Verwijderen radiator en ontluchten

Michiel43

  • #1
Ivm verbouwing wil ik zelf de radiator verwijderen. Zie foto's.

De radiator zit op een slaapkamer boven. De buisdiameter heb ik met een malletje gemeten en is 1/2 inch bij heen&retour leiding (dit is dan buitenkant buis die bij radiator).

CV staat beneden aan achterkant huis. Van daaruit gaan leidingen naar boven, over de zolder en verdeling zich naar slaapkamers, en dan hoofdleiding verder over zolder naar voorkant huis en dan weer naar beneden, en loopt van daaruit weer naar verschillende radiotoren door betonvloer en ook kruipruimte op de begane grond. Alle leidingen en radiatoren zijn 50 jaar oud. Met het nodige bochtwerk erin waarschijnlijk in kruipruimte. CV is vorig jaar nieuw aangelegd. Weet nog dat installateur de lucht er niet goed uit kreeg bij het opstarten van CV. Daarna ben ik nog een aantal dagen bezig geweest on alle lucht eruit te krijgen.

Heb 2 vragen:
A) Wat heb ik aan materiaal nodig om de heen en retourleiding goed af te doppen? (nog nooit zelf gedaan maar lijkt me wel goed zelf te doen)
B) Hoe kan ik het leidingstelsel het beste ontluchten? Graag ontvang ik tips & trucs. Zeker ook rekening houdend dat ik daarna zo min mogelijk gedoe heb met vullen.
- alle kranen radiotoren open of dicht zetten?
- radiator zit op slaapkamer en alleen boven leeg laten lopen zodat beneden gevuld blijft?
- Alleen vanaf deze radiator leeg laten lopen? En dan boven op zolder ontluchting op en zetten?


 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Moet de radiator wel weer worden gemonteerd nadien?
 

Michiel43

  • #3
Nee, er komt geen radiator terug op die plaats. Ook niet dus bij die beide aansluitingen op de hoofdleidingen.
 

Marcn88

  • #4
Afdoppen met 1/2 duims doppen en de oude koppelingen geheel demonteren
 

Bert pit

  • #5
Het hangt er van af hoe je leidingen lopen en waar je ontluchting zit en je tappunt.

In principe moet alles wat aangesloten zit boven die dikke buizen leeg. Maar vaak heb je een voor en een achterkan in zo'n systeem, waardoor je een deel vol kunt laten. Zit je CV aan de voorkan en heb je daar beneden een tappunt, gebruik dat dan.

Om een deel van het systeem beneden vol te houden, kun je de afvoerslang die je naar buiten in een put laat lopen op een hoogte van 2,5 a 3 meter (1e verdiepingshoogte) laten uitlopen. Zo weet je zeker dat beneden vol blijft maar de radiator op de 1e verdieping leeg is.

Let op als je de radiator demonteert: er blijft altijd een beetje water in staan en er kan zwarte slush in zitten. Als dat over je vloerbedekking loopt, kun je die ook meteen vervangen :cry: Kantel de radiator dus zo, dat de uitstroomopening naar boven wijst.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Gewoon van een stukje lap een propje maken en dat in de aansluiting drukken, eventueel ook nog een plastic zakje er omheen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu