Visgraat opgeschuurd - vlekken/strepen - handschuurmachine dan?

Ndesch

 • #1
Ik schuurde een eiken visgraatvloer op van 25m² met een gehuurde roterende vloerschuurmachine; eerst een zestal uur met P40, dan uiteindelijk nog een paar uurtjes met P80, en uiteindelijk met P180. De machine had ik erg goed onder controle, en ik heb van links naar rechts en van rechts naar links gewerkt, telkens in cirkels, in zowel de lengte als breedte van de ruimte -- heb ook met de heupen de machine laten werken. De vloer was nog nooit opgeschuurd sinds ie werd geplaatst in 1959.

Uiteindelijk is het resultaat erg pover: strepen over de lengte van de vloer, allemaal in dezelfde richting (vreemd?), én de vroegere geel-bruine vernislaag hangt er hier en daar nog op want ik zie vlekken doorheen de ruimte. Hoe kan ik dit nog verbeteren?

Ik heb wat stukjes met de hand gedaan ook, mee met de nerf van het hout, en daar is het resultaat beter. Da's dan goed te doen voor de stukjes waar ik moeilijk bij kon of die wat verzonken zijn, maar onbegonnen werken voor een volledige vloer. De kantenschuurmachine deed wel zo goed als onmiddellijk zijn werk; één keer passeren en het eiken hout was kaal. Dan maar een excentrische schuurmachine met een soortgelijk kleiner contactoppervlak huren en de volledige vloer opnieuw doen (P40 - 80 - 180)?

De bedoeling is af te werken met donkere olie, maar als er producten bestaan die een beter resultaat geven met strepen en vlekken, neem ik dat in overweging. Ijdele hoop.

Voor de start van de werken:
voor1.jpg

voor2.jpg


Na de werken (strepen/vlekken):

na1.jpg

na2.jpg

na3.jpg

na4.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Ik zou niet weer met P40 beginnen. Maar eerder P80 - P120 - P180
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #3
De stap van 80 naar 180 was ook veel te groot; dan ben je uren bezig voordat je het glad hebt. Je kunt beter kortere sessies met meer tussenstappen hebben. Bijvoorbeeld 80-120-180 zoals @Walker al aangaf. Eventueel nog een 150 ertussen.
 

Sander 1972

 • #4
Ik zou kijken wat het kost om het te laten doen, sommige klussen besteden wij ook uit. Daar is deze er een van. Daar moet je gewoon ervaring mee hebben en niet na het kijken van bvb youtube denken dat doe ik zelf
 

Ndesch

 • #5
Dank je, Impie. De bouwmarkt die de machine verhuurt had niks tussen 80 en 180; ik was inderdaad op zoek naar 120. Glad is het wel .. maar met strepen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Dan moet de bouwmarkt zijn zaken beter regelen. Ga naar een andere verhuurder als ze dit niet kunnen.
 

Ndesch

 • #7
Ik ging vanmorgen naar een gespecialiseerde winkel, en daar stonden wat vakmannen aan de koffiemachine. Een van hen kende een parketteur. Die zei me aan de telefoon dat een roterende vloerschuurmachine niet krachtig/zwaar genoeg is, en dat je, ook met een visgraat, met een bandschuurmachine moet werken (en de laatste keer schuren is dan wel met die roterende machine). Ie zei ook dat zo'n bandschuurmachine niet voor amateurs is.

Ik heb met zijn welbevinden vandaag dan maar een hele dag geschuurd met een handschuurmachine en manueel (P60-80-120). Uiteindelijk een prachtig resultaat maar ik zou het niemand aanraden.

Gisteren na schuren:
20230817_144620.jpg


Vandaag na schuren:
20230817_144637.jpg


20230817_184007.jpg
 
 • Like
Waarderingen: eezacque en Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Dat is nogal een verschil. Mooi dat het uiteindelijk goed is gekomen.
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Ndesch

 • #9
Bedankt voor de raad!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu