Vijverpomp in overloopbak ter voorkomen droogpompen?

Alfalfa

  • #1
Ik wil later dit jaar in onze tuin een smalle waterloop aanleggen van een paar meter lengte die uitmond in een vijver. Over de aanleg zelf zal ik tzt nog wel een topic openen, nu ben ik al wel met het ontwerp bezig.

Een van de risicos die ik voorzie is dat als er wat mis mocht gaan met de slang vanaf de pomp of de waterloop de vijver dan leeg gepompt zou worden.

Mijn idee is om een soort overloopbak te maken en daarin de pomp te plaatsen zodat de vijver nooit tot onder het niveau van de overloop leegepompt kan worden. Het plaatje hieronder geeft mijn idee goed weer (ik zou de pomp ook in de bak nog wel op een steen oid zetten):



Ik heb deze oplossing echter nog nergens in een vijver gezien, op sites over vijverontwerpen kom ik het ook niet tegen behalve op deze afbeelding dus ik vroeg me af of er redenen zijn om NIET voor deze oplossing te kiezen?

Ik kan de pomp natuurlijk ook gewoon op wat stenen op dezelfde hoogte in de vijver zetten om hetzelfde effect te bereiken maar ik vraag me af wat eventuele voor- en nadelen van zo'n overloopbak zijn?
 

De Bob

  • #2
Dompelpomp met drijfvlotter, bij een te laag water niveau schakeld de vlotter af.

Of ergens in de vijver een (drijf) vlotter plaatsen die de pomp afschakeld.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zet de vijverpomp in een emmer waar een steen onderin ligt, een dompelpomp veroorzaakt door z'n capaciteit een grote stroming en functioneert niet goed in een vijver door z'n grote verschil tussen laag en hoog.
 

Alfalfa

  • #4
Bedankt voor de alternatieven, maar nu is me nog niet duidelijk wat de nadelen van de overloopbak oplossing zijn. Kan iemand hier nog iets over zeggen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daar wil ik wel iets over zeggen. Dit is in vijverfolie niet te maken.
 

De Bob

  • #6
Geen nadelen werkt ook goed, maar wel met ergens een drijfvlotter, anders draaid de pomp droog.
 

Alfalfa

  • #7
Wgb schreef:
Daar wil ik wel iets over zeggen. Dit is in vijverfolie niet te maken.
Ik zit er aan te denken om tegen de verticale wandjes een muurtje te metselen, ook om verzakken van de randen te voorkomen. Hierin zou ik dan een uitsparing kunnen laten richting de overloop op de juiste hoogte. Ik zou dan de overloopbak (deels) kunnen afdekken waardoor de pomp dan uit het zicht is.

Ik ben er alleen nog niet uit of dit metselen een goede oplossing is (ivm vorst) en wat ik dan allemaal zou moeten metselen (alleen de bovenste rand, alle opstaande randjes, etc).


@De Bob, uiteraard zal de pomp zelf beschermd moeten worden, maar ik zag dat veel vijverpompen tegenwoordig een ingebouwde beveiliging hebben.
 

De Bob

  • #8
Een vijverpomp zal een droogloop beveiliging hebben, maar met een vlotter bedoel ik dat op een te laag water niveau in de vijver de pomp wordt afgeschakeld zodat de vijver niet leeg gepompt wordt bij een slangbreuk of verkeerde waterloop.

De waterhoogte kunt u zelf bepalen, door waar u de vlotter plaatst.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Gewoon doen zoals u getekend hebt, dan kan er niets mis gaan, de vijver zal niet verder leeggepompt worden dan de boven kant van de bak of emmer.
Om het niet op te laten vallen kunt u ook kiezen voor een kunststof aquariumbak, zie je niets van onder water.

Ik zou wel even oppassen i.v.m. de beren op de weg. :wink:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het grote voordeel van een overloop systeem is dat je er drijfvuil mee kan afvangen
dit kan achter ook een nadeel zijn bijvoorbeeld bij veel bladeren

je moet er ook op letten dat je het water een beetje in beweging brengt onder in de vijver
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #11
Heel simpel ik heb de pomp aan een draad hangen ongeveer 40 cm van de bodem. Voordeel is dat je heb zo omhoog kunt trekken om filter te reinigen en hij staat ook niet op de bodem slib te zuigen.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
1
1
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu