Vloerdelen vervangen door underlayment: toegenomen gewicht

System7

  • #1
Situatie: slaapkamer zoontje op 1e etage met afm. 330 x 300 cm met houten verdiepingsvloer, op dit moment bestaande uit balken, 22 mm vloerdelen, bruine zachtboard platen en laminaat.

Mijn doel: de oude vloerdelen eruit breken en enkele hergebruiken om de balken stijver te maken (links en rechts een vloerdeel langs de balk met PUR-lijm en stevig aangeschroefd), glaswol tussen de balken, underlayment en daar weer nieuwe vloerdelen op.

T.o.v. de oude situatie is het gewicht toegenomen door het underlayment en weer iets afgenomen doordat het laminaat plus zachtboard platen niet meer terugkomen (oude en nieuwe vloerdelen reken ik even gelijk). Zou het gewicht van de totale vloer nu toch dusdanig zijn toegenomen dat ik dit door een constructeur moet laten doorrekenen? Wat is eigenlijk de marge qua gewicht van vloerbedekking bij houten verdiepingsvloeren (jaren '60)?

Dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De balken verstevigen en je vervolgens druk maken over extra gewicht? Waar is dan de versteviging voor?

Geef evt. de balkmaten en onderlinge afstand (hart op hart) op.

Die vloerdelen op het underlayment, is dat bedoeld als uiteindelijke vloer? Want als er nog een afwerking op komt, laat dan de delen weg.
 

System7

  • #3
Redelijkerwijs mag ik aannemen dat het totale gewicht omhooggaat dus leek een versteviging van de balken me op zijn plaats. Misschien overbodig maar baat het niet dan schaadt het niet.

Ik zal straks even kijken wat de exacte balkmaten en -tussenafstanden zijn, uit mijn hoofd zijn de balken 14x6 en een tussenruimte van 51 cm. (deze tekst pas ik dus straks weer aan :D )

En ja, de nieuwe vloerdelen zijn de uiteindelijke vloer. Ik vind dat mooier dan laminaat.

Thanks!
 

StefanD

  • #4
Als het alleen om het gewicht van een nieuwe houten vloer gaat zou ik me totaal niet druk maken: het totaal gewicht is niet zo hoog en ook nog eens zeer goed verdeeld.
Als de vloer nu al te veel doorbuigt, dan zou ik hem inderdaad verstevigen, zeker als je hem toch al open hebt voor isolatie.
 

System7

  • #5
Kan de tekst niet meer aanpassen maar volgens de tekening gaat het om balken van 6,5 x 18 cm met een hoh-afstand van 51 cm.

Op dit moment veren de vloerdelen wat doordat mes en groef na 45 jaar wat uit elkaar zijn gaan wijken en/of/waardoor sommige messen gebroken zijn. In hoeverre de balken zelf doorveren weet ik niet maar ik hoop erg weinig (ga er ook wel van uit). Toch leek versteviging me geen slechte optie en aangezien ik de vloerdelen niet meer kan hergebruiken voor de vloer kan ik ze nog wel gebruiken voor het verstevigen van de balken.

En de reden waarom ik underlayment ònder de nieuwe vloerdelen wil: omdat ik het liefst een niet-bewegende stabiele vloer wil krijgen. Ben er alleen nog niet uit of ik dun (bijv. 15 mm) underlayment met dikke vloerdelen (22 mm) ga gebruiken of andersom. Of zijn er echt vloerdelen die absoluut niet veren en zo ja, welke dikte hebben die?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De balken hebben de juiste maat, die hoeven niet verzwaard of verstevigd te worden.
In uw geval zou ik kiezen voor alleen underlayment van 22 mm of vloerdelen van 22 mm, allebei aanbrengen is overkill.
 

System7

  • #7
Ha Jan, dank voor je reaktie. Underlayment van 22 mm kan ik nergens vinden, misschien dat alleen de prof. bouwmarkt die heeft maar daar kan ik niet terecht helaas :cry: Mijn idee was dus om bijv. 18 mm underlayment neer te leggen en daar wat dunnere vloerdelen op (als ik die kan vinden tenminste) of andersom, 15 mm underlayment en daar vloerdelen op. Als het maar een mooie stabiele vloer oplevert.

Mag ik ervan uitgaan dat nieuwe 22 mm vloerdelen bijna niet veren? Ik kan het nu niet vergelijken, heb hier alleen maar oude 22 mm vloerdelen en die veren en bewegen overal.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
System7 schreef:
Redelijkerwijs mag ik aannemen dat het totale gewicht omhooggaat dus leek een versteviging van de balken me op zijn plaats. Misschien overbodig maar baat het niet dan schaadt het niet.
Ik bekeek het net andersom. Als je de vloer gaat verzwaren omdat dit nodig is, dan hoef je je daarna niet meer druk te maken over het gewicht, want anders heb je de verzwaring niet goed uitgevoerd.

Als je op de vloer staat, en flink op en neer beweegt, kom je er meestal snel genoeg achter of de balken meeveren, je voelt dit en kasten enzo gaan meebewegen.

Voor de rest sluit ik natuurlijk bij de andere reacties aan.
succes!
 

System7

  • #9
Dank IJkenhout,

Mijn plan om de balken te verstevigen is een beetje opportunisme. De vloer ligt er toch uit en de vloerdelen kan ik niet ergens anders meer voor gebruiken (behalve voor de houtkachel :P ) dus het leek me geen gek idee om er een paar in te zetten als versteviging voor de balken. Ik heb werkelijk geen idee wat ze qua draagvermogen precies bijdragen; ongetwijfeld wordt de balk er stugger en steviger van maar hoe dat zich in kg/m2 vertaalt zou ik niet kunnen zeggen. Daarom durfde ik er ook niet klakkeloos vanuit te gaan dat e.e.a. sterk genoeg zou worden.

Nog een vraag: klopt het dat het voor de versteviging niet uitmaakt of de planken links/rechts van de balk aan de bovenzijde gelijkliggen met de balk of dat ze lager op de zijkant van de balk worden geschroefd? Als dat zo is kan ik de planken ook gebruiken om het isolatiemateriaal (stijve glaswol-platen) op te laten rusten.
 

System7

  • #10
Ik ga het - mede n.a.v. wat hier gezegd is - anders doen. De 22 mm vloerdelen zijn er nu uit en er liggen 18 mm OSB-platen (244 x 61 cm) voor in de plaats. Op zich ligt het stevig, zelfs al heb ik de platen nog niet helemaal vastgezet met schroeven (ze moeten er nog even uit voor een modificatie aan de elektrabuizen) maar zodra ze definitief vastliggen wil ik er 3,5 à 4 mm hardboardplaten op leggen om weer op een dikte van 22 mm uit te komen, dan sluit o.a. de bovenste trede van de trap ook weer mooi aan.

Gisteren vond ik 17 mm vuren vloerdelen bij een bouwmarkt, die wil ik er bovenop leggen. Kan ik die gewoon op de ondervloer spijkeren of is schroeven beter (staat minder authentiek en dan moet ik die schroefkoppen wegwerken met plamuur o.i.d.)? En kan ik de vloerdelen gewoon met korte spijkers vastzetten in de OSB-plaat of moet ik ze bijv. op de kopse kanten nog door de OSB-plaat in de balken vastspijkeren?

Dank!
 

Tiho

  • #11
Die vloer die je legt zonder het vuren is al stevig genoeg constructief gezien. Je balken knap je er niet mee op iig.

Zou de vuren vloer wel hier en daar bevestigen ivm kromtrekken, volgens mij heb je het namelijk over vloerdelen die ipv osb te gebruiken zijn.
 

System7

  • #12
De platen OSB die er nu liggen zijn op zich sterk genoeg maar ik had een vergelijkbare vraag in het verleden al eens gesteld op dit forum en toen begreep ik dat ik een extra sterke vloer kon maken door de vloer uit twee lagen (van ongeveer 18 mm) te leggen en onderling met elkaar te verbinden. Vandaar mijn vraag.

Zijn vloerdelen van 17 mm bruikbaar als constructieve vloer? Dan ga ik er t.o.v. de oorspronkelijke 22 mm maar liefst 5 mm op achteruit.
 

Tiho

  • #13
Ik heb op zolder 15 mm liggen , dat is inderdaad dun, maar het kan.

Meer ligt er dus niet :wink:
 

System7

  • #14
:shock:

Nou, dan zit ik met mijn in totaal 39 mm wel aan de safe side :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu