Vloer isoleren vanuit de kruipruimte - juiste aanpak?

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #1
Ik ben van plan de houten vloer in mijn huis te isoleren vanuit de kruipruimte. Ik heb al een hoop research gedaan en ben op een aanpak uitgekomen, echter wil ik even verifiëren of ik geen fouten maak, en geen kans op houtrot oploop.

Bovenkant vloer
Aan de bovenkant van de vloer breng ik een dampdicht reflectered folie aan. Hierop komt een ondervloer, en vervolgens laminaat

kruipruimte bodem
Hierop ben ik van plan PE bouwzeil aan te brengen dat ik tegen de wanden aan bevestig om zo een waterdichte laag tussen de grond en de kruipruimte te verkrijgen. Hierdoor zal er bij hoogstaand water geen water in de kruipruimte komen wat voor een hoge luchtvochtigheid kan zorgen. Overigens heb ik ook een pomp om hoogstaand water af te voeren.

Onderkant houten vloer
Hier wil ik Glaswol plaatsen tussen de houten balken. Ik wil de reflecterende kant naar beneden doen, en er wat gaten in prikken om zo een dampdoorlatend folie te krijgen, en een open structuur (glaswol) tegen de onderkant van de houten vloer.

Is dit een juiste aanpak? Is eventueel een laag dampwerend folie aanbrengen aan de onderkant nog noodzaak?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het damptransport naar de kruipruimte moet niet worden opgesloten. Onder de laminaat ligt een dampremmer. Wat je voorstelt om gaten in de alu.folie te prikken is wel juist. Zelf vraag ik me altijd af hoeveel en welke diameter moeten die gaten hebben, zodat de boel veilig wordt.

  Zou ik met harde platen onder de vloer kunnen komen dan zou ik daar me isoleren. Haaks op de balken breng ik klampjes aan. Raggels in de lengte is te duur. Tegen de klampjes schroef ik de platen. Liggen de balken er ook lekker warm in. Mocht je harde platen gaan gebruiken let op dat je recht werkt anders blijf je zagen om de platen sluitend te krijgen. De muren zou je ook nog kunnen isoleren.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Zorg in ieder geval dat de ventilatie van de kruipruimte is orde is/blijft. Dan is er in dit geval weinig risico.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #4
  @Ijkenhout
  Ventilatie is prima en ben ik inderdaad van plan zo te houden. Er zitten genoeg ventilatiekanalen aan beide kanten. Fijn dat je denkt dat deze oplossing weinig risico met zich meebrengt.

  @WGB Dank voor het meedenken. Ik zou liever niet voor deze optie gaan omdat dit een hoop extra tijd en kosten met zich meebrengt. Hout is uit zichzelf een goede isolator, dus dat de balken niet geïsoleerd zijn maak ik me niet zo zorgen over. Verder maakt de door jou aangegeven techniek de kruipruimte lager wat ik ook een nadeel vind.

  Ik ben van plan om 2 plekken een vochtsensor tussen het glaswol en de houten vloer te leggen om zo in de gaten te kunnen houden of de luchtvochtigheid hier niet te hoog wordt.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Hout voelt warm aan.
  15cm hout isoleerd net zo goed als 40 mm piepschuim uhh EPS isolatie.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #6
  Heb het even opgezocht en de isolatiewaarde van hout scheelt een factor 5 met glaswol wat ik gebruik. Ik had dit verschil kleiner verwacht.

  De balken zijn wel een stuk dikker dan het glaswol wat ik gebruik, maar geen factor 5.

  Wellicht dat ik dus ook de balken nog even meeneem.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Vroeger toe er nog weinig geisoleerd werd, isoleerde hout prima. Maar tegenwoordig gebruiken we veel grotere isolatiewaardes, dus vormt hout soms gewoon een koudebrug.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu