Welk type vloerverwarming bij houtskeletbouw en keramieke tegels of linoleum?

Goedemiddag,

We hebben een nieuw huis gekocht, houtskeletbouw uit 1989. We willen graag vloerverwarming, met op termijn een warmtepomp.
Ik heb vijf vragen:
  1. Kan linoleum op deze vloer of heb ik dan kans op lekkage
    • We hebben houten vloeren. Op de begane. grond liggen keramieke tegels. Op de verdiepingen ligt linoleum. De aannemer zegt dat als we een natbouwsysteem kiezen, we dan geen linoleum moeten leggen, omdat er dan kans is dat de vloer gaat werken en dat de vloerverwarming buizen stuk gaan. Hij adviseert keramieke tegels Klopt dat?
  2. Welk type vloerverwarming is het meest geschikt?
    • Wij overwegen zelf een droogbouwsysteem. Is dat een goede keuze? In het souterrain is een garage, met daarachter een ruimte waar we een extra. slaapkamer willen maken. Hier ligt beton. Zouden we hier dan ook voor droogbouw moeten kiezen, of kunnen we. die ruimte dan met natbouw en infrezen kunnen verwarmen?
  3. Is het verstandig om in ruimtes die we vrijwel nooit (slaapkamers) of heel kort (badkamer) de verwarming aan hebben te kiezen voor infraroodverwarming, ipv droogbouwsysteem?
  4. Kan je verschillende ruimtes met verschillende thermostaten bedienen? Ik heb gelezen over zone-bediening en slimmer thermostaten, maar kan dat ook bij vloerverwarming?
  5. Zijn er nog andere zaken waar we aan moeten denken, die ik hier niet genoemd heb?
Alvast veel dank voor jullie reactie.
 
1. vwb linoleum heb ik geen idee, maar waarom geen pvc?
En als dat kan waarom zou linoleum niet kunnen?
Ik heb zelf een hekel aan tegels in de woonkamer en zou dus een alternatief kiezen.
2. Ik zou voor droogbouw kiezen. Voor zo ver ik weet kun je op een houten vloer niet anders.
Installeer overal het zelfde systeem, dat is regeltechnisch makkelijker.
3. Als je het nu niet aanlegt dan gebeurt het nooit meer. Dus als je in de toekomst misschien toch wel in die ruimtes wil verwarmen, wat dan?
Ik zou het dus wel aanleggen.
4. Dat kan heel goed bij vloerverwarming. Ik zou dit met de installateur overleggen voor dat hij het legplan maakt.
5. - Zorg dat je onder de vvw op de onderste verdieping zoveel mogelijk isoleert.
- Overweeg balans ventilatie. = energie zuinig en comfortabel.
- Straks geen radiatoren meer? Plaats glas met een zo hoog mogelijke isolatie waarde (tripel). Dat levert veel comfort op.
 
  • Like
Waarderingen: Friedel en Degooyer
Kan linoleum op deze vloer of heb ik dan kans op lekkage.
Waarom bang voor lekkage? Wanneer een vloerverwarming goed geïnstalleerd is, is er geen lekkage en is het vaker de bewoner die weer eens een gaatje in de vloer moest boren......
Linoleum en keramische tegels kunnen beiden over een droogbouwsysteem.


De aannemer zegt dat als we een natbouwsysteem kiezen, we dan geen linoleum moeten leggen, omdat er dan kans is dat de vloer gaat werken en dat de vloerverwarming buizen stuk gaan.
Zoek een andere aannemer die verstand van zaken heeft. Veel aannemers hebben nooit gehoord van een droogbouwsysteem en blijven maar volhouden dat een systeem met een dikke dekvloer DE oplossing zou zijn.

Wij overwegen zelf een droogbouwsysteem. Is dat een goede keuze?
Bij houtskeletbouw is dat de meest voor de hand liggende keuze.
Wanneer je voor een droogbouwsysteem gaat, installeer dan overal hetzelfde systeem. Een droogbouwsysteem reageert snel op de warmtevraag. Bij een nat systeem kost dat meer tijd, dus meer energie.
Daarom is er een stijging zichtbaar van droogbouwsystemen, ook over betonnen vloeren: snel aan te leggen en bovenal energiebesparend.
Dus geen verschillende systemen door elkaar hanteren.


....kiezen voor infraroodverwarming, ipv droogbouwsysteem?
In dat geval zou je infrarood panelen kunnen toepassen: is minder ingrijpend en goed toe te passen in ruimtes die je niet dagelijks verwarmt

Kan je verschillende ruimtes met verschillende thermostaten bedienen?
Dat is altijd mogelijk ook bij een combinatie van vloerverwarming en IR panelen

Ik heb gelezen over zone-bediening en slimmer thermostaten, maar kan dat ook bij vloerverwarming?
Zoneregeling is bij uitstek geschikt voor vloerverwarming (als deze maar op de juiste manier is geïnstalleerd, dus per ruimte of zone waarin je de temperatuur apart wilt bedienen.

Zijn er nog andere zaken waar we aan moeten denken, die ik hier niet genoemd heb?
Wanneer je op termijn een warmtepomp wilt gaan toepassen, selecteer dan een droogbouwsysteem met minimaal 16 mm diameter buizen en geen systemen met een kleinere diameter.
Linoleum is mooi, maar daarmee maak je de hele vloer wel aanzienlijk duurder. Laminaat met een dikte vanaf ca 12 mm kan zondermeer direct over een droogbouwsysteem worden verlegd. Bij linoleum heb je altijd een lasten verdeellaag nodig, want dat kan je (net als PVC) niet direct over elk droogbowsysteem leggen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Friedel
Dank voor je uitgebreide reactie. Helpt me enorm.
Nog een vraagje over de linoleum. Wordt dan idd wel duur zo te lezen.
Tegels kunnen wel? Of moet je dan ook eerst. een verdeellaag leggen?
 
Nog twee vragen; @langeherman. Je schrijft "overweeg balans ventilatie". Wat is dat?
Andere vraag is over het glas. Er zit nu wel dubbel glas in, maar geen triple. Het huis heeft enorm hoge ramen, iets van vier meter hoog. We willen de investering om die te vervangen daarom ook uitstellen. Huis heeft wel label A. Moet met vloerverwarming dan wel warm te krijgen zijn, toch?
 
Bij gebruik tegels moet een tussenlaag (lasten verdeellaag) toegepast worden om de tegels te kunnen verlijmen. Dat moet ook bij linoleum of pvc, want deze materialen zijn te dun om direct over een droogbousysteem te worden verlijmd.
 
  • Like
Waarderingen: Friedel
Balans ventilatie is een ventilatiesysteem dat de warmte van de afgezogen lucht gebruikt om de (koude) ingeblazen lucht op te warmen. Ze noemen dat ook een wtw (warmte terugwin).
In een huis uit 1989 kan dat er wel of niet van af de bouw inzitten. Om het achteraf aan te brengen heeft het nogal wat voeten in aarde. (Aan- en afvoerbuizen van 125 mm).
Bovenstaande is dus een centraal systeem.
Er bestaan ook decentrale systemen.

mbt het glas, ik kan me voorstellen dat als je nu HR++ glas hebt dat het niet perse nodig is.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
517
Verwarming inclusief leidingwerk
EstherDY
Reacties
3
Weergaven
4K
Verwarming inclusief leidingwerk
Ketelman
Reacties
3
Weergaven
74
Verwarming inclusief leidingwerk
Ronny
Reacties
2
Weergaven
327
Verwarming inclusief leidingwerk
Cvolieboy

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu