Vloerplanken los leggen

Trabby66

  • #1
Ik wil een vurenhouten vloer gaan leggen. Eigenlijk was ik van plan de planken vast te spijkeren. Echter, in de houthandel waar ik de planken kocht advieseerde men mij om de vloer helemaal "los" te leggen, dus zonder spijkers en lijm.

Zelf heb ik hier twijfels over en het idee dat de planken na verloop van tijd uit elkaar gaan staan. Heeft iemand advies of ervaring hierin?
 

Pepjo

  • #2
Er bestaan "veren" of spanners voor de zijkanten van je vloer. Dit zijn geribbelde stukken metaal, die de beweging van je vloer onder invloed van vocht en droogte opvangen. Je houdt tussen muur en de vloer ruimte, stopt daar deze veren in en die houden de vloer op z'n plaats.
Ze verdwijnen in de afwerkfase onder de plint, die je eroverheen legt.

Raar dat je houthandel hier niets over verteld heeft.
 

Trabby66

  • #3
Als ik verder lees in andere topics wordt door jullie toch wel geadviseerd om de planken te spijkeren. Ik ga dit ook maar doen. Heb ik toch nog een vraag: In het bestaande stuk van de woning zijn de vloerplanken dubbel gespijkerd. D.w.z. in de breedte zitten 2 spijkers naast elkaar, links en rechts langs de kant. Is dit nodig of is 1 spijker, in het midden van de plank, voldoende? De planken zijn 9 cm breed.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat ging om planken die direct op de balken liggen.

Ik denk dat het gebruik van veren bedoeld is voor een zwevende vloer, dwz een vloer op een vloer met daartussen een zachte isolerende laag.

Dat kann ik me althans niet anders voorstellen.

Wanneer je een planken vloer direct op de balken legt, is vastzetten naar mijn mening inderdaad noodzakelijk, om doorbuigen van de planken te voorkomen.

Maar dan heb je geen mooie afgewerkte vloer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
O ja over dat spijkeren: ik ben geen vakman op dat gebied, maar voor zover mij bekend doe je er twee, omdat je ze allebei schuin erin slaat.

Doordat je de spijkers schuin tegen elkaar erin timmert, kunnen ze niet door de plank omhoog gedrukt worden.

Zo heb ik het althans begrepen en ook gedaan...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De planken niet alleen in het midden spijkeren, de kans op kromtrekken is dan veel groter, ze mogen ook geschroefd worden met schroeven blijven ze altijd vast zitten, ook spijkeren met T-spijkers geeft een goed resultaat en gaat snel.
 

Trabby66

  • #7
Is nieten ook mogelijk? Ik kan namelijk een pneumatisch nietpistool krijgen en dat gaat lekker snel. Voor het oog misschien niet zo mooi, maar voor een zoldervloer niet zo belangrijk. De nieten zijn 5 cm lang en de planken zijn 2 cm dik. Lijkt me voldoende, of niet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Die nieten kan ook.
Werkt hetzelfde als met de T-spijkers.
 

H@ns

  • #9
Nieten zal niet gaan, pneumatisch spijkeren wel.
Varieer wel flink in plek, dus niet alles in dezelfde vezellijn want anders scheurt je plank.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wat Kees zegt over dat schuin spijkeren is heel belangrijk! Dat heb ik van mijn schoonvader geleerd, een oude rot op timmergebied. Planken proberen namelijk altijd krom te trekken door verschillen in temperatuur en vocht.

Als de spijkers recht naar beneden worden geslagen kunnen ze door een kromtrekkende plank een stukje gelicht worden. Als je dan over zo'n vloer loopt dan hoor je niet het kraken van hout maar het bewegen van de planken langs de spijkers.
Flink schuin spijkeren dus en tegen elkaar in zoals Kees zegt!

Groeten, Hein
 

Pepjo

  • #11
Het is me nou niet helemaal duidelijk of het om een gebruiksvloer of siervloer gaat. Misschien dat Bennieh dat nog even kan verduidelijken ?

Een siervloer kan je eventueel los over de ondervloer heen leggen, de vloer die direct op de balken komt moet je vastzetten op de manier die hierboven wordt aangegeven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Bennieh schreef:
Code:
 Voor het oog misschien niet zo mooi, maar voor een zoldervloer niet zo belangrijk.

@ H@ns, wat is er tegen op nieten, geen brads ?
 

H@ns

  • #13
Nieten in massief geeft een onvoorspelbaar resultaat. De weerbarsigheid van het hout kan er voor zorgen dat één poot van de niet afbuigt en zodoende aan de onderkant van de messing uit het hout steekt. Dan krijg je de verbinding dus niet meer opgesloten. (ook één van de redenen om schuin te nagelen trouwens, goed vloerhout heeft immers de hartkant boven waardoor het alleen bol kan werken niet hol)

De niet buigt dus weleens af op een warrig stukje hout. Ik heb er zelf weleens een terug in mijn duim gehad, kwam zo weer boven het hout uit net waar ik met mijn duim de boel aan het aandrukken was. AUWTSJ!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik heb met de brede nieten, die ook in de tacker van de T-spijkers past, eigenlijk nooit last van dit fenomeen, ik bedoel hier niet het verdekt spijkeren maar gewoon doornieten net als bij T-spijkers.
Met sommige houtsoorten heb je gelijk, dat is pijnlijk zo'n niet in je vinger.
 

Trabby66

  • #15
Heren,

Bedankt voor alle info. Ik heb besloten om het te proberen met nieten en dat ging op zich prima. Nogmaals, het is slechts een zoldervloer. De vraag blijft natuurlijk wat er op langere termijn zal gebeuren. Als het fout gaat kan ik ze nog altijd spijkeren neem ik aan?

Bij de vloer in de slaapkamer denk ik echter dat ik maar het zekere voor het onzekere zal nemen en deze vloer maar zal spijkeren. Lijkt me wel enorm veel werk, zeker als je de spijker ook nog iets moet verzinken in het hout.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Spijkeren kan ook met een tacker, de T-spijkers zijn bij een goede instelling van de luchtdruk ook gelijk verzonken, het werkt veel gemakkelijker en sneller dan gewoon spijkeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu