Vloerverwarming, 1 groep werkt niet...??!!

Bverweij

 • #1
Beste leden,

Ik ben al enkele maanden bezig met mijn vloerverwarming, ik bezit dit huis sinds juni 2015 en de vloer werkte (zover ik weet) prima.

Na enkele weken werd gedurende enkele dagen de ruimtetemperatuur opeens ca. 24/25 graden. Na het e.e.a. achterhaald te hebben blijkt de verdeler niet neutraal te zijn aangesloten, ofwel de pomp onttrok continue warmwater uit de CV ketel. Mijn collega (ik werk zelf bij een installateur) met WT kennis heeft onlangs een keerklep geplaatst en ik heb zelf een pomp schakelaar gekocht, ketelvermogen naar beneden gezet, vloerverwarmingspomp op stand 1 (er zijn maar 3 vvw groepen) en hele probleem opgelost.

Dat leek in elk geval zo, na enkele dagen blijkt de vloer in mijn serre niet op te warmen.. dus waarschijnlijk lucht, het systeem meerdere keren ontlucht, op alle mogelijke plaatsen en verschillende methodes, maar geen resultaat. De aanvoer- en retourleiding worden wel gewoon warm.

Vanochtend heb ik toch eens wat uitgebreider zitten kijken en testen; Ik heb de retourleiding ontlucht totdat er geen water meer kwam, vervolgens de CV ketel bijgevuld en weer ontlucht. Vervolgens heb ik de aanvoerleiding ook ontlucht, water er uit totdat dit een constante stroom werd (hier leek meer lucht in te zitten).

Vervolgens elke groep apart open gezet met de thermostaat op 25 graden (is warmtevraag). Nu blijkt dat van groep 3 (de verste op de verdeler) de aanvoer heet wordt en de retor warm/lauw. maar als ik de andere groepen test dan wordt de retour echt loeiheet, en de aanvoer warm/lauw..

De vloer in de serre is overigens nog steeds koud.

Goed, ik ben inmiddels zo'n beetje uit de ideeën, misschien dat iemand anders hier iets weet?

dank en groet,

Bart

P.s. ik heb geen foto's, maar ik heb wel enige kennis. het is een simpele verdeler, 3 groepen en een grundfoss pomp, thermostaatknop werkt nog.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #2
Wat noem je loei heet.
Vvw mag max 40 graden worden. ( ongeveer)
 

Bverweij

 • #3
Hoi Obelix2, nee wel wat heter (maar wel onder de 55 graden omdat mijn max thermostaat hierop staat ingesteld), maar daar gaat het ook niet zozeer om, het is raar dat van 2 groepen de retour warmer is dan de aanvoer, en van 1 groep precies andersom.

Naast dit feit snap ik niet waarom de vloer in mijn serre nog steeds niet opwarmt..

groet Bart
 

Bverweij

 • #4
Ik heb overigens ook al gecheckt of er wel voldoende flow op elke groep staat. Als ik 24 uur slechts 1 van de 3 groepen openzet dan blijft de serre nog steeds koud, dit heb ik overigens nog niet gedaan na ontluchten.. ze staan nu alledrie 100% open.
 

Freekcv

 • #5
En hoeveel meter slang ligt er per groep?
 

Bverweij

 • #6
Dat weet ik niet helaas, ook geen groepenverklaring.
Ik woon hier sinds juni dit jaar, dus veel informatie heb ik niet.

Wat ik wel weet, is dat de vloerverwarming geldt als hoofdverwarming, in de woonkamer is ook één radiator geplaatst t.b.v. snellere opwarming woonkamer.
De woonkamer is wat betreft oppervlakte ca. 35 m2, en de serre dan nog extra 15 m2.
De verdeling over 3 groepen zou dan opzich prima moeten zijn.
 

Bverweij

 • #7
Zou het ook nog zo kunnen zijn dat tijdens het monteren van de keerklep het voetventiel te ver open is gedraaid? Ik lees nu dat als dit zo is het kan voorkomen dat het water (vrijwel) rechtstreeks naar de retour gaat i.p.v. via de slangen.. ik merk wel dat de aanvoer en retour op de verdeler ongeveer even warm zijn (direct als de verwarming aan gaat).

Ik heb het voetventiel nu maar even helemaal dicht gedraaid, en dan 2 volledige slagen open, kijken wat hij nu doet.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #8
Dus als je alleen de serre open zet wordt het nog niet warm daar, dat duidt in mijn ogen op
Of
Een verstopte slang
Of
Een geknikte slang waardoor er geen / onvoldoende doorstroming is.


Sluit aanvoer en retour naar de verdeler en spoel de slang eens door.
LET OP

Als je de slang afkoppelt kan het zomaar zijn dat je hem moet gaan verlengen omdat hij dan niet meer past
 

Bverweij

 • #9
Hoi Obelix2,

Jouw oplossing is wel in mijn gedachten (alleen zijn het de nieuwere type slangen (degenen die niet snel verstopt raken door zuurstof), de vvw ligt er ook pas sinds 2013 in en heeft voorheen gewoon gewerkt. Ik denk op dit moment dat het meer in de afstelling zit; enige punt is, ik weet niet welke groep de serre regelt :(
Ik heb al in tijdsbestekken van 24 uur getracht te voelen welke groep wat doet, maar dat wordt me niet helemaal duidelijk.

Ik heb een uur geleden overigens het voetventiel van helemaal openen naar een heel stuk dichter gedraaid, en merk nu wel een duidelijkere delta T tussen de aanvoer en retour.. vooralsnog geen effect in de serre (maar die tijd is ook wel wat kort).
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #10
Dit controleren is ook niet iets voor uren maar dat zul je met dagen moeten testen.

Draai 2 slangen dicht en kijk welk gedeelte warm wordt.
Maak een denso tape en plak dat op de verdeler zo weet je altijd welke knop bij welke groep hoort.

Als je 1 groep hebt kunnen traceren dan die dicht en op naar de volgende
 

Bverweij

 • #11
Hoi Obelix,

Eens, misschien moet ik het dan toch langer testen, de laatste keer heb ik per groep 24 uur getest, dat lijkt me wel lang genoeg toch? kreeg alleen alsnog niet helemaal helder welke groep nu welke was..
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #12
Dat zul je dus echt als aller eerste uit koeten zoeken.

Een infrarood thermometer does wonderen.
Even vragen of niemand in de buurt hem heeft!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu