Vochtige vloer bijkeuken wel of niet tegelen?

Karin01

  • #1
Wij hebben een vochtprobleem in de bijkeuken en vragen ons af welke vloer we er toch het beste op kunnen leggen. Het is een oud huis (rond 1900), de bijkeuken is rond 1930 los aangebouwd als 'schuurtje'. Toen wij er 2 jaar geleden kwamen wonen hebben we de muren in de bijkeuken laten isoleren en stucen en vinyl op de vloer gelegd zodat het een 'mooie' ruimte bij het huis werd. Nu hebben we echter vochtproblemen in de vloer, waardoor de onderkant van het vinyl en de ondervloer helemaal beschimmeld raken. Of dat vocht uit de grond komt doordat de vloer direct op het zand is gelegd, of dat het vocht is dat door de (halfsteens) muur komt kunnen we niet goed achter komen.

Nu is mijn vraag: wat zouden jullie met de vloer doen? 'kaal' laten is geen optie, het is lelijk beton. Vloerbedekking/vinyl is geen optie omdat dat gaat schimmelen. Een kennis stelde voor de vloer te coaten en er daarna tegels op te leggen. Is dat een goede 'oplossing'? Wat zouden de voor- en nadelen zijn van tegelen?

Hopelijk weten jullie raad!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je de vloer gaat tegelen is er volgens mij kans dat je condens op de tegels gaat krijgen.
Je vloer is te koud. Je zou iets op de vloer moeten leggen wat ademt en enigszins poreus is. Vocht kan even opslaan en als in die ruimte de situatie verandert gaat het weer drogen. Bij vinyl blijf het vocht er onder het kan niet snel genoeg drogen.
 

Karin01

  • #3
Wgb, dank voor je reactie. Zijn er suggesties voor iets dat ademt en enigszins poreus is? Zijn er bepaalde materialen/vloeren die die eigenschappen hebben?

En als we toch voor de tegels zouden gaan en het condens voor lief nemen, is er dan geen gevaar dat het onder de tegels gaat schimmelen/dat de betonvloer op den duur gaat rotten en we veel verder van huis zijn?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Helaas daar kan ik je niet mee helpen.

Tussen de tegels en het beton zou vocht kunnen ontstaan vooral als er holle ruimtes zijn. Het is niet zo dat de situatie het hele jaar ongunstig is hoor. Het zou zo maar kunnen dat het reuze mee gaat vallen. Dit zijn zeer lastige zaken. Ik geef vaak als voorbeeld de spiegel in de douche, van boven zicht en van onder beslagen. Wat zou het verschil in temperatuur en vocht zijn tussen de boven-en onder zijde van die spiegel?
En die beton zal niet zo snel rotten. Eventuele de lijm van de tegels, ook geen idee. Misschien iemand anders.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou de vloer vervangen, het is waarschijnlijk niet zo'n dikke vloer, als het een vloer is die rood gekleurd is is die er zo uit te slaan.
Als nieuwe vloer een geïsoleerde vloer nemen, grond uitgraven, folie er in, drukvaste isolatie erop en daar de nieuwe vloer op, u hebt dan geen last meer van een condenserende vloer en het is veel warmer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu