Grenen vloerplanken op houten onderlaag

Herriedeperrie

 • #1
Hallo,

Ik heb een partij oude grenen vloerplanken, 18mm dik, 16cm breed. Mes en groef is niet overal even goed en planken zijn beetje krom. Ik heb een zandcementvloer in mijn huis. Nu overweeg ik de vloer niet zwevend te leggen, want ik ben bang dat de vloer niet netjes komt te liggen en de planken wellicht wat los komen van elkaar.

Ik heb ook geen zin de planken te lijmen aan de zandcementvloer. Gebruik van rachels is denk ik ook geen optie, die veren gewoon mee op met de vloer.

Mijn idee is nu een houten ondervloer te leggen (9mm underlayment) en daarop de grenen vloerplanken te nagelen (25mm nagels uit het elektrische nagelpistool). Heeft iemand hier ervaring mee?

- wat voor vloerplaten als basis (OSB, underlayment, ...)
- hoe dik? 9mm klinkt wat dun, maar veel dikker kan niet ivm deuren en andere aansluitingen en nagels zijn al snel toch max 30mm lang

ALvast bedankt voor de reactie.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Wat verwacht u van de sterkte van de vloer van 9 mm osb of soortgelijke materialen?
  Dat gaat dus niet goed, alles gaat los komen.
  Ik denk dat er twee mogelijkheden zijn, de vloer toch zwevend de dekvloer eruit, rachels erin en dan de grenen planken die dan wel gespijkerd kunnen worden.
  Een stap verder is alles eruit en een nieuwe vloer met vloerverwarming aan leggen i.v.m. met alle regels die op ons af komen.
   

  Herriedeperrie

  • #3
  Hallo Jan,

  Helemaal mee eens dat 9mm dun is. Even een paar gedachten delen met u:

  1. U zegt dat alles gaat loskomen; ik neem aan dat u bedoelt dat de vloerdelen weer los gaan komen van de underlayment met deze korte nagels (25mm nagels - 18mm plank = 7mm in de underlayment)?

  2. Als ik 12mm underlayment doe, zou ik er 30mm nagels in kunnen schieten, wat al iets ruimer is, of zou dat ook niet goed gaan?

  3. Nog een idee om het te combineren met houtlijm? Dus:
  > 12mm underlayment met 30mm nagels
  > en de planken verlijmen met houtlijm op de underlayment

  4. Als we voor rachels zouden gaan, hoe dik zouden de rachels dan het beste kunnen zijn? Bij 22mm rachels kan ik me voorstellen dat de spijkers wel goed houden (35mm spijkers oid).

  Mijn voorkeur is nummer 2. Dat past allemaal nog net en dan hoef ik niks weg te breken qua vloer ed.

  Gr Herman
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Is het een idee om de messen in de groeven te lijmen en verder los te laten liggen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu