Vijver naast tuinmuurtje

Hharbers

  • #1
Ik ga in mijn tuin een vijver aanleggen van 6 x 1.5 meter en 0.8 meter diep.
Naast deze vijver over de volledige lange kant komt een verhoogde border (ca 50 cm hoog) 8.0 x 0.5 meter met een gemetselde muur. Hele verhoogde border wordt vol met zand gegooit en heeft nogal wat massa.

Normaal zou ik een sleuf van ca 50 cm diep graven met 20cm geel zand erin rijtje stoeptegels erin als fundatie en daar muurtje op metselen. en zaak volstorten met grond

Nu vraag ik me af wat nodig om te voorkomen dat de tuinmuur de vijver in zakt. zou tegendruk van het water voldoende zijn of zou ik fundatie ook 80 cm diep moeten leggen en helemaal opmetselen, of gewoon grond lans tuinmuurtje recht naar beneden afsteken en vijvervolie erin.

henk
 

Fiesiekus

  • #2
Idee dat als het is zoals ik het me voorstel: de muur rust ergens langs de vijver op een ondergrond die aan de zijkant uit water bestaat.

Ik durf geen schatting te geven van de levensduur, maar als goudvis in uw vijver zou ik me niet echt "als een vis in het water" voelen.
 

Hharbers

  • #3
Moet het inderdaad zien als een vijver die strak tegen een niet dragende muurtje wordt geplaatst.
normaal zou zo'n muurtje niet zwaar en diep gefundeerd hoeven worden. maar in dit geval ............
 

John Valkenburg

  • #4
Ik zou je vijver niet recht naar beneden afgraven , je moet hem schuin naar bendeden afsteken zodat je de kans op instorten minder maakt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Misschien met hardhouten palen en latten het muurtje ondersteunen? Dus onder het muurtje een frame maken van hardhout, zodat het gewicht van het muurtje hierdoor gedragen wordt en niet door de grond zelf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu