Vloer op plafond

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

In mijn woning uit 1928 wil ik graag de zolder begaanbaar maken. Op dit moment hangt het plafond eronder aan balkjes van 10x6, de overspanning is zo'n 4 meter en de balkjes zitten zo'n 60cm uit elkaar.

Je kan er prima overheen lopen, maar ik wil toch iets stevigers. De balkjes liggen aan beide kanten op de (horizontale) balken waar het dakbeschot op zit, halverwege liggen de meeste balkjes op een niet dragende muur, die in de praktijk natuurlijk wel wat draagt.

Wie heeft er een praktische oplossing, zodat ik underlayment kan leggen en ik er overheen kan lopen.

Ik zat zelf te denken om aan 1 of twee kanten van ieder balkje een plaat underlayment te schroeven en lijmen met constructielijm. Deze zouden in mijn voorstel dan een centimeter of 15 zijn, waardoor de balken een stuk stijver worden.
Doordat de overspanning meer dan 244cm is, krijg je natuurlijk wel weer dat je geen platen hebt voor de volledige overspanning, dus krijg je twee delen.

Ik hoor graag van jullie.

Voor de duidelijkheid, plafond eruit en volledig nieuwe balkenlaag leggen is geen optie voor mij.
 
De balken die er nu liggen zijn veel te licht.

Suggesties voor balkafmetingen:
38 x 286 mm (geschaafd)
70 x 220 mm (geschaafd)

Zie hier voor meer info.

Op de plaats van de naden bij gebruik van underlayment is de balk niets sterker dan voorheen, tussen de bestaande balken nieuwe plaatsen is een goede oplossing.
 
Jan bedankt voor je antwoord.

Van die naden snap ik, daarom wilde ik ook op de plaats van de naden weer een stuk underlayment over de naad zetten, bovendien wilde ik aan beide kanten van de balk de naad op een andere plek hebben (op 244 en op 156; totaal is 400).

Nieuwe balken erin is gewoon geen optie, ik krijg fysiek de lengte er gewoon niet in, dan moet ik het hele plafond eruit slopen.

Als ik het aanpak zoals hierboven, heb ik dan niet praktisch een goede oplossing? Het wordt geen leefruimte, maar een bergruimte. Ik kom er misschien 4 keer per jaar, voor kampeerspullen de CV ketel en andere seizoenszaken.

Tijdens de bouw loop ik zelfs over de 60x100 balkjes en die houden het ook.
 
Het blijf aan de lichte kant maar uw oplossing zou kunnen wanneer er niet teveel gewicht op de vloer komt.
 
Ok, bedankt, het gewicht zal voornamelijk zitten in de underlayment vloer die erop komt, verder zullen er niet snel meer dan 1 of 2 tegelijk mensen op staan plus dan de vrijetijdstroep die er licht.

Als ik met de hoogte van mn underlayment verstevigingsplaat naar 20 ga ipv is dat een aanzienlijk verschil? Of blijft zwakte m zitten in de naden?

Bedankt.
 
Nog een andere gedachte, wat is de maximum lengte aan houten planken die u tussen of aan de andere balken kunt krijgen ?
 
Een stuk underlayment van 61x244 krijg ik net door het gat omhoog, als dat een lat van zon 20 cm zou dus net iets langer kunnen zijn denk, maar max 3m.
Mogelijk ga ik er een Vlizotrap inzetten, dan moet ik het gat nog iets groter maken en kan er dus misschien iets meer doorheen, het is alleen erg lastig manouvreren ivm de nok.
 
Als je nou aan beide zijden van de bestaande balken een strook underlayment van 20 cm hoog schroeft en daaroverheen weer over de volledige lengte een volgende strook, dusdanig dat de eerste naden in het midden van de tweede plaat zitten. Dan creeer je eigenlijk een nieuwe balk van 72 (4 maal 18) bij 200. Een balk van 72 x 200 zou die overspanning moeten kunnen maken, en dan reken ik de kracht van de bestaande balk zelfs niet mee.
Zie onderstaand overzichtje:

Functie: Dak, zonder ballast
Steunpunten: 2
Sterkteklasse: C18
Houtmaat: 70x195 mm
Theoretische overspanning: 400 cm


Gevonden Hart-op-hart afstand:
Minimaal 60 cm
 
Nou, alternatief :?

Misschien was het mogelijk geweest aan beide zijden dikke planken aan te brengen op de balken tussen de beide muren, dat is dus niet het geval i.v.m. de beperkte ruimte, de planken zouden te lang zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan