Vlekken op glaswol, vocht?

freezem

  • #1
Beste mede-klussers,

Ik heb een paar maanden geleden glaswol geplaatst onder de vloer van een vaste kast, bij een schuifseperatie. We hadden op die plek last van stank en geluid van de bendenburen.

Dat heeft geholpen alleen nu maak ik de vloer weer open en zie op het glaswol allemaal vlekken. Is dat normaal? We hebben op andere plekken in huis last van condensvorming tussen de verdiepingen, ik vroeg me af of deze verkleuringen door vocht kunnen komen? Glaswol neemt zelf toch geen vocht op?

Zijn er andere oorzaken dat glaswol kan verkleuren?

20230812_180859.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het kan schimmel zijn... Zolang je niets aan kierdichting doet gaat het vocht samen met de lucht door de kieren.
 

freezem

  • #3
Schimmel is niet best maar zou goed kunnen. Kieren genoeg :)
Ik heb op die plek gisteren gezien dat de houten planken en balken daar ook vochtig zijn, en een luchtvochtigheid meter geplaatst. De eerste nacht is de luchtvochtigheid niet onder de 65% gekomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
freezem schreef:
De eerste nacht is de luchtvochtigheid niet onder de 65% gekomen.
Zo werkt het niet. Op z'n minst ook de temperatuur vermelden.
Kan me nog niet voorstellen dat je in huis condensvorming hebt. Je moet wel heel veel vocht hebben of maken in de periode Mei tot Oktober. Geef even beter aan in welke periode van het jaar jij condensvorming ziet.
freezem schreef:
We hebben op andere plekken in huis last van condensvorming tussen de verdiepingen, ik vroeg me af of deze verkleuringen door vocht kunnen komen? Glaswol neemt zelf toch geen vocht op?
Glaswol is samengesteld uit staafjes glas. Glas is niet poreus dus dat neem geen vocht op. Als het glaswol in relatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid onder het dauwpunt ligt zal op de staafjes glas condens ontstaan. Dat is allemaal minimaal en gelukkig als de luchtvochtigheid en de temperatuur maar iets veranderen is het condens verdwenen.

Boven de planken is jouw woning. Onder het glaswol ligt het plafond van de buren onder je.
 

freezem

  • #5
Wgb schreef:
Zo werkt het niet. Op z'n minst ook de temperatuur vermelden.
Je hebt gelijk dat de temperatuur niet onder het dauwpunt is gekomen. We hebben het condens nooit gezien in ons huis, ook niet in de winter.

Ons laminaat begon op te bollen, schimmel op muren en andere indicaties van vochtproblemen. We hebben een lekdetectiebedrijf ingeschakeld en die hebben uitgebreid gezocht naar een oorzaak en geen lekkage gevonden. Hun conclusie is dat het om condensvocht gaat, als gevolg van de benedenburen die slecht ventileren en hun keuken- en badkamerafzuiging niet naar buiten maar tussen plafond en vloer uitbliezen. Dat vocht heeft zich opgehoopt en komt ook nu niet goed de vloeren en muren uit, vooral niet omdat de buren nog steeds de ventilatie niet op orde hebben.

Wgb schreef:
Glaswol is samengesteld uit staafjes glas. Glas is niet poreus dus dat neem geen vocht op. Als het glaswol in relatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid onder het dauwpunt ligt zal op de staafjes glas condens ontstaan.
Die vochtproblemen waren in andere ruimtes, en omdat glaswol geen vocht kan opnemen had ik op deze plek geen problemen verwacht met het glaswol. Maar als de omstandigheden, vooral dus het relatieve vochtpercentage, goed zijn voor schimmels om te groeien dan zou dat het wel kunnen zijn misschien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu