Verwisselde CV aanvoer- en retourleiding - thermostaatkranen

Paul

  • #1
Pas toen ik zes maanden geleden vloerverwarming liet aanleggen, bleek dat zo'n acht (!) jaar geleden bij het installeren van mijn (toen) nieuwe CV ketel (Nefit Ecomline HR) de installateur de aanvoer en retourleiding had verwisseld.

D.w.z. bij het verwarmen van de radiatoren werd/wordt eerst de onderste leiding warm en dan pas de bovenste waarin de kraan is opgenomen. Nooit last van gehad, dwz alles verwarmde goed en de thermostatische kranen werkten ok.

De vloerverwarming is nu wél correct op aanvoer en retour aangesloten. De rest is gebleven zoals het was.

Na het aansluiten van de vloerverwarming had ik veel last van thermostatische kranen die het geluid maakten van een pneumatische boorhamer als ze op het open/sluitpunt zaten. Kennelijk te hoge druk in het systeem.

De originele bypass van de vloerverwarming (een simpele verbinding tussen aanvoer en retour met een "afknijpkraantje") is daarna vervangen door een meer geavanceerd type (drukafhankelijk).

Tóch heb ik - zij het veel minder - nog last van lawaaïge thermostaten (alle kranen zijn thermostaat). De radiator in de badkamer (het verste punt) werkt zelfs helemaal niet meer (kraan defect neem ik aan). Dit geldt echter niet voor alle kranen (?).

Kan dit iets te maken hebben met het (nog steeds) verwisseld zijn van aanvoer en retour? Of is de druk in het systeem waarschijnlijk nog niet goed (te hoog)?

Ideeën zijn zeer welkom.
 

Chathanky

  • #2
Het tikken heeft inderdaad te maken met het verkeerde instromen van je radiatoren. Het is alleen te verhelpen als je alles weer goed zet.

Probleem is dat je de vloerverwarming ook weer moet omdraaien om alles weer de goede richting te laten lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu