Verwijderen zinken deklijst

Ariemonster

  • #1




Is er iemand die me kan vertellen hoe ik mijn daktrim kan verwijderen zodat ik nadat ik de dakbedekking heb vervangen weer kan terug plaatsen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is geen daktrim maar een zinken deklijst. Misschien kan je de tekts in het vak onderwerp veranderen. Zoekt dan iets eenvoudiger.

Die stukken zink zijn gesoldeerd. Het soldeer, de lasnaad, moet je heel voorzichtig heet maken met een kleine brander. Voorzichtig want zink stook je heel gemakkelijk te heet en dan vallen er gaten.
Als je met een stuk lijst die boven ligt van de lasnaad voorzichtig op en neer beweegt tijdens het verwarmen zie je dat de lasnaad los/open gaat komen. Aan de onderzijde van de dek lijst zou het zink ook omgebogen kunnen zijn. Dat zal je eerst moeten terug buigen. Vaak zit er onder die lasverbinding een zinknagel en er zitten klangen gemonteerd, stukjes zink die in de lijst vallen en op de dakopstand zijn gespijkerd
Het eerste stuk van de rand krijgen is het lastigst daarna volg het vanzelf. Je moet de stukken aan de onderzijde een nummer geven is gemakkelijk bij het terug plaatsen. :wink:
Terug zetten zal lastiger worden dan moet je, denk ik, toch wat ervaring hebben in solderen.
Hoe oud schat je dat het zink is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Ik heb het onderwerp maar even aangepast. :wink:
 

Ariemonster

  • #4
Bedank voor de informatie. Het zink is nog niet zo oud.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Wanneer de deklijsten niet langer zijn dan 3 meter dan in de hoeken met een zware soldeerbout de naad loshalen en het hele stuk in 1 keer verwijderen, de hoek kan naderhand opnieuw gesoldeerd worden, er zijn misschien alleen nieuwe klangen nodig.
Met een brander de naden loshalen is voor een leek vrijwel niet te doen zonder zware beschadigingen of wegsmelten van het zink en daarbij het risico van brand..
Een loodgieter er bij halen is misschien wel verstandig, zoveel zal niet kosten en u krijgt het weer netjes voor elkaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu