Vloerplanken vervangen door "?" bij herstelwerkzaa

Tenhaeff

  • #1
Het huis waar ik in ga klussen heeft een erg vochtige kruipruimte, hiervoor heb ik al wat acties uitgezet om de vochtigheid te verminderen.

De huidige vloerplanken moeten vervangen worden (nu 18 of 20mm dik) met iets nieuws waarop uiteindelijk parket komt te liggen. De vloerbalken liggen ca. 1 m uit elkaar en het totale opp. is ca 30m2.

Wat is het beste materiaal om op houten (dwars)balken te monteren (schroeven of spijkeren?)? Wat kan beter tegen vochtigheid en wat isoleert beter? En tot slot om het wat ingewikkeler te maken: hoe verhoudt zich dit prijstechnisch?

Kan iemand mij adviseren, wie heeft hier ervaring in?

Hartelijk dank alvast!
 

System7

  • #2
Als je het vochtigheidsprobleem niet kunt/wilt oplossen raad ik je aan om de vloer te vervangen door een combinatievloer (= betonnen liggers, piepschuim blokken en een betonnen sluitlaag). Of dit in jouw situatie kan moet berekend worden door een constructeur i.v.m. het toegenomen gewicht en de fundering. Dit is de duurste oplossing maar het levert je een betonnen vloer op met alle voordelen van dien.

Met minder vochtigheid is een nieuwe houten vloer wel een optie. Een meter tussenruimte tussen de balken is wel erg veel, meestal liggen ze tussen de 50 en 70 cm. Bij 50 cm tussenruimte is vervanging door vloerplaten van 18 mm nog haalbaar, daarboven moet je al met veel dikkere platen gaan werken. Weet je zeker dat het een meter is en dat de vloerplanken nu 18 of 20 mm dik zijn? Dit is een stuk goedkoper dan de vorige optie. Isolatie zal moeten komen van bijvoorbeeld spijkerflensdekens die je tussen de balken spijkert/niet, of door glaswol/steenwol tussen de balken te klemmen en te ondersteunen van onderaf (krammen en draad, latjes, etc.).
 

Tenhaeff

  • #3
Bedankt!

De maatregelen voor de vochtigheidheid gaan helpen, die gaat erg naar beneden dus ik wil (weer) een houten vloer aanbrengen.

Ik twijfel nu even over de breedte van de balken. Het is een woning uit 1910 en mogelijk idd geen 1 meter maar minder (standaard breedte?).

Wat voor soort hout zou je aanbevelen?
 

System7

  • #4
Als de onderlinge afstand van de balken niet te groot is kun je 18 mm underlayment met mes en groef gebruiken. Leg ze haaks op de richting van de balken (= zoals de vloerdelen nu liggen) en zaag ze zodanig op maat dat de overgang van de ene plaat op de andere precies op een balk komt te liggen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Zorg voor een goede natuurlijke ventilatie in de kruipruimte. Dit scheeld aanzienlijk in vochtproblemen.
 

Swblom

  • #6
En zet de balken even in de loodmenie of zo iets.
 

MvanV

  • #7
Je kunt tussen de balken isolatie aanbrengen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu