Vliering bouwen - raveeldragers bevestigen aan zijkant vloer

JenT

  • #1
Hallo,

De titel klinkt mogelijk een beetje vreemd, ik wil graag een vliering bouwen in de kamer boven op de garage. in eerste instantie wou ik de raveel/balkdragers bevestigen aan de dragende muur, echter blijkt deze niet hoog genoeg. Boven op deze muur liggen wel holle beton delen (zoals hier op een foto te zien) kan ik in deze vloerdelen gaten boren tussen de holle ruimten in om de balken aan op te hangen?


zie ook onderstaande foto's van de situatie:


De vloerdelen overspannen een lengte van ca 6 meter en hebben geen verdere ondersteuning van dragende muren.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die holle beton delen is een kanaalplaatvloer. Bij het boren in beton (en elk ander materiaal) moet je rekening houden met randafstanden. Bij te dicht bij de rand boren breekt het beton af. En je ziet het al, het beton is overal heel dun bij de kanaalplaat.

Kan je een onderslagbalk tegen de draagmuur vast zetten en de vlieringbalken erop leggen?
 

JenT

  • #3
Hallo Ijkenhout,

Bedankt voor de reactie, hier had ik zelf ook al aan gedacht enkel was dit niet hoog genoeg om kasten onder te kunnen plaatsen.

Ik ben toch nog een beetje koppig geweest en heb een draagbalk over de gehele lengte over de kopdelen vast gezet om de (ca) 60cm icm montagelijm/kit.

Het boren is goed gegaan, ik heb in het 'hart van het beton' geboord tussen 2 kanalen en de bovenkant van de plaat om zoveel mogelijk vlees rondom te hebben.

De overspanning zal ongeveer 1.2 meter zijn en zal alleen gebruikt worden om vakantie spullen op te bergen, boeken en dergelijke staan netjes in een kast. Ik begrijp dat het beter is om die onderslagbalk te gebruiken, maar kan ik het op deze manier aanhouden of zeg je toch maar afbreken en de voorgestelde methode gebruiken?

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Laat een hoekstaal rug aan rug lassen zodat je deze boven op de vloer kan verankeren en de balken er in kan leggen

je verliest dan geen hoogt maar je maakt toch een goede stevige oplossing
 

JenT

  • #5
Boertje125 schreef:
Laat een hoekstaal rug aan rug lassen zodat je deze boven op de vloer kan verankeren
Ik moest even nadenken wat je hier bedoelde, helaas is dit niet mogelijk omdat direct op de muur, zelfs een beetje erover heen, een gipswand staat. Of ik zou een stuk uit moeten slijpen, maar dat lijkt me ook niet helemaal goed.

Ik zit nu te denken of het mogelijk is om bijvoorbeeld een 100x50mm stalen hoek profiel aan de dragende muur te bevestigen waarbij ik da 100 zijde aan de muur bevestig, het is dan uiteraard nog steeds het geval dat er slechts zo'n 5cm ruimte vanaf het gat tot de bovenrand van de muur zit. Ik heb nu ook even een klein testje gedaan, helaas is deze muur erg poreus en kunnen er gemakkelijk grotere stukken afgeslagen worden.

Ik denk dat ik van de mogelijkheden nu alsnog een van de sterkere mogelijkheden heb gemaakt ondanks de geringe dikte van de kanaalplaten. Wat ik nog wel ga doen is in de kanalen houtblokken monteren, mocht het beton het toch begeven, dan zal de vliering nog in de kanalen op de blokken steunen.

De de constructie ook redelijk kunnen voorkomen dat er zomaar instorting plaatsvind, even schematisch weergegeven in onderstaande plaatje. In het geval dat de muur bevestiging het begeeft zullen de steunen in de kanalen helpen, plus dat door de beweging naar beneden de lengte van de horizontaal verlengt word en de contructie geklemt word. ook, mocht het gebeuren dat een steun bij de dak kant het begeeft, dan zal de enorme gordering de boel opvangen.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Met houten blokken in de gaten kan het in ieder geval niet zo maar afbreken.

Versterk je aan de andere kant de gording?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu