Aanvoer/retour verwisseld radiator

Fingie

  • #1
Recent heb ik een ongebruikte kamer hier in huis in gebruik genomen. Daarbij merk ik de laatste tijd dat de temperatuur daar achter blijft bij alle andere kamers. Ik kwam er al snel achter dat de radiator niet goed warm wordt. Met een infrarood thermometer heb de leidingen gemeten, en die worden wel warm maar viel mij op dat aanvoer en retour verwisseld zitten tov de radiator. Aangezien deze leidingen uit de vloer komen kan ik dit niet gemakkelijk zelf omdraaien (slechts 5 cm leiding boven de vloer, daarop H blok direct op radiator met aansluitingen aan de onderzijde aangesloten, zie de foto).

Bij het zoeken naar een oplossing voor verwisselen van aanvoer en retour kwam ik een Herz passeerstuk tegen met een M22 leidingaansluiting en M22 radiatoraansluiting (volgens mij zijn mijn radiatoren M22, uit de specs van de radiator Connecting thread 6 × G½ inside). Maar, dit passeerstuk is niet afsluitbaar.

Weet iemand of er andere mogelijkheden zijn of afsluitbare passeerstukken bestaan? De leiding zelf omdraaien niet geen optie aangezien die dus uit de vloer komt en ik daar niet eenvoudig bij kan.

IMG_20220113_145722.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Waarom zou je het passeerstuk afsluitbaar willen hebben?
Ik snap het voordeel, maar dit wordt eigenlijk nooit gebruikt behalve als de radiator er een keer af moet.
 

Fingie

  • #3
De andere radiatoren zijn ook allemaal afsluitbaar. Via de afsluiters is overal de doorstroming van water aangepast zodat het systeem meer in balans is. Dat was ook mijn idee om bij deze radiator te doen na correctie van de aansluiting.
 

Lange Herman

  • #4
Dan regel je de radiator toch in met de daarvoor bedoelde dubbele instelling van je radiatorkraan.
Dat gaat, denk ik, beter en makkelijker dan mbv een kogelkraan (of voetventiel).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu