Nieuwbouw: vloer blijft koud ondanks vloerverwarming

Mand

  • #1
Hoi allemaal,

wij wonen in een energie neutrale nieuwbouwwoning. we hebben een warmtepomp en vloerverwarming. De temperatuur in de woonkamer staat constant ingesteld op c21 en volgens de thermostaat is dat ook de temperatuur die er momenteel in de woonkamer is. En toch voelt het niet zo. De vloer voelt namelijk altijd koud aan en ik heb daardoor ook altijd koude voeten. Ik verwacht niet dat de vloer gloeiend heet is, maar dit valt me ook een beetje tegen.

nu las ik op internet dat dit veel voorkomt bij nieuwbouw omdat deze woning zo goed zijn geïsoleerd. Een duidelijke oplossing hiervoor heb ik echter nog niet kunnen vinden. Heeft iemand tips/advies?

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De 'oorzaak' is wel te verklaren: Zolang er geen warmtevraag is, zal de warmtepomp geen warm water naar de vloerverwarming sturen.

De oplossing is om te zorgen dat de temperatuur in huis lager ligt, zodat de vvw gaat werken. Maar dat kost uiteraard energie...

Ook het type vloerafwerking speelt een rol: Je wilt juist de voordelen van wamtetransport ivm de vvw, echter omgekeerd werkt het ook zo dat je voeten afkoelen door de vloer. Tegels zullen altijd kouder aanvoelen dan hout
 

ADDave

  • #3
Wat is de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming? Is die bijvoorbeeld maar 30 graden, wat ik niet heel gek vind voor een energieneutrale woning, tja dan zal de vloer zelf niet boven de 24 graden uitkomen. Dat kan wat koud aanvoelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mand schreef:
De vloer voelt namelijk altijd koud aan en ik heb daardoor ook altijd koude voeten.
Een mens kan veel maar in temperatuur voelen blinken we niet uit. Een stenen vloer voelt altijd koud aan.
Leg een stuk karton op de vloer en voel na een paar uur het verschil in temperatuur.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
houd je voeten warm
met sloffen of leg een lekker dik kleed op de vloer bij je zithoek of leg je voeten gewoon op tafel


Als je een keer wilt testen zet de kachel dan eens op 30 of iets dergelijks
dan zal de ketel een tijdje achter elkaar werken en zal de vloer wel warmer worden als het goed is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Of koop een infra rood temperatuurmeter. En misschien heb je een koortsmeter in huis daar lukt het ook mee. Moet wel de optie food hebben. Denk ik.

Temperatuur meter.jpg
 

Hharbers

  • #7
In huis zet men thermostaat bijvoorbeeld op 20 graden.

Als het binnen lager dan 20 graden is is springt vloerverwarming aan staat en er loopt warm water doorheen waardoor vloer op kan warmen (afhankelijk van je instellingen) tot 28 graden

Vloer is stuk warmer als de kamer en voelt hij dus lekker warm

Bij huidige energieneutrale huizen kan door een beetje zon inval via de ramen al binnen warm blijven zodat ketel urenlang niet aanspringt. Hierdoor loopt er geen warm water door vloer en krijgt deze dezelfde temperatuur als de kamer zelf (20 graden)

Als je dan maar lang genoeg met je 36 graden voetjes op die vloer van 20 graden gaat zitten dan is verschil zo groot dat je koude krijgt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu