Verzakte woning

Sabrina.A

  • #1
Goedemorgen allemaal
Ik had hier een tijdje terug een topic geopend met foto's van mijn huis met de vraag waar deze scheurvorming vandaan komt.
Een aantal van jullie gaven al aan dat het waarschijnlijk verzakking was ik heb het topic toen laten verwijderen.
In de tussentijd is er een constructeur langs geweest en deze heeft vastgesteld dat de woning inderdaad aan het verzakken is.
Er zijn op 1 dag 11 scheuren bijgekomen waaronder veel constructieve scheuren onder de ramen (trapjesgewijs ook dwars door vensterbank gescheurd) en een aantal vocht scheuren aan de zijkant van het huis. Deze lijken vooralsnog nog niet in de breedte te groeien met het blote oog. Ook begint het nu een paar dagen later weer te scheuren op het plafond van de kelder. Ik ben blij dat de constructeur langs is geweest en foto's heeft gemaakt van plekken waar voorheen nog geen scheuren zaten en nu wel. Dit bewijst dat de scheurvorming snel optreed. Ik vraag mij nu af : hoelang duurt het voordat een woning gevaarlijk wordt. Dit kan ik nergens terugvinden op internet. Waarschijnlijk omdat dit bij iedere woning anders is. Ik heb een woning van 115 jaar oud heeft een stalen constructie als fundering en de verzakking komt waarschijnlijk door een lekke hemelwaterafvoer en de overstromingen ( woon in Limburg) kan iemand mij vertellen hoelang ik hier nog kan wonen. Ik ben bang dat er dalijk van het ene op andere moment word gezegd dat je nog een halfuur hebt om je spullen te pakken dit is voor mij een horrorscenario en ik kan nergens anders op internet deze vraag terugvinden ook niet wanneer ik zoek op scheurmeters en hun verloop is er weinig info te vinden. Alvast bedankt voor jullie info
 

Sabrina.A

  • #2
Nog wat aanvullende info
De vloer in de kelder is over een lengte van drie meter verzakt.
De voordeur en kelderdeur gaan met veel moeite open en dicht
Keukenraam gaat nog amper open.
De kelder is horizontaal ingescheurd ( flinke scheur zo'n twee meter lang ) paar mm breed de constructeur maakte zich ook het meeste zorgen om deze scheur. De woonkamerdeur is ontzettend scheef en piept altijd. De vloeren zijn superscheef. De gipsplaten boven komen overal los. De scheuren zitten bij alle ramen van binnen naar buiten de lateien zijn volledig doorgescheurd en niet alleen ik maar al mijn buren last van ontzettende scheurvorming die niet stilstaat.
Ook enge geluiden snachts wat mij bang maakt ( geen leidingsgeluiden maar echt harde geluiden) en het is aan het scheuren bij de gasleiding .......
Ook balkon begint te scheuren
Hoelang duurt het voor constructie scheuren te breed worden waardoor het gevaarlijk wordt?
 

Sabrina.A

  • #3
Ook last van ontzettend veel optrekkend vocht in de woning. Alle ramen ontzettend beslagen en schimmelvorming op veel plekken. Luchten of verwarming hoog wilt niet helpen. Bij mij niet en bij de buren niet. Waarschijnlijk omdat er zo'n gigantische spleet zit tussen muur en vloer en daardoor vocht in de muur trekt. ( Muren van 115 jaar oud geen spouwmuren dus )
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ook hier is het antwoord: constructeur.

Dit is niet vanaf een scherm te beoordelen.Maar als er zo veel en snel scheuren ontstaan zou ik niet te lang wachten.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Ik denk dat je met deze vragen veel beter terecht kunt bij de constructeur die ter plaatse geweest is.

Die heeft veel meer kunnen zien dan wij kunnen en heeft er verstand van. Ik denk niet dat je via een forum wijzer gaat worden.

Het klinkt voor mij zeker zo ernstig dat afwachten niet verstandig is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dit zou ik inderdaad aan de constructeur vragen of anders aan de inspecteur van bouw en woning toezicht van de gemeente. Volgens mij is de gemeente uiteindelijk de partij die een woning onbewoonbaar verklaart.

Is het een huurhuis of koop?
 

Sabrina.A

  • #7
De constructeur wilt alleen helpen als ik een officieel rapport laat maken dit kost rond de 1000 euro en dit geld heb ik op dit moment niet wel is er een plan om met de buren samen zo'n rapport te laten opstellen. Ook bedraagt het een huurwoning en de woningbouw is niet erg meewerkend die willen de constructeur voor het gerecht slepen. Ik heb toen maar de gemeente laten langskomen die heeft aangegeven geen constructeur te zijn en dus kan hij de ernst niet goed inschatten. Hij geeft aan alleen te kunnen helpen bij accuut gevaar en dit is er volgens hem op dit moment niet. Hij heeft wel de woningbouw erop gewezen dat er scheurmeters moeten worden geplaatst. Woningbouw heeft toegezegd aan de gemeente maar heb nog niks vernomen van ze. Ik heb ze een juridische mail gestuurd dat ik een reactie binnen 6 weken verwacht met een plan van aanpak. We zijn ondertussen drie weken verder en behalve ontvangstbevestiging nog niks vernomen. Ik ga zo met de huurcommissie bellen en kijken wat hun kunnen betekenen voor mij. Ook staan deze woningen op de slooplijst maar wanneer deze gesloopt zullen worden is niet duidelijk. Ik slaap slecht erdoor pff. Vraag me af hoelang het nog veilig is.. verhuizen 1.2.3 ook niet gemakkelijk
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Sabrina.A schreef:
Ook staan deze woningen op de slooplijst maar wanneer deze gesloopt zullen worden is niet duidelijk
Kans is dan groot dat de woningbouwvereniging op zoek is naar vervangende woonruimte voor jou en je buren, en dat deze procedure versneld gaat worden.

mvg,

Jan
 

Sabrina.A

  • #9
Woningbouw is eerste keer langs geweest in het donker wezen komen kijken ( 8 uur sochtends) naar de scheuren en verklaarde supersnel dat alles in orde was. Zat me niet lekker zelf toen constructeur ingeschakeld die wou wel even komen kijken. Deze heeft vastgesteld dat de woning verzakt en was zelfs stomverbaasd toen hij zag in welke staat de woning verkeerde. Heb het teruggekoppeld aan de woningbouw hun antwoord : mevrouw heel veel woningen verzakken dat is normaal mijn woning verzakt ook en de constructeur kan ik voor het gerecht slepen want hij heeft niet in de grond geboord. Dit op een hele nare botte toon. Hopelijk kan de huurcommissie mij hierin helpen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Wie eist, bewijst.
Zo simpel is het.
Of u laat een inspectie uitvoeren door een constructeur incl rapportage, of het is wachten op de verhuurder.
Verder kan de verhuurder dan een contra expertise laten uitvoeren.

Voor een gemeente een woning sluit, moet het heel ernstig zijn. Wordt nl aangetoond dat de sluiting onterecht was, zijn ze aansprakelijk voor de kosten.

Laat u dit topic straks ook weer verwijderen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Dit wordt gewoon een juridisch getouwtrek.
De woningbouw zal echt niets meer aan de woning doen als die gepland staat voor de sloop.
Het enigste wat je kunt doen is verhuizen als je zo bang bent.
Maar dan loop je wel de verhuis premie kwijt straks.
Maar het huis zal echt niet zo maar instorten.
 

Sabrina.A

  • #12
Ja we beseffen dat zo'n rapport veel waarde heeft en de buurman en ik stemmen al in het is wachten op de derde buurman die slecht te bereiken is maar ook hij schijnt al langere tijd bezig te zijn met de woningbouw omtrent de scheuren in zijn woning ook bij hem moet het ernstig zijn. Ik kan op dit moment alleen afwachten zelf zit ik op dit moment in quarantaine wegens corona dus kan ik zelf niet aan de deur gaan. Ook zijn mijn zoon en ik ziek geworden sinds we hier wonen ( nog niet zo lang ) hij heeft last van ecceem en beiden al drie jaar last van keelpijn die maar niet weggaat waarschijnlijk door de verroeste leidingen en de schimmel. De scheuren ontstaan met de dag over een periode van een aantal weken ik word wakker en zie weer een nieuwe scheur boven mijn hoofd dit maakt mij ook bang. De gevaarlijkste scheuren lijken niet hard te groeien maar het huis staat in ieder geval niet stil.
 

Sabrina.A

  • #13
Ook meerdere lekkages geweest doordat o.a. de douchebak losgescheurd was van de muur
 

Sabrina.A

  • #14
Ik zou gewoon heel graag 1 ding willen weten hoelang doet een woning erover om te verzakken
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Dat varieert tussen de 5 seconden en 5000 jaar.
 

Sabrina.A

  • #16
Dat het nu niet zomaar zal instorten begrijp ik
Maar over hoeveel tijd zal het wel instorten ?
Ik ben aan het sparen om te verhuizen hoop dat ik nog even heb
 

Sabrina.A

  • #17
Oke ja ik vermoedde al dat dat lastig vast te stellen is hopelijk worden er snel scheurmeters geplaatst en komen we daar wijzer uit
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #18
Bij gebrek aan een glazen bol: geen idee.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Zoek contact met de media... Als in de krant komt te staan dat de woningbouw haar zorgplicht verzaakt komen ze wel in beweging.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
Ter informatie:
Dit was het topic dat Sabrina op 4 januari heeft geplaatst, met na verloop van tijd meer dan 20 foto's.

Destijds was de slotconclusie van Sabrina:
Oke fijn om te horen dat het veilig is stelt mij gerust bedankt allebei
Toen heeft ze na enige tijd besloten het topic te laten verwijderen. Nu dus opnieuw, maar dan zonder al die foto's...

En straks inderdaad weer laten verwijderen.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu