Vloerdelen vervangen of...

Mathijsgsa

  • #1
Hallo,

ik ben nieuw hier en heb een paar vragen die ik op de veschillende forums zal plaatsen. Hier de eerste vraag :)

We hebben ons eerste huis gekocht. Het is een huis uit ongeveer 1920 waar natuurlijk overal houten vloeren in zitten. Nu is het zo dat de vloer in de woonkamer gedeeltelijk verzakt is. De oorzaak is dat er ooit een voor en een achterkamer in heeft gezeten. Ongeveer 50 jaar geleden is de muur er tussen uit gesloopt om er één kamer van te maken en het puin daarvan is onder de houten vloer beland en nooit weg gehaald. Het gevlolg, je raad het al, geen ventilatie waardoor er allemaal vocht is opgetrokken in het hout en daardoor is het hout gaan rotten. De bedoeling was om alleen het verzakte deel te laten vervangen. Er is nog een kopse kant van een balk aan de andere kant van de kamer die ook rot is en die wilden we ook gedeeltelijk vervangen. Nu zijn we er inmiddels achter dat aan de andere kant van de oude muur nog veel puin ligt. Dat was niet te zien tijdens de bouwtechnokeuring.

Is het nu verstandiger om de hele vloer te gaan vervangen door een beton vloer of gedeeltes van de houten vloer te restaureren.

Vast bedankt voor het antwoorden :)
 

Fiesiekus

  • #2
Wat wil je zelf? We weten niet over welke oppervlakte 't gaat en ook niet hoeveel werk het is om dat ene deel te vervangen. Ook is niet bekend hoeveel puin er uit gehaald moet worden, voordat er vernieuwd kan worden.
 

Mathijsgsa

  • #3
Het enige wat ik je kan vertellen is dat de kamer hooguit 36 m2 is. Hoeveel puin eronder ligt weet ik niet precies omdat niet de hele vloer al open is maar dat puin gaan we er zelf onderuit halen. En hoeveel werk het is om dat ene deel te vervangen weet ik ook niet omdat ik totaal geen klus ervaring heb. Het enige wat ik aan ervaring heb is een muur sausen en gaten dicht plamuren :). Het te vervangen deel zal ongeveer 12 m2 zijn (hele wilde gok) en het rotte suk van de andere grote balk wat vervangen moet worden is ongeveer 60 cm. Waarschijnlijk is er dus nog meer niet goed door het puin wat we nog hebben gevonden. De zichtbare balken zijn daar ook al aan het schimmelen.

Dus ik weet pas wat ik wil wanneer ik weet wat de verstandigste aktie zou zijn. Als ik er zo over nadenk zal het het beste zijn om er iemand naar te laten kijken, op een forum is dit niet te beoordelen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Zit er nog een kruipruimte onder?
Zo niet dan zou ik de hele meuk er uit halen en er een goed geïsoleerde betonvloer (eventueel met vloerverwarming) in (laten) leggen.

Als er een maal schimmel is dan loop je kans over een tijdje het volgende stuk te moetn vervangen.

Denk dan van te voren ook even na over te leggen buizen / kabels voor electra.
 

BeeTeeWee

  • #5
Als ik het zo hoor, kun je beter een geïsoleerde betonvloer (laten) storten. Heb je die kurkdroge planken er wel heelhuids uitgekregen? Aan nieuwe balken en planken (of platen) ben je ook heel wat geld kwijt. De voorbereiding voor zo'n betonvloer kun je (ook met weinig kluservaring) makkelijk zelf, daarna laat je een vloerenbedrijf komen die het beton erin stort. De kosten daarvan vielen mij hard mee!

Ik zou al dat puin dan lekker laten liggen en aanvullen met vulzand, tot een niveau van -19 cm. Leidingen voor luidsprekers, telefoon, thermostaat, alarm kun je hierin mooi verwerken. De ondergrond mooi vlak en waterpas afreien. Aftrillen met een lichte trilplaat (ivm je muren en zo).

- Dik plastic erover (tegen optrekkend vocht)
- Drukvast piepschuim (EPS) van liefst 10 cm dik
- Weer dik plastic (voor onder de beton)
- houten klosjes van een cm of drie dik
- bouwstaalmatten (minstens) 6 mm erop
- eventueel: alvast vloerverwarmingsslang daarop vast tie-wrappen

- een bedrijf laten komen die de boel met een betonpomp in een paar uurtjes dichtstort.

Het is even iets werk, maar de investering echt meer dan waard. Zo'n vloer is veel comfortabeler / energiezuiniger dan een nieuwe houten vloer. Ik spreek uit ervaring (huis uit 1890).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu