Vloer vliering - balken versterken?

Fleurink

  • #1
Beste forumleden,

Ik sta op het punt om in een oud huis (1920) OSB2 (18mm) platen te bevestigen op de balken in de foto om zodoende een vloertje te creëren voor een vliering waar ik spullen in kan opslaan.



De overspanning is 4,30m. De breedte van de ruimte is 3,6 meter. De balken zijn 6x17cm met onderlinge afstand van 66 cm.

Uit wat berekeningen die ik online heb gedaan blijkt dat de balken naar de laatste standaarden eigenlijk te licht zijn. Voor een overkapping van 4,3 meter zouden de balken minimaal 22cm dik moeten zijn. En voor een belastbare vloer zouden de balken eigenlijk een h.o.h. afstand moeten hebben van max 45 of 30 cm.

De balken zijn nu nog kaarsrecht, dus geen enkele sprake van doorbuiging.

Ik zou de balken kunnen verstevigen door een extra balk van 5 cm dik aan de bovenzijde te klampen, maar voordat ik die moeite ga getroosten zou ik u willen vragen:

Welk risico loop ik als ik de OSB platen gewoon zo bevestig en de vloer slechts minimaal belast door slechts weinig en lichte spullen helemaal tegen de muren aan en niet in het midden te plaatsen? Kan ik het vervolgens een tijdje aanzien en t.z.t. alsnog gaan versterken als blijkt dat er sprake van doorbuiging is?

Vriendelijk dank alvast!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je hebt gelijk wat de afmetingen betreft. Ik geef altijd het advies om de vloer meteen goed te maken. Zo hoef je je nooit af te vragen of het gewicht wel kan. Ook als je het huis ooit verkoopt. Al is het risico beperkt.

Een belangrijk argument is in ieder geval dat je er nu makkelijk bij kan :idea:
 

Hitman212

  • #3
IJkenhout
Ben het eens met je bovenstaande antwoordt. Echter heb ik wel wat op en aanmerkingen.

Als wij allemaal zouden moeten werken naar huidige standaarden zoals die nu gelden dan kun je de meeste huizen afkeuren. Als je er bij kan en je hebt er geld voor over dan ja zal ik het ook aan raden.
Plaats dan ook gelijk isolatie, scheelt weer warmte verlies.

Tevens zou ik aanraden om het te testen. Als je niet te veel wilt uitgeven zou ik een zwaar object pakken en deze er op leggen.
Naar mijn idee gezien de afstanden van de vloer zal deze nog geen millimeter verzakken.
Mijn Eigen huis heeft ook een vloer liggen op de begane grond met ik denk de zelfde afstand tussen de balken. Op deze vloer heb ik mijn woonkamer meubels staan. Dan zal het bij mij ook inzakken. Dit gebeurd zeker niet. Of je balken zijn verrot natuurlijk.
 

Fleurink

  • #4
Dank IJkenhout en Hitman212 voor het meedenken. Ik heb er inmiddels MDF platen opgelegd en hou in de gaten of er doorbuiging optreedt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
MDF gaat zeker doorhangen. OSB was beter geweest.
 

Fleurink

  • #6
Oeps ik bedoelde ook OSB. Er ligt dus OSB op. Dank voor de tip nog
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Is die balk vochtig aan het eind trouwens?
Ik zou daar even goed naar kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu