Vloer bijkeuken

Rene2322

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb al even op dit forum gezocht, maar niet de gewenste antwoorden gevonden. Vandaar een nieuw onderwerp.

Ik ben momenteel bezig met het "renoveren" van mijn bijkeuken. Dit is een aanbouw van 2 bij 4 meter (2,15 m stahoogte), met plat dak, halfsteens muur en achteraf gestorte 8cm dikke betonvloer op het zand (zonder folie of isolatie). 2 zijden (1x 2 en 1x4 meter) vormen de buitenmuur. Deze ruimte was redelijk luchtdicht, maar ongeïsoleerd. Als vloer lag er een ondervloer + laminaat.

De bedoeling is dat deze ruimte veelal in open verbinding staat met de rest van benedenverdieping. Hij zal dan ook meedoen met het huiskamerklimaat, waardoor er een temperatuur zal heersen van rond de 19°.

Met rachels (luchtspouw met open verbinding naar buiten), damp-open folie, rachels + isolatie, damp-dicht folie en gipsplaat/spaanplaat heb ik het plafond en wanden geïsoleerd.

Ik ben nu haast toe aan de vloer en begin wat te twijfelen. Mogelijk dat jullie me van wat advies kunnen voorzien. Ik was voornemens om hier een plavuizenvloer in te leggen. Ben alleen bang dat mijn vloer nu het koudste punt is en hierdoor bij bepaalde weertypen vochtig is/wordt. Isoleren van de vloer wordt erg lastig vanwege de geringe hoogte.
De gestorte betonvloer ligt namelijk ongeveer 1,5/2cm onder het niveau van de (drempel naar de) woonkamervloer. Dit maakt dat inclusief ondervloer + laminaat er een gelijkvloers geheel bestond.

Wat is wijsheid. Een PE-folie, ondervloer en laminaat, of is het ook mogelijk om met de 1,5/2 cm nog een plavuizenvloer of anders te creëren waarbij de kans op condens minimaal is.

bvd,
René
 

Millew

  • #2
Met een PE folie voorkom je niet dat bij een lage temperatuur van de grond onder de betonvloer condens optreedt. De condens komt dan op de folie te liggen en trekt dan in de ondervloer.
Zonder folie zit het condenswater voornamelijk in de betonvloer, maar ook dan kan de ondervloer enigszins vochtig worden.
Dit is berekend bij een binnenklimaat van 19 graden en R.V. van 50%. Condens treedt dan op bij een bodemtemperatuur lager dan ca. 8 graden. Dat is enigszins afhankelijk van de dampdichtheid van de laminaat en de isolatiewaarde van laminaat+ondervloer.

De oplossing zou zijn om eerst een dunne laag isolatiemateriaal aan te brengen met voldoende drukvastheid, b.v. 8 mm kurk, daarop een ondervloer met aluminiumfolie en daarop de laminaat.

Je zou ook keramische tegels met elektrische vloerverwarming kunnen toepassen. De vloerverwarming hoeft alleen te werken als er kans is op condens. Dat zal niet zo vaak zijn, want de bodemtemperatuur komt ook in de winter niet zo vaak onder de 8 graden. Het elektriciteitsverbruik zal dan ook wel meevallen.
Het vloeroppervlak is dan wel een stuk kouder dan met laminaat+ondervloer.
 

Rene2322

  • #3
Met een PE folie voorkom je niet dat bij een lage temperatuur van de grond onder de betonvloer condens optreedt. De condens komt dan op de folie te liggen en trekt dan in de ondervloer.
Jah, stom van me.

Hoe luidt het sommetje voor condensvorming...? Mijn R.V. houd ik namelijk rond de 65%. Dit in verband met mijn houten interieur in woonkamer (dat betekend 's winters wat vocht toevoegen). Ik heb een tabel gevonden waar de bij een temperatuur van 19° en R.V. van 65% het dauwpunt ligt bij 12°.

Mijn beschikbare hoogte is trouwens 22 mm, maar dit zal vermoedelijk enkel maken mijn isolatielaag wat dikker kan.

De plavuizen icm elektrische vloerverwarming spreekt me het meest aan. Ik neem tenminste aan dat er regelaars zijn die zorgen voor een (bij benadering) constante vloertemperatuur. Ben benieuwd wat het energieverbruik is bij een constante temperatuur tussen de 10° en 12°.
Idealiter zou ik onder de betonvloer nog een drukvaste isolatielaag moeten leggen. Ik zal eens rond gaan vragen welke mogelijkheden er hiervoor zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu