Aanvoer / afvoer radiator verwisseld: passeer-/kruisstuk?

ronald_nl

  • #1
hallo allemaal,

ik ben er van de week achtergekomen dat één radiator hier niet goed warm wordt (meer lauw, hij zit verborgen achter een radiatorombouw van de vorige eigenaar) en nu blijkt dat in de kruipruimte de leidingen elkaar kruisen en dus verwisseld zijn bij het aansluiten. Ik wil, indien enigszins mogelijk, het zelf even oplossen. Dan leren we ook weer wat thuis tijdens deze corona lockdown (en volgens mij zitten alle installatiebedrijven hier sowieso aardig vol deze periode). :lol: An sich ben ik wel enigszins bekend met knel-/soldeerfittingen bij aanleg van een nieuwe leiding/radiator, maar niet met een dergelijke 'leidingreparatie'.

Onderstaand een foto van de situatie, de hoh afstand van de leidingen (diameter 15mm) is 50mm en de afstand van laminaat tot onderste haakse radiatorkoppeling circa 55mm. De warmste leiding zit links en de koudere leiding rechts (daar zit de radiatorkraan op). Ik heb inmiddels gezien dat er passeer-/kruisstukken bestaan, is dat de eenvoudigste oplossing om die er dan tussen te plaatsen (boven de vloer)? En zo ja, zijn er bij het installeren daarvan dan nog zaken waar ik rekening mee moet houden? Zo nee, wat kan ik dan wel het beste doen?

IMG_20201211_143457.jpg


Alvast dank!
 

stefan9

  • #2
Het mooiste is om de aanpassing onder de vloer te doen.
Als de afstand van de gaten in de vloer standaard is, dan past er misschien een kruisstuk op.
Anders misschien de linkerbuis vlak boven de vloer met een knie naar achter en dan een stukje omhoog zodat hij ruimte vrij laat om de rechterbuis op de retour aan te sluiten?
 

ronald_nl

  • #3
dank voor de reactie, met een knie naar achter is misschien ook wel een idee ja... onze kruipruimte is nogal laag en slecht toegankelijk (natuurlijk met name waar deze radiator zit) dus als 't enigszins kan wil ik dat vermijden :P
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Nog makkelijker en sneller gebeurt, je hebt zo te zien een danfos thermostaatknop. Hier kun je een ander binne werk in zetten wat verkeerd om werkt
 

stefan9

  • #5
Is het dan niet waarschijnlijk dat de radiator alleen aan de rechterkant heet wordt, omdat het hete water direct van rechtsonder naar rechtsboven stijgt?
 

ronald_nl

  • #6
Ik dacht ook begrepen te hebben dat je daar altijd veel vermogen mee verliest (behalve bij die design radiatoren etc)? Zou natuurlijk wel heel makkelijk zijn :wink:
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Als je een radiator verkeerd om aansluit levert ie nog maar ongeveer 1/3 van zn vermogen
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

ronald_nl

  • #8
zo, dat is aardig wat verlies... het is trouwens inderdaad een danfoss thermostaatknop die daar op zat @De loodgieter
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
stefan9 schreef:
Is het dan niet waarschijnlijk dat de radiator alleen aan de rechterkant heet wordt, omdat het hete water direct van rechtsonder naar rechtsboven stijgt?
Dat klopt, het water stijgt dan meteen naar boven en vertrekt via de radiatorkraan weer naar de ketel.
Er zal dan niet veel vermogen uit komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu