Vloerverwarming aansluiten op aan/afvloer radiator of nieuwe buis?

Phaeton

  • #1
we krijgen in maart vloerverwarming en Ik ben in dubio over hoe ik deze het beste kan aansluiten. Misschien willen jullie mij wat advies geven?

Huidige situatie
Onze CV ketel bevindt zich op de 2e verdieping.
Dicht bij de ketel worden er twee aanvoer en retourleidingen vertakt via T-stuk. Een set buizen gaat naar de voorkant van het huis en loopt via een slaapkamer (aftakking voor radiator 1), badkamer (radiator 2) op de eerste verdieping naar de begane grond waar hij via de hal (radiator 3) naar de huiskamer gaat en eindigt in een 4e grotere radiator. De tweede set gaat via de zolder (radiator 1) naar de eerste verdieping door twee slaapkamers met elk een radiator (2 en 3) naar de keuken (radiator 4) naar de huiskamer waar zich een wat kleinere radiator bevindt. (radiator 5).

Wij willen op onze begane grond twee radiatoren vervangen door vloerverwarming. De vloerverwarming gaat als hoofdverwarming fungeren. Ik zie twee opties om de vloerverwarming aan te sluiten

Optie 1 "makkelijkste optie"
Ik kan de vloerverwarming laten aansluiten op een bestaande set aan- en afvloer buizen van een van de radiatoren op de BG. De andere radiator wordt dan afgesloten op de eerste verdieping. Ze verlengen de buizen van de radiator door de kruipruimte (koud) naar de gangkast waar de verdeler komt. Deze optie is makkelijk, maar minder fraai omdat de buizen buitenlangs lopen. omdat de buis verlengd wordt en dan via de kruipruimte loopt ben ik bang voor warmteverlies. Dit is echter wel eenvoudig te realiseren zonder dat ik hier zelf voor aan de slag moet.

Optie 2 "mooiste optie"
Ik kan zelf met extra moeite een set buizen leggen via bestaande een koof waar al riool en waterleidingen doorheen lopen. Ik moet de koof een beetje wegbreken. Gaten boren en daar een leiding inleggen. Kost dus werk en herstelwerk. Voordeel is dat het vrijwel onzichtbaar kan. Ik kan vanuit de koof onder de trap door naar de gangkast. De set buizen hoeven dus niet door de kruipruimte (kortere afstand en geen warmteverlies). De buis zal rechtstreeks van ketel naar vloerverwarming kunnen lopen. Er komt dan wel een extra aftakking vlak bij de ketel. De aansluiting bij de CV en Vloerverwarming wordt gedaan door de loodgieter. Ik zelf zal de buizen dan door de koof heenbrengen om zo wat kosten te besparen.

Optie 2 is het mooiste. Boerenverstand zegt dat het water ook minder afkoelt doordat het rechtstreeks naar de vloerverwarming loopt en niet door de koude kruipruimte hoeft. Maar er komt wel een derde set aan- en afvoer buizen bij. En ik weet niet of dat een negatief effect kan hebben op de CV.

Ik wil de moeite er graag insteken om het mooi op te lossen, maar doe ik niet meer kwaad dan goed als ik een extra aftakking maak bij de cv? Welke dikte buis raden jullie aan? Ik wil meerlagenbuis gebruiken en als ik zoek op het internet lijkt het beste om 20mm te nemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk zijn de huidige buizen niet dik genoeg om voldoende warm water bij de verdeler te krijgen.

Laat je totale installatie opnieuw ontwerpen, met een goede warmteverliesberekening als basis.

Je zit er niet op te wachten als je er bij de volgende koude periode (november / december) pas achter komt dat de woonkamer niet warm is te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: Phaeton

Phaeton

  • #3
Dank je wel. Je bevestigt (denk ik) eigenlijk wat ik na zoeken op het internet en in het forum ook begon te concluderen. ik zal navraag doen voor zo’n berekening. Maar vind het daarnaast ook leuk om zelf te leren hoe dit werkt. Dus een vervolgvraag ;-)

De leidingen die nu liggen zijn starten dik (22mm) Maar de leidingen die aan de radiatoren beneden zijn bevestigd zijn 16mm. De dikke buis stopt op de eerste verdieping. 16mm lijkt niet genoeg voor een 5-groeps vloerverwarming. Dus een nieuwe leiding van minimaal 22mm rechtstreeks van ketel naar vloerverwarming is geen overbodige luxe. Eerder noodzaak.

heb je wellicht nog advies over de dikte van de buis? 22mm of gelijk dikker (28mm) zodat ik voorbereid ben op een evt warmtepomp in de toekomst?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Eigenlijk vraag je om een installateursopleiding, of een deel daarvan.
 

Phaeton

  • #5
Dank je wel voor je antwoord. Het is zeker niet de bedoeling om een volledige opleiding als antwoord te krijgen.

Ik vind het fijn om vooronderzoek te doen en eea op te steken en te snappen wat mogelijke oplossingen of onderbouwingen zijn.

Ik vind het leuk om te lezen welk idee mensen delen als ze mijn klusvraag lezen. Al is het maar een kleine tip of hint. Dat geeft richting aan de vraag die ik uiteindelijk aan de installateur zal vragen. En hopelijk helpt het ook zijn antwoord te begrijpen. Zo lees ik, naar aanleiding van Walker zijn antwoord, nu (klus idee) artikelen om te begrijpen wat een warmteverliesberekening is. Daardoor snap ik nu ook dat antwoord geven op mijn initiële vraag niet heel eenvoudig is. Maar zijn antwoord gaf wel richting om beter te kunnen zoeken. Waarvoor dank Walker.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu