Verzakkende tuinpoort

Zwjanehals

  • #1
Beste mensen,

Situatie:
Vorig jaar heb ik een gietijzeren tuinpoort (100 kg) geplaatst tussen 2 palen; dus geheel vrijstaand. Parallel aan beide kanten loopt een taxus haag.

Echter, ik zie dat de paal waar de poort aan vastzit heel langzaam een beetje naar binnen toe is verzakt. Hierdoor past het slot steeds niet mooi. Ik heb al een aantal keer de scharnieren bijgesteld, maar nu is er niet veel 'bijstel'ruimte meer over. De grond is schijnbaar toch erg week, want ik kan een beetje bewegen met de hoofdpaal.

Nu heb ik weinig zin om de hele poort inclusief 250 kilo beton uit te graven. Ik was van plan om de poort dan maar blijvend te schoren aan een een betonklomp in de grond om hem recht te houden. Ik kan immers de scheerstang naar buiten toe makkelijk weg laten vallen in de taxushaag parallel. Naar binnen heb ik geen ruimte vanwege de poort zelf.

Mijn vraag is:
a) is zoiets een goede en vooral blijvende oplossing ?
b) wat zouden jullie me voor materialen willen adviseren om deze blijvend te schoren? (spanwartel, spanstangen etc)

Alvast bedankt!
Groet, Patrick
 

Fritske1978

  • #2
Niet alleen het gewicht is van belang, maar ook de lengte van de poort, de diepte van de paal, de omvang van de blok beton, en als belangrijkste, de grond waarin hij staat.
Is het beton met paal in de grond gestort, of is de paal, met blok beton er al aan, in de grond gezet, en daarna grond eromheen gegooid? in het laatste geval zal de poort zeker gaan verzakken.

Wordt er ook met auto's, door de poort gereden, of is het alleen een looppoortje? als er tussendoor gereden wordt met auto's, zal de poort ook eerder verzakken.

maar goed, als oplossing zou ik het volgende doen:
sla een stevige (ijzeren) paal minimaal een meter of anderhalf schuin de grond in, zo diep dat hij nog net boven de grond uitsteekt. De afstand tussen deze paal, en de paal van de poort moet ongeveer evenveel zijn, als de hoogte van de paal van de poort, zodat een staalkabel die je ertussen gaat spannen onder 45° staat.
Monteer dan een stevige staalkabel zo hoog mogelijk aan de paal van de poort, en monteer een kabelspanner aan de andere paal, zo laag mogelijk. Maak de staalkabel vast aan de kabelspanner.
Span de kabelspanner, en de poort zal wat rechter komen. Tevens kan je met een garagekrik onder de poort nog wat extra kracht zetten als je het idee hebt dat de kabelspanner niet genoeg doet.
Graaf dan een gat aan de voorkant van de paal, zodanig dat het beton vrij komt te liggen (laat de garagekrik staan om verzakken tegen te gaan)
stort een kruiwagentje of 2 beton in dit gat, tegen het bestaande beton aan.
Na een paar dagen kan je de krik weghalen en zal de poort niet meer zakken.
Heb even plaatje gemaakt, maakt wat meer duidelijk denk ik. Rood is het bestaande beton, blauw het nieuwe
 

Zwjanehals

  • #4
Ik ga de poort volgend weekend uithaken zodat ik de hoofdpaal goed waterpas kan stellen. Deze zal ik tijdelijk schoren. Ik zal dan zoals beschreven een flink gat graven tegen de bestaande beton aan. Hierin zal ik extra beton storten.

Ik houd jullie op de hoogte. Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als het probleem verzakken is doordat er geen vaste grondlaag onder zit, gaat ie met meer beton nog meer verzakken.
 

Zwjanehals

  • #6
Ik denk niet zozeer dat de grond erg los van structuur is. Het heeft er volgens mij meer mee te maken dat de betonklomp te spits is en daardoor te weinig body heeft.

Maar wat zou jij dan aanraden, uitgaande van de theorie dat de grond tóch te weinig stevig is?
 

Tiho

  • #7
Een paal onder die extra beton.
 

Zwjanehals

  • #8
Hoe bedoel je dat; paal onder de nieuwe beton?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu