Tips vuren vloerdelen leggen

Jan Willem P

  • #1
Hallo,

Ik heb best veel ervaring in het leggen van "click" vloeren op beton, maar ik wil nu vuren planken (mes + groef) leggen op een houten bouwvloer (grenen of vuren planken die op balken zijn gespijkerd). Graag jullie advies over mijn plan:

Het gaat om een vijftal ruimtes, elk niet langer of breder dan 4.5 meter, allen gescheiden door drempels, dus doorleggen hoeft/kan niet. Het zijn de eerste en tweede verdieping van een woning uit 1928, met als ondervloer houten planken gefixeerd op de balken. Het geheel is grotendeels vlak.

Ik wil zwevend gaan leggen en heb als ondervloer een vochtwerend scherm en bruine platen in gedachten. Er zitten al hoge plinten tegen de muur en ik heb geen tijd die eraf te halen, dus het liefst leg ik daar zo strak mogelijk tegenaan. Kan dat met ruimtes van tussen de 3 en 4 meter lang en 2.5 tot 4.5 meter breed? Of laat ik liefst wat ruimte op de kopse dan wel lange kanten, maar hoeveel dan per strekkende meter vloer?

Ergens in een winkel werd me verteld een laagje houtlijm in de groef te doen alvorens het mes er in te zetten, maar op diverse websites (waaronder deze) lees ik terug dat (bij vuren) zeker niet te doen! Wel een drupje lijm op de kopse kanten lees ik dan ook? Wat raden jullie aan?

De planken die ik heb gekocht zijn 3.90m lang. Ik overweeg ze te laten halveren bij de leverancier zodat ze per stuk even lang zijn als ikzelf. Dit met name om sneller te werken (handzamer, makkelijk te verplaatsen door het huis) en omdat de belangrijkste ruimtes eigenlijk toch niet langer zijn dan 3.50 meter. Bovendien lijkt een plank leggen van 3.50 meter me vrij lastig. Natuurlijk geeft halveren wel wat meer zaagverlies. Wat zouden jullie doen?

Hoe lang moet ik het hout laten acclimatiseren alvorens het te leggen of kan ik eigenlijk gewoon meteen al aan de slag?

Dank voor jullie hulp!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een vochtwerend scherm is niet nodig. Toch maar wel de plinten eraf halen. Rondom (vooral in de lengterichting) voldoende speling overhouden. Hou rekening met het klimaat van wanneer je de vloer legt. Als je in de winter met lage luchtvochtigheid legt, moet je meer ruimte overhouden dan in de zomer met veel vocht.

Ik heb zelf een vurenhouten vloer snel na het kopen gelegd (5m lange planken). De planken waren voor m'n gevoel iets buigbaarder doordat ze nog wat vochtig waren. Ik zou de volgende keer de kopse kanten vol verlijmen, misschien zelfs met deuvels erin. Langskanten hoeven niet verlijmd te worden als de vloer strak ligt, maar het kan ook geen kwaad. Gebruik parketveren rondom.
 
  • Like
Waarderingen: Jan Willem P
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu