Dampdichte laag glaswol onklaar maken/verwijderen

Cortevoor

  • #1
Ik heb voor een hele nette prijs een flinke hoeveelheid 60 mm glaswol kunnen kopen, waarmee ik dacht in drie lagen (dus totaal 18 cm) tussen de gordingen (17 cm) te isoleren. Waar ik nu echter achter kom is dat het glaswol (Knauf TR 312) een aluminium-kraft cachering heeft. Niet zo slim. Althans, ideaal om de binnenzijde dampdicht te maken, maar niet voor de andere twee lagen. Die andere twee lagen moeten er dus af, of op z'n minst niet meer dampdicht zijn. Achter het isolatiemateriaal komt overigens een dampopen folie, houten dakbeschot en pannen.

Ik heb geprobeerd het los te trekken, maar daarmee komt er vrij veel materiaal mee en dan wordt het te dun. Mijn idee is nu om met een stanleymes simpelweg flink wat snedes in de cachering van de achterste twee lagen te maken, zodat eventuele waterdamp vrije doorgang heeft. Zie ik hier iets over het hoofd, of moet deze werkwijze gewoon kunnen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Prikroller voor behang.
Paar keer eroverheen en het is zeker niet meer dampdicht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik vraag me af waarom zou je die dampremmende lagen open moeten maken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
@Wgb: bedoel je dat als de randen niet afgeplakt worden het al dampopen genoeg is?
Ik denk dat dat klopt, maar zou er toch even de roller overheen halen. Snijden kan ook, maar dan snij je ook in de isolatie en ziet er rommelig uit, hoewel iemand dat pas weer gaat zien als het er ooit uit moet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Jackd schreef:
Ik denk dat dat klopt, maar zou er toch even de roller overheen halen
Kan je toelichten wat je bereikt als je de tweede en de derde laag alufolie open maakt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat zou het nadeel zijn?
Ik zie geen nadelen, wel een betere dampdoorlaatbaarheid.
 

Charel

  • #7
De bedoeling van een geisoleerde muur- of dakopbouw is dat die van binnen naar buiten hoe langer hoe meer dampopen is.
Als er vooral bij die buitenste laag, die normaal de koudste is, nog een dampscherm zit dan kan (zal) daar de eventuele waterdamp condenseren in plaats van dat ze verder zou migreren naar buiten toe.
Dus best alle lagen (behalve de binnenste) veelvuldig doorprikken of insnijden.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #8
Gewoon laten zitten. Het maakt volgens Ubakus niets uit voor het vochtprobleem.
De isolatiewaarde wordt juist beter door de extra lagen damprem. De lucht namelijk staat nog beter stil.
 

Charel

  • #9
Stel dat een dak is geisoleerd met 6 cm glaswol tussen de kepers met aan de binnenkant een dampscherm. Dat is een zeer veel voorkomende situatie.
Nadien wordt dan vaak de vraag gesteld of men extra isolatie kan aanbrengen onder dat reeds aanwezige dampscherm.
Het antwoord is dan het verwijzen naar de vuistregel dat dit kan op voorwaarde dat de bijkomende isolatie maar de helft aan isolatiewaarde heeft van de bestaande. In dit geval zou dat dan slechts 3 cm glaswol mogen zijn.
Het kan dus niet indien men 12 cm extra zou willen aanbrengen om in totaal 18 cm isolatie te bekomen.
In dat geval moet het oude dampscherm doorprikt, doorsneden of verwijderd worden.
Hier geldt dezelfde redenering met dezelfde vuistregel waardoor het dampscherm van de eerste 6 cm moet doorprikt worden, er komt immers nog het dubbele aan isolatiewaarde als extra bij.
Het dampscherm op de tweede laag, dus na 12 cm zou dan, hoewel niet nodig, wel mogen vermits er met de derde laag nog slechts 6 cm wordt toegevoegd wat maar de helft is van de reeds aanwezige 12 cm.
Dus is de boodschap dat je minstens bij de eerste laag (de laag aan de dakkant) het dampscherm moet uitschakelen en bij de laatste laag het dampscherm zo goed als mogelijk over zijn geheel dampdicht moet aanbrengen,
 
  • Like
Waarderingen: Cortevoor

Cortevoor

  • #10
Dank voor het meedenken allen! Die tip van de behangprikker is een goeie, daarmee moet het inderdaad netjes met een vaste tussenafstand lukken. Ook goed om te weten dat alleen de laag het dichts bij het dak geperforeerd dient te worden. De middelste laag zal ik toch niet helemaal luchtdicht langs de naden kunnen krijgen, dus die zal altijd iets ventileren langs de randen mocht er onverhoopt een druppel komen.

Voor de binnenste laag laat ik de cacharing in takt en zorg ik dat ik het helemaal luchtdicht afwerk. Bitumentape bij de aansluitingen op de muur en aluminiumtape om de flenzen, naden en nietjes af te werken lijkt mij toereiken hiervoor. Of raden jullie en dampdichte folie aan voor de zekerheid?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Cortevoor schreef:
Of raden jullie en dampdichte folie aan voor de zekerheid?
Hoe dampdicht zou je die aluminiumfolie onderling kunnen aan-en afsluiten.
Zorg ervoor dat je bij de kopsenaden van het isolatie een balkje tussen de gordingen zet. Dan kan je daar de aluminiumfolie met nietjes vastzetten en zorgvuldig afplakken.
 
  • Like
Waarderingen: Cortevoor

Cortevoor

  • #12
Dank voor de tip. Ik ga kijken hoe goed het lukt, een folie eroverheen kan altijd nog. Wellicht is dat sowieso slim voor het stuk waar later de badkamer en waskamer komen, gezien die nogal vochtig zullen zijn. Elders op het forum heb ik al gevonden dat dat een dampdichte folie eronder geen probleem moet zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu