Vloer blijft koud als het buiten wat warmer wordt

Sergennn

  • #1
Hallo allen,

Ik heb een nieuwbouw huis (2 jaar oud), beneden vloerverwarming als bijverwarming en boven radiatoren. De installatie werkt op zich goed, maar heb het volgende probleem:

Als het buiten wat warmer wordt (zeg boven de 8 graden zoals nu), dan schakelt de verwarming niet in omdat het binnen warm genoeg is en daardoor koelt de vloer af en dat merk je, het voelt kil aan.

Ik vraag me af wat de beste oplossing is voor dit probleem. Op het forum kan ik niet echt een soortgelijk probleem vinden maar het lijkt me een probleem waar meer mensen last van moeten hebben.

Iemand tips?

Ik heb een Megadens 4 combi-ketel en Honeywell Round modulation type T8701 thermostaat met thermometer buiten. Ketel reageert op de temperatuur in de woonkamer.
 

Kacheltje

  • #2
Dit is een typisch probleem wat je bij een goed geïsoleerde woning hebt.
Dat kil aanvoelen zal waarschijnlijk koude voeten zijn als je op blote voeten op sokken in huis zit.
Je kunt de ketel wel forceren om te berwarmen maar dan wordt het echt te warm in huis.

Misschien dat het helpt als je in de woonkamer de radiatoren dicht zet.
Let wel op dat je niet alles dicht zet want daar kan de ketel niet tegen tenzij er een speciale voorziening is getroffen. Er moet dan een bypass in de installatie zijn opgenomen.

Pantoffels is denk ik de meest voor de hand liggende energiezuinige oplossing.

De keteltemperatuur verlagen kan ook bijdragen dat de vloer langer warm blijft. De radiatoren geven dan minder warmte af en de vloer moet dan het tekort aanvullen.
 

Sergennn

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!

Koude voeten inderdaad, maar het voelt ook gewoon niet lekker aan. Ik heb de radiatoren beneden altijd dicht staan, gebruik alleen de vloerverwarming. Die bypass is aanwezig op de installatie.

Wat zijn de mogelijkheden naast continu bewarmen? En houdt continu bewarmen in dat de ketel het water op een vaste (lage) temperatuur houdt? Is dat ook in te stellen op mijn ketel/thermostaat voor zover je weet?
 

Kacheltje

  • #4
@Sergennn,
Je zou dan een weersafhankelijke regeling moeten overwegen.
Die moet dan wel goed afgeregeld worden anders gaat dit ten kosten van de zuinigheid van je installatie. Een meerverbruik heb je door het warm houden van de vloer sowieso.
 

Sergennn

  • #5
Bedankt voor de info!

Ik ga er mee aan de slag...
 

Kacheltje

  • #6
Bekijk eerst even de mogelijkheden van de ketel zelf.
Veel ketels zijn voorbereidt voor een weersafhankelijke regeling en dien je enkel een buitenvoeler en een geschikte thermostaat te monteren.
 

Sergennn

  • #7
Ik heb al een buitenvoeler en in mijn thermostaat kan ik een stooklijn+offset ingeven. Het zal dus niet veel spannender moeten zijn dan de juiste stooklijn kiezen. Ik zal het boekje eens doorbladeren...
 

Kacheltje

  • #8
@Sergennn,
De round thermostaat is niet weersafhankelijk.
Naast de thermostaat zal je ook moeten kijken of er thermostaatknoppen aanwezig zijn in huis. Bij een weersafhankelijke regeling met ruimtecompensatie hoeft er in de woonkamer geen thermostaatknoppen aanwezig te zijn op de radiatoren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu