Vloerverwarming aanleggen welke regeling?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Dit najaar wordt er 160 m2 vloerverwarming ingefreesd. 2 Verdelers en per zone een regeling. Momenteel ben ik bezig alles op een rij te zetten.

De vraag komt nu hoe we de afzonderlijke ruimtes willen gaan “bedienen” qua temperatuur met een thermostaat. De ene installateur werkt graag bedraad, de andere geeft aan dat het prima draadloos kan anno 2022.

Bedraad heeft als voordeel dat je geen storing op het signaal kan hebben, maar het nadeel is dat je een draadje moet zien te trekken van iedere groep naar de betreffende ruimte en daar een opbouwthermostaat krijgt met een kabelgootje. Draadloos is precies andersom: kans op storing maar geen draden trekken en de thermostaat kun je overal op de muur plakken.

Wat is jullie idee / mening / ervaring?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Mijn mening en ervaring is dat bedraad altijd beter werkt en draadloos meestal goed gaat.
Het wordt anders als je een moderne woning hebt of een woning met veel beton en beton ijzer.
Daar kan een draadloos systeem poblemen mee hebben.

Qua regeling moet je (zou ik) naar één systeem gaan die genoeg zones heeft voor beide verdelers.
Stel dat er op verdeler 1, 4 groepen zitten en op verdeler 2, 3 groepen dan heb je een zone regeling
nodig van minimaal 7 groepen.
Als we er van uitgaan dat alle groepen op de verdeler uitkomen dan kun je op de verdeler thermische
motoren zetten en die bedraden naar de zone regeling.
De thermostaten in de ruimte, dat is wat lastiger. Ik heb bij ons uiteindelijk toch gekozen voor draadloze
thermostaten en die werken tot nu toe helemaal zonder problemen.(ouder huis, geen beton).

Het voordeel van draadloze thermostaten is dat je ze kunt verplaatsen als dat nodig is.
In onze woonkamer heb ik uiteindelijk de bedrade master thermostaat uitgebreid met een draadloze
sensor en die meet nu op een meer geschikt punt de juiste temperatuur.
De master thermostaat gebruiken we alleen nog voor uitlezen en bedienen.

Qua merk zijn de meningen ook sterk verdeeld.
Ik zou niet zomaar de merken gebruiken die je overal tegen komt, er zijn betere.
Wat wij nu gebruiken is bij consumenten vrij onbekend, en alleen te krijgen bij een paar dealers.
Programmering en dergelijke vindt ik heel makkelijk.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Hier ook draadloos in redelijk nieuw huis met zat ijzer, geen probleem. Wil je in de toekomst overgaan naar een wp waarme je wilt koelen zorg er dan voor dat de thermostaten hiervoor geschikt zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
@Ronny
Er komen ongeveer 18 groepen, verdeeld over 2 verdelers (2 verdiepingen). De woning is van 1970, dus er is al beton aanwezig.

Het idee is om per groep een servo/stelmotor te plaatsen die dan per ruimte (zone) bediend kan worden. En in de woonkamer zal wel een centrale bediening komen waarop je alle zones kan bedienen.

@De loodgieter
Er komt ook een lucht - water warmtepomp. Goed aandachtspunt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Bij een lucht-water warmtepomp heb je waarschijnlijk een andere soort verdeler nodig
en ook groepen met kortere lussen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat klopt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
als je toch gaat frezen in de vloer zou ik meteen een 5/8 buis infrezen voor de regeling, bedraad heeft nog altijd mijn voorkeur.
denk er ook aan mochten de verdelers niet bij de wp of ketel in hetzelfde hok staan dat er ook een leiding voor de regeling word gelegd vanaf de verdelers naar de wp of ketel.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
De verdelers komen inderdaad heel ergens anders dan de warmtepompen zelf.

De leiding van de warmtepompen naar de verdelers is al bepaald. Die kan door de garage / kruipruimte en boven het verlaagde (en demontabele) plafond.
 

Antonius69

  • #9
Beste Allemaal,

Ik heb verschillende posts gelezen en kom er niet uit, hopelijk kunnen de experts me helpen met de volgende vraag.
Wij zijn bezig met een nieuwbouw, daar gaan we een warmtepomp gebruiken voor onze vloerverwarming. De vloerverwarmingzelfleggen specialist van nederland heeft ons een offerte gedaan. Inderdaad we willen de vloerverwarmingsbuizen zelf gaan leggen. Omdat de oppervlakte wat gelegd moet worden 320m2 is moet er gewerkt worden met verdelers, 3 stuks, maar als ik de vraag stel aan de leverancier hoe de verdelers aangesloten moeten worden aan de warmtepomp wordt er geantwoord dat het advies hierbij ophoudt, met andere woorden ze kunnen dat niet zeggen! Heeft iemand ervaring met meerdere verdelers en hoe zijn die dan aangesloten? Moeten ze bij de verwarmingspomp gesplit worden? Moeten ze serieel aangesloten worden, een doorlus of iets dergelijks?
Alvast dank
Antonius.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb bij elkaar 4 verdelers op de warmtepomp aangesloten zitten (in totaal 27 groepen). De aanvoer en retour van elke verdeler is steeds naar de warmtepompen gelegd (kon ik via kruipruimte en verlaagde plafonds mooi uit het zicht doen), dus bij de binnenunit van de warmtepomp komen 8 leidingen uit. Dat zijn gewoon flexibele Uponor 25 mm leidingen met perskoppelingen en isolatiemantel er om heen.

Bij de warmtepomp zijn de 4 aanvoeren en de 4 retouren met T stukken aan elkaar verbonden. De drukgestuurde pomp pompt het CV water rond en als er ergens een groep open gaat stroomt daar het water vanzelf door. Neemt de druk toe (groep gaat dicht) dan gaat de pomp automatisch minder pompen net zo lang tot deze uit gaat. Gaat er vervolgens weer een groep open dan start de pomp weer op.
 

Antonius69

  • #11
Hallo Bert,

Dat is precies wat ik zocht, een duidelijk antwoord.
Ok, ik heb de ene verdeler heel dicht bij de warmtepomp gepland, de andere twee liggen wat verder weg, uiteindelijk heb ik dan drie aanvoer en drie afvoer leidingen die ik middels T-stukken terug moet reduceren naar 1 leiding die vervolgens wordt aangesloten op de warmtepomp. Dat geld zowel voor aanvoer als afvoer! v.w.b de dikte, 25 mm die jij net noemt!, dat is de dikte die jij hebt van en naar je verdelers? Wat is je dikte van de slangen voor je groepen ?

Alvast hartelijk dank,

Antonius.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Klopt, de verdelers zijn met 25 mm leidingen aangesloten op de warmtepomp. De slangen in de vloer zijn 16 mm dik (bestaande woning, dus slangen zijn gefreesd). Ze liggen H.O.H. 10 cm in slakkenhuispatroon.

Gelegd volgens het legplan, dat weer is gebaseerd op een warmtetransmissie berekening, zodat de warmtevraag per vertrek bekend is.

Vergeet de automatische ontluchters niet op de verdelers (zowel op de aanvoer als op de retour) en op het hoogste punt van de leidingen en bij het vuffervat (en eventueel de boiler). Anders krijg je een brug waar lucht in blijft zitten en dat geeft weer storingen in je systeem.

Kan je warmtepomp ook gaan koelen, dan moet je beslist geen stalen onderdelen gebruiken in je leidingwerk (zoals stalen verlopen of iets dergelijks). Deze gaan roesten. Daarom altijd messing en koper gebruiken als je niet uitkomt met de perskoppelingen.

Wil je het afmaken, dan plaats je nog een magneetfiler in het systeem (op de retourleiding vlak voor de warmtepomp). Bij nieuwbouw zal je geen vervuild CV water hebben, maar je weet maar nooit wat voor deeltjes je er nog uit kan filteren die gaandeweg loskomen uit onderdelen.
 
Laatst bewerkt:

Antonius69

  • #13
Dank je wel Bert, helemaal duidelijk.

Met vriendelijke groet,

Antonius.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
als de verdelers allemaal hun eigen voeding hebben kan 25 mm voldoende zijn, is er 1 hoofdleiding waar meerdere verdelers van gevoed worden zal 32mm zeker niet mistplaatst zijn.
Om het helemaal goed te doen zou eea berekent moeten worden, zorg wel dat u geen menginjectie verdelers gebruikt.

De vvw groepen hoh 10 en rond de 60 a 65 meter maken bij 16 mm slang, gezien de 320m2 zullen de 3 verdelers ongeveer 12 groeps moeten zijn.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Antonius69

  • #15
Hallo Marcn.88,

Wat is het verschil met een gewone verdeler? Of bedoel je een verdeler zonder motor?
Zou er in de installatie ook een compressie vat geplaatst moeten worden?

Alvast dank,

Antonius.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
De aanvoer en retour op de verdeler moet volledig gescheiden zijn van elkaar, zodat er op geen enkele manier menging kan optreden tussen aanvoer en retour. Staan alle groepen dicht, dan is er dus geen doorstroming in de verdeler.

De verdelers moeten ook pomploos zijn, aangezien er een CV pomp gemonteerd wordt bij de warmtepomp of de warmtepomp zelf al een pomp heeft voor het CV water.
 

Antonius69

  • #17
Wat ik overigens ook nog wilde vermelden, als ik ga wandelen wandel ik gemiddeld 6km per uur. Dat is dan lekker vlot doorlopen, anders kom ik lager uit! De Leverancier heeft berekend dat ik 2900 meter aan slang nodig heb, laten we dat even afronden naar 3km. Zou dat dan betekenen dat als ik bijvoorbeeld een pluisje in het water leg bij de uitlaat van de warmtepomp dat dat pluisje minimaal een half uur onderweg is om weer terug te zijn bij het beginpunt(water stroomt gelijk aan mijn wandel snelheid) ?:icon-study:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Nee, want dat pluisje schiet een groep in (de groep die open staat) en die groep is geen 3 km lang. Dat half uur is alleen als het pluisje 1 voor 1 alle groepen doorgaat.
 

Antonius69

  • #19
Duidelijk, bizar eigenlijk die lengte van de leiding! De diameter slang naar de verdelers ga ik op 25mm zetten, vervolgens vanaf de verdelers de buizen op 18mm. Het huis wordt in Oostenrijk gebouwd en de vloerverwarming is hoofdverwarming, van belang dat alles uitstekend werkt! Volgende week de tekeningen klaar v.w.b. indeling van de ruimtes. Die tekening ga ik aanbieden bij leverancier zodat er een legplan wordt gemaakt.
De buizen die ik gebruik naar de verdelers noemen ze hier Multicapa, in Nederland noemen ze dat Meerlagenbuis dacht ik, een flexibele buis die ze veelal gebruiken voor montage waterleiding.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #20
Klopt. Vergeet niet de buizen goed te ontbramen (en eventueel rond te maken met een speciale tool) als je ze doorknipt. Rafels en bramen kunnen lekkage veroorzaken aan de afdichting van de perskoppeling als je deze er op schuift en tevens geven die bramen stroomgeluid in de leiding.

Bij de warmtepomp, de boiler en het buffervat zelf zijn stugge buizen gebruikt van hetzelfde merk (Uponor). Dit omdat dat mooier staat op de muur waar ze aan vast gebeugeld zitten dan die flexibele buizen die altijd krom blijven omdat ze van de rol komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu