Vloerverwarming 2 type vloeren 1 ruimte

IngenieurG

  • #1
Beste heren, dames,

Ik heb jullie inzicht nodig voor de verwarming in mijn huis. Ik krijg volgende week een muurdoorbraak om een open keuken te realiseren. Daarna wil ik overal vloerverwarming aanleggen.

Nu heeft mijn keuken een betonnen vloer (kanaalplaten?) en mijn woonkamer een houten vloer. De houten vloer wil ik vervangen door een VBI systeemvloer. Dit ligt straks dus in 1 ruimte. Dan is er nog een andere ruimte waar ook een houten vloer ligt die niet zo makkelijk te vervangen is door een systeemvloer. Ik overweeg daar lewisplaten of droogbouw vloerverwarming.
Mijn vraag is waar ik peil moet uitzetten, en hoe ik de vloerverwarming moet inbouwen.

Optie 1: Vloerverwarming op de kanaalplaat leggen, peil 55mm boven bestaande betonvloer, cementdekvloer over zowel systeemvloer als kanaalplaatvloer leggen, lewisvloer op dezelfde hoogte maken.
> in dit geval ligt de vloerverwarming in de gehele woonkeuken overal in de cementdekvloer en even diep. Maar ben ik bang dat de cementdekvloer gaat scheuren door 2 ondergronden.

Optie 2: Vloerverwarming in kanaalplaat infrezen, peil ter hoogte huidige betonvloer houden.
> In dit geval ligt de vloerverwarming in de kanaalplaatvloer ondieper dan in de systeemvloer, en ben ik bang voor slecht regelbare gevoelstemperatuur. Ook komt er dan hoogteverschil met de andere ruimte waar lewisplaten of droogbouw komen.

Optie 1 heeft mijn voorkeur. Zou ik op de grens van keuken/woonkamer misschien een dilatatievoeg moeten maken? En hoe maak je dat? (stukje schuim erin?) en moet je cementdekvloer op kanaalplaat ontkoppelen? Wat voor mat moet ik dan hebben?

Ik hoor graag jullie expertise! Hoe zouden jullie zo'n begane grond die straks 3 verschillende vloertypen heeft aanpakken? Ik ben benieuwd.

Op onderstaande afbeeldingen is wat nu hout is bruin, wat nu beton is grijs. Tekening is qua indeling van nieuwe situatie (nu staan wat muren op andere plekken). De gewone woonkamer wordt VBI, de 2e woonkamer n.t.b.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
In een kanaalplaat vloer en of druklaag mag je niet frezen, in de eventuele smeervloer wel.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Ik zou over de gehele oppervlakte een droogbouw vloerverwarmingssysteem aanraden.
De hoogteverschillen kun je eventueel wegwerken door eerst XPS platen over de vloer te leggen en daar over heen een droogbouw vloerverwarming.
Zou zeker geen verschillende systemen adviseren, omdat deze totaal verschillend reageren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu