Type vloerverwarming x opbouwhoogte

RikdeB

  • #1
Hi,

Ik zoek wat onafhankelijke expertise gezien elk bedrijf wat anders zegt.

situatie: in mijn benedenverdieping wil ik vloerverwarming, dit gaat om 70m2

Nu heb ik 2,5cm parket op een cementvloer liggen. En is een dorpel van een pui 3,5cm hoger dan de dekvloer aan de tuinVoor een mooi gelijkvloers gevoel naar buiten wil ik dit nagenoeg hetzelfde hebben (dus incl plak pvc zo’n 3 cm)

nu heb ik 3 bedrijven gesproken en ze zeggen allemaal wat anders

1. noppenplaat zonder isolatie = 2cm. Dan opvullen met egaline tot gewenste hoogte.Buizen 16mm
2. Zegt dat optie 1 niet kan ivm scheuren en prijs van egaline. Stelt fermacell platen voor van 2cm en dan erin frezen. Buizen 16mm. Want andere
3. SpeeTile systeem 12mm systeem vloerverwarming met 15mm opbouw hoogte. Dan opvullen met egalisatie speciaal voor SpeeTile 2,5cm dikte mortel op gipsbasis.
Die zegt dat hetzelfde niet zou kunnen met noppenplaten (= volgens mij een stuk goedkoper) omdat daar dan anhydriet egalisatie op moet wat minimaal 6cm is. De dunnere buizen zouden geen nadelen hebben met warmtepomp of aanvoer temperatuur.

Hebben jullie advies of ervaringen? Ik vind het lastig kiezen als iedereen wat anders zegt. Op het moment heb ik nog een cv ketel maar ik wil alvast voorbereiden op de warmtepomp.
het huis is van 2005 dus onder de vloer in de kruipruimte zit al iets van 15cm eps vloerisolatie.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Mijn mening over de 3 opties:
1: Geen isolatie: ik zet vraagtekens bij de sterkte. Egaline gebruik ja voor een ander doel. Noppenplaat is hier niet de ideale oplossing.
2: Fermacell platen 2 cm en daarin 16 mm buis frezen: kans is groot dat je na het frezen puzzelstukjes overhoudt. Geen isolatie.
3: niet toepassen: buizen te dun bij gebruik i.c.m. een warmtepomp. Geen isolatie.
Gebruik in combinatie met een warmtepomp geen buis met een diameter dunner dan 16 mm. 12 mm buisjes zijn echt te dun i.c.m. een warmtepomp!

Dat opvullen met egaline in optie 1 en 3 vind ik zelf niet ideaal.

Je geeft aan dat de definitieve vloerafwerking een dun plakplastic (3 mm) is. Daarmee maak je het jezelf alleen maar lastiger, omdat dat een super gladde ondergrond vraagt. (en dus over geen één van de opties direct toegepast kan worden)
Je wilt binnen 3,5 cm opbouwhoogte erg veel en dan ook nog aan te sluiten op een warmtepomp (16 mm). En ook nog enige vorm van isolatie?
Heb je al gekeken naar een echt droogbouwsysteem (2cm opbouwhoogte, 16 mm buis, aluminium warmtegeleiders, incl. isolatie).
Bij gebruik plakplastic komt een lastenverdeellaag van 12 mm, dus je met 3 mm plakplastic kom je op totaal 3,5 cm.
Gebruik je laminaat of een houten vloer van minimaal 12-13 mm opbouwhoogte, dan kan je deze zonder meer direct over het droogbouwsysteem leggen, dus blijf je onder die 3,5 cm

Let bij je keuze zeker ook op de warmteopbrengst van de verschillende opties. Je wilt toch vloerverwarming......
 
Laatst bewerkt:

RikdeB

  • #3
Heel erg bedankt.
Tot nu toe is het nog wel even zoeken en alle offertes opvragen en advies vergelijken.

Wat nog een beetje lastig maakt is dat de dorpel (maximale hoogte) aan 1 kant 3,5cm is vanaf de dekvloer. Maar aan de andere kant van de pui lijkt het alsof de vloer niet helemaal egaal is en iets omhoog gaat waardoor er maar zo'n 2,9cm is vanaf de dekvloer.
Ik wil sowieso PVC (plak of klik). Klik is vaak zo'n 7mm - 8mm en plak pvc vaak maar 3mm (maar incl. egalisatielaag bij elkaar komt het ook zo'n 7 mm uit).

Tot nu toe lijkt een droogbouwsyteem zoals deGooyer aangeeft wel de beste keuze. (isolatie/warmtegeleiding/snel systeem/energiezuinig/16mm buizen).
Hier kijk ik ivm opbouwhoogte van max zo'n 2,5cm naar Neo20 (dit is mogelijk in de ene hoek zelfs iets te hoog). Echter kost dit ook gelijk zo'n 12.000 euro (en dat is nog excl. de vloer zelf). Daarnaast wil ik absoluut PVC en dan kan het qua drukverdelingslaag ook echt maar net allemaal.

Direct frezen zorgt helaas wel dat de dorpel hoog blijft en binnen vloer lager is dan de buiten de tegels. Ook zit er geen extra isolatie direct onder het systeem waardoor er wat warmte verloren gaat (al zit er in een huis van 2005 nog wel iets van 16cm isolatieplaten onder de betonnen/kanaalplaten vloer. Er zal dus wel wat meer warmte verloren gaan, en is het systeem trager. Tegelijk mogelijk ook wel weer comfortabelr gezien het altijd warm aanvoelt (en minder efficient). Ook deze optie is geschikt met warmtepompen vanwege 16mm buizen en het grote voordeel is dat het maar de helft kost vs het systeem erboven. Volgens mij ga ik dat uberhaupt nog terug verdienen qua stookkosten voordeel.

Wat mij wel opviel is dat in de offerte van een leverancier die Speetile adviseerde een egalisatie mortel werd benoemd (SpeeTop) om die over het plastik raamwerk systeem te gieten tot exact de hoogte die ik nodig heb (2,5cm). De mortel is volgens de specs geschikt voor 3mm tot 40mm
(weer een andere mortel van Coba ALM630 Gietvloermortel Calciumsulfaat 15mm-30mm werd ook in een offerte benoemd. Dit zou zo'n 400 euro per ton kosten).
Als dat over een SpeeTile systeem gegoten kan worden met slechts 2,5cm dik, dan zou dat toch ook over een draadmat systeem gegoten kunnen worden? Die zijn maar een paar mm dik, dan zou er 16mm buizen op kunnen. Eventueel nog aluminium isolatiefolie of ander dunne isolatie onder het gehele systeem. Iemand een idee?

Niet gedacht dat ik zo lang zou twijfelen, maar het is toch wel een redelijk belangrijke keuze die best wat kosten met zich meeneemt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu