Vijverrand beton storten

Alfalfa

  • #1
Ik wil binnenkort beginnen met de aanleg van een folievijver. Om te voorkomen dat de rand instort of verzakt als er op gestaan wordt zit ik er aan te denken om een betonnen rand te storten. Deze rand zou dan ongeveer gelijk met het maaiveld moeten komen. De folie kan ik hier dan mooi omheen vouwen en er bovenop nog wat afwerking plaatsen.

Omdat de vijver ronde vormen krijgt heb ik bedacht om eerst de vorm van de rand af te graven, zandlaag aanbrengen van 10cm oid, vullen met beton en na het drogen de binnenkant verder af te graven. De afmeting van de vijver zullen ongeveer 2,5m bij 1,5m worden een beetje peervormig.

Nou heb heb ik een aantal vragen:

1) Welke afmetingen moet ik aanhouden voor deze rand qua breedte en diepte? (ik dacht zelf aan ongeveer 8 x 30cm, net zo diep als het 1e plateau)

2) Welk type beton kan ik het beste gebruiken? Zandcement, kant en klare zakken, toch zelf mengen cement zand en grind?

3) Moet er wapening in komen of bijv. kunststofvezel?

4) Kan ik het gewoon in het (natte) zand storten of is het beter om folie te plaatsen of de randen te maken van hardboard oid (zag dat Gerrit dat gedaan had voor een border ergens)?
 

Alfalfa

  • #2
Is er niemand die mij hier mee kan helpen? Of past deze vraag beter in het vloeren subforum? Zo ja, zou een moderator hem dan kunnen verplaatsen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit is de juiste rubriek.

Ik denk niet dat het nodig is om er beton onder te doen. Als er water in de vijver zit, zal de rand normaal niet meer instorten.

Beton is trouwens wat anders dan zandcement :idea:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De rand onder de folie kunt u beter maken van dun en daardoor buigzame stroken hardhout op piketpaaltjes. Vergeet niet om de wanden van de vijver trapvormig te maken. Dan kunnen planten op de tredes gezet worden. Ook kan iemand die in de vijver valt ((een kind bijvoorbeeld) makkelijker uit de vijver klimmen / stappen.

En natuurlijk de vijver eerst vullen en daarna pas de folie omslaan over de rand en verder afwerken. Tijdens het vullen plooien en vouwen gelijk mooi glad trekken. Met een volle vijver gaat dit nooit meer lukken.
 

Alfalfa

  • #5
Bedankt voor de reacties, na wat extra lezen en uitzoeken toch inderdaad besloten om met de suggestie van Bert te gaan en de rand van hardhout te maken. Het stuk mbt de tredes en plaatsen van folie is bekend, dit was al meegenomen in het ontwerp / de planning, maar toch bedankt voor het vermelden.

Ik zie vooral planken van 6mm, weet iemand toevallig tot welke straal ik deze zou kunnen buigen zonder ze echt te forceren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu