Vloerverwarming aanleggen op stampbeton

Friez89

  • #1
Beste lezer(s),

Na lang te hebben mee gelezen op dit forum en veel aan alle tips te hebben gehad voor onze klusjes in en rond huis, heb ik een vraag…

Ons huis dateert uit 1969. Toen wij het kochten lag in een deel van het huis al vloerverwarming en wij zijn nu van plan om ook vloerverwarming aan te leggen in onze hal en toilet. Op dit moment hebben wij daar een keramische tegelvloer (1,05cm) liggen, met daaronder nog de oorspronkelijke leisteen (2cm) vloer. Deze liggen op een 6cm dikke stampbeton vloer met daaronder Ruberoid.

Inmiddels hebben wij informatie opgevraagd bij een partij die voor ons de vloerverwarming wil gaan aanleggen. Deze wil de tegelvloeren eruit halen, maar de stampbetonvloer laten liggen en daarop (indien mogelijk ivm hoogte) isolatiefolie aanbrengen en daar de vloerverwarming op plaatsen met staaldraadnetten. De vloer wordt uiteindelijk met mortel afgewerkt.

Ik kan me voorstellen dat veel warmte verloren zal gaan vanwege de slechte isolatie. De stampbetonvloer eruit halen en iets anders terugplaatsen zie ik nog wel zitten, maar verder afgraven is me wel een brug te ver.

Qua dikte hebben we helaas niet veel speling, omdat de nieuwe vloer straks moet aansluiten op een bestaande houten vloer.

Wat zouden jullie adviseren? Is het warmteverlies te verwaarlozen voor in een hal/toilet of zijn er wellicht andere opties te overweg? Jullie hulp en advies zijn welkom!


Groet,

Friso
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
het stambeton en vloer eruit halen is meer werk dan een paar cm extra zand afgraven, doe het dus meteen goed en ga voor voldoende isolatie
 

Hharbers

  • #3
In een hal/toilet apart vloerverwarming leggen is naar mijn idee al de vraag of het de moeite is.

Je stookt daar waarschijnlijk amper, Hal en toilet 18 graden ofzo
of wil je graag met 21 graden op de pot zitten?

Voordat ik mijn his verbouwde was mijn hal en toilet ook niet verwarmd ( en niet geoisoleerd ) maar door lekkage vanuit aangrenzende verwarmde ruimte was was het er nooit echt koud.
Enkel op zware vorst dagen was toilet misschien net iets te frisjes

Is LT radiatortje of IR paneeltje niet effiecienter?
Op is het een enorme hal en balzaal toilet?
 

Friez89

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.

Het verder afgraven is natuurlijk de beste optie, maar we komen net (paar jaar geleden) uit een grote verbouwing en geven er niet echt de voorkeur aan om weer groots te werk te gaan. Destijds konden we de hal en het toilet niet aanpakken ivm de kosten. We gaan nu onze keuken vervangen en wilden de tegelvloer ook meteen vervangen, maar aangezien die doorloopt in de hal en het toilet, leek het ons slimmer om dan meteen van het moment gebruik te maken om vloerverwarming te plaatsen. Dat blijkt iets makkelijk gezegd dan gedaan…

Voor jullie beeldvorming, onze hal is een behoorlijke ‘balzaal’. Je kijkt er tot aan de nok van zo’n 7,5 meter hoog en er is een open verbinding tot aan de zolder. Ook zit er een grote pui in van 3x5m. Deze hebben we tijdens de grote verbouwing al vervangen voor een nieuwe met dubbelglas, maar in de winter is het nog steeds een koude plek. Er hangt 1 radiator en die kan het helaas niet bijbenen in zijn eentje. Daarnaast is het ook de slaapplek van onze hond en we gunnen dat beestje ook een warme mand ;-)

Groet,

Friso
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
In een toilet ruimte rondom de pot nooit vloerverwarming aanleggen, 2 druppels urine op de vloer in een voeg en het stinkt er als de hel en je krijgt die lucht er bijna niet meer weg.
Kleine radiator is daar voor vorst beveiliging ook een prima idee.

Vr Gr
 

Friez89

  • #6
Beste allemaal,

Bedankt nog voor jullie reacties. Gezien het toch een redelijk grote klus leek te worden hebben we er uiteindelijk voor gekozen om geen vloerverwarming te nemen. We gaan de bovenste laag tegels verwijderen, egaliseren en daar komt een gietvloer bovenop.

Dank voor het advies!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
dit is een gemiste kans met het oog op de toekomst
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ook zonder vloerverwarming zou ik adviseren te isoleren.
Vloerverwarming zelf vind ik niet zo spannend, maar een gietvloer op stampbeton kan wel koud voelen, aan de andere kant wel weer lekker in de zomer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu