Renovatie vloer en plafond

Dennisremy

  • #1
Hallo mede-forumleden.

Ik ben bezig met een renovatie van mijn nieuwe huis uit 1927. Momenteel ben ik druk bezig om het oude plafond en alle oude vloeren uit het huis te slopen. Veelal stuc op riet dus dat geeft een aardige puinzooi (zie foto).

Nu ben ik me alvast aan het inlezen/verdiepen voor wat er in de plaats moet komen. Ik lees veel over vloerdelen, geluidsisolatie, underlayment, constructievloeren etc. De plannen zijn op hoofdlijnen duidelijk alleen voor de invulling heb ik jullie hulp nodig.

Ik heb de volgende plannen:
- zwevend plafond (metal stud) met isolatie tussen de balkenlaag
- zwevende dekvloer (vilt, isolatie)

Nu wil ik het echter gaan invullen en daarbij roep ik jullie hulp in.

Vraag 1
Ik heb momenteel oude vloerdelen liggen die piepen en kraken als een malle. Wat kan ik hier het beste mee doen?
1) laten liggen en daar bovenop underlayment?
2) verwijderen en underlayment direct op de balkenlaag? Lijmen of schroeven?

Vraag 2
Ik lees ook veel over het verstevigen van de balken door wat vloerdelen naast de balken te bevestigen, welk doel dient dit naast verstevigen? Is verstevigen wel nodig? Met andere woorden, wat is de overweging om dit wel of niet te doen?

Vraag 3
Verzwaren van een vloer is een van de mogelijkheden om contactgeluid te beperken. Underlayment met Mes & groef bevestig je met de naad op de balk. HOH liggen de balken ongeveer 68cm van elkaar. Wat is "zwaar" genoeg in dit verhaal? Underlayment 18mm, ondervloer (fermacell of rockwool) en daar bovenop de houten vloer of laminaat? Of moet je bijvoorbeeld 2 x underlayment leggen? Of de bestaande vloerdelen behouden? of..of..of..

Hopelijk kan ik met jullie hulp wat concreter gaan worden in de uitvoering van mijn plannen. Ik lees veel andere posts van jullie en struin veel het internet af, maar als je met iets geen ervaring hebt is het toch fijn als jouw specifieke situatie even apart ter sprake komt.

Bedankt alvast voor jullie bijdrages.

Gr,
Dennis


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Over krakende vloeren is al veel geschreven hier.

Controleer of de balken de juiste afmeting hebben voor de overspanning. Dan weet je meteen of ze verstevigd moeten worden en waarmee.
 

Dennisremy

  • #3
Laat ik dan een concrete vraag stellen:

Moet ik de vloerdelen laten liggen en daar dan fermacell (of ander merk) overheen leggen, of is het beter om de vloerdelen te laten vervangen door underlayment?

Wat doet dat met geluidsisolatie? Of is dat te verwaarlozen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Alle planken goed vastschroeven met spaanplaatschroeven met gladde schacht of vast schieten met een tacker met T-nagels.
Door de gladde schacht worden de planken beter tegen de balken getrokken, de T-nagels dwars op de houtnerf schieten.
Anders blijven de planken kraken en piepen, dit wordt zelden veroorzaakt door balken die niet zwaar genoeg zijn en dan ook in mindere mate dan planken die niet goed vastzitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu