschil over de groep altijd gelijk blijven en dus het debiet ook.

-Instelling thermostaatknop is de ingaande temperatuur, dat dit niet overeenkomt met de meting klopt:
De knop is niet nauwkeurig en het is een P element dus er blijft altijd een verschil tussen gewenst en gemeten staan.Het debiet is afhankelijk van het drukverschil, en de temperatuur van de retour en de bijmenging.

- de retour kraan word soms gebruikt om de maximale temperatuur van de retour te begrenzen of om de debiet van de set in te stellen.

- klopt word weinig doorgelaten door bijmenging dus retour en aanvoer liggen ver uit elkaar.

-je kan dat wel simuleren, begrens de cv temperatuur op 45 graden,
gooi de thermostaatkop eraf en kijk of de boel warm word.

- deze set is een HT set
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
kleine aanvulling, deze verdeler is niet geschikt om in te zetten als ltv verdeler of er moet een inregelventiel op de balk zitten waarmee je de hoeveelheid bijmenging kunt instellen
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Nono123

  • #4
Mijn complementen voor uw installatie, dat ziet er keurig uit !!!
En met uw monitorsysteem moet u toch prima van te voren kunnen bepalen of uw CV-installatie, warmtepomp-ready is.

2 dingen die mij in Grafana opvallen:
1. De retour temp. van de CV ketel is hoger dan de retourtemp van de vloerverwarminggroepen. (Dat kan eigenlijk niet)
Misschien dat er nog ergens anders in huis nog verwarmingslichamen zijn, die voor deze hogere temp. zorgt? Anders kunt u misschien een nauwkeuriger temp. opname krijgen door een stukje buisisolatie om de sensoren te doen die op de buis/slang zitten.

2. Het gasverbruik is van 05:00 tot 11:00 constant.
Het lijkt er dus veel op of de ketel niet heeft gemoduleerd in deze tijd. Niet op de kamertemp. en ook niet op de keteltemp. (Alleen om 09:45 een kleine dip)

En zoals [B]The headhunter[/B] al aangaf, kunt u ook de aanvoertemp. van de ketel begrenzen, al is het maar om eens te kijken hoe laag u zou kunnen gaan.
Met als bijkomend voordeel, dat uw gasverbruik ook nog verder zou kunnen zakken, zolang u nog een CV ketel heeft.

Edit: is het mogelijk live mee te kijken?
 
Laatst bewerkt:

Wboer

  • #5
Strakke install inderdaad! Wij hebben hier een warmterpomp met open verdeler dus kan je niet verder helpen. Wel heb ik een vaag over je logging systeem. Het Grafana dashboard kende ik nog niet, daar ga ik me eens in verdiepen. Ik zie DS18B20 sensoren zitten, wat gebruik je om de temperaturen te loggen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu