Vloertje bergvliering schuur vervangen.

Sxnder

Specialist Elektra
  • #1
De vloer van de bergvliering van mijn oude schuurtje is aan vervanging toe. Afmeting is +/- 3,60 x 2,60 meter. Momenteel zitten er twee ondermaatse balken hoh 1,20 meter die de kortste lengte overspannen. De oude vloerdelen zijn hier en daar behoorlijk rot. Het geheel buigt dus flink door en is absoluut niet beloopbaar en alleen geschikt om wat lichte spullen op te slaan.
Mijn idee is om 5 nieuwe balken te plaatsen, overspanning 2,60 meter hoh 0,6 meter, met hierop nieuwe vloerdelen van 18 mm dik. Balken kunnen aan weerzijde aan het halfsteens metselwerk worden bevestigd en de zolder is niet stahoog.
Wat zou een geschikte kopmaat voor de balken zijn, rekening houdend met de functie niet beloopbare bergvliering?
 

Millew

  • #2
Uitgaande van 70 kg/m2 nuttige belasting en hout sterkteklasse C18 is een kopmaat 145x45 mm geschikt met een doorbuiging van ca. 3 mm bij volledige benutting van de vloer.
Qua sterkte zou je ook wel kunnen volstaan met 120x38 mm. De doorbuiging is dan ca. 7 mm.

Bij sterkteklasse C14 is de doorbuiging ca. 20% hoger.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Bedankt voor het snelle antwoord, ik weet genoeg. Hier kan wat mij betreft een slotje op.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Toch nog een vraagje. Zou een kopmaat van 44x94mm nog acceptabel zijn? Deze zijn namelijk vrij algemeen verkrijgbaar. Voor die balkmaat vindt ik alleen vrij dunne verzinkte regeldragers. Zijn die sterk genoeg om het geheel te dragen als ik deze met pluggen en schoeven in het halfsteens metelwerk bevestig?
 

Millew

  • #5
V.w.b. de sterkte zou die balkmaat ook nog wel kunnen, alleen wordt met een vloerbelasting van 70 kg/m2 en sterkteklasse C14 (bouwmarkthout) de doorbuiging dan ca. 14 mm.
Maar misschien heb je die vloerbelasting niet echt nodig.
Eventueel leg je de balkjes dan 40 cm uit elkaar.

Die balkdragers zijn sterk zat. Er komt bij de aangegeven belasting en balkafstand 60 cm ca. 66 kg op. Vier pluggen 6x50 met schroeven van 4,5 x 50 in de muur is genoeg. Zet de pluggen zo ver mogelijk uit elkaar en probeer de voegen te vermijden.
Gebruik wel normale houtschroeven en geen spaanplaatschroeven. Als je pluggen koopt met bijgeleverde schroeven dan zit dat wel goed.

En schroef de balkjes niet vast aan de balkdragers. Dan loop je niet het risico, dat de pluggen uit de muur worden getrokken als gevolg van de doorbuiging van de balkjes. Die balkjes kunnen verder toch geen kant op.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Top, ik ga ermee aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu