Verwijderen en vervangen van toiletafvoer

Muxje

  • #1
Hallo weer :)

Ik ben momenteel bezig met het vervangen van mijn oude toiletpot door een hangend model. In principe geen lastige klus, maar de rioolafvoer werkt een beetje tegen.

De bestaande afvoer bestaat uit een ingemetselde pijp uit de muur, waarover de mof van een bochtje gelijmd is. Ik krijg deze met geen mogelijkheid los (iemand raadde me aan om te verwarmen met een verfstripper, maar met zo'n grote pijp in een rottig hoekje werkt dat niet). De mof zit helemaal tot aan de muur geschoven dus bij afzagen hou ik niks over.

De oplossing die ik in gedachte had was om 2x 45 graden-bochtjes te gebruiken (de afvoer moet namelijk ook ca 9 cm hoger komen). In de muur zou ik dan een bochtje met een "verjongde" kant gebruiken die in de bestaande buis past. Qua maten moet dit werken... ware het niet dat de bouwmarkten (en ik heb er aardig wat bezocht) die verjongde bochtjes in alle maten hebben behalve de 110mm die ik nodig heb. :(

Vraagjes:
- Weet iemand een zaak in de buurt van verwijderd waar ze dat soort spullen wel hebben? Ik heb de bouwmarkten al een beetje opgegeven.
- Is er een andere oplossing om de afvoer te vervangen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn flexibele aansluitingen te koop voor dit doel bij sommige bouwmarkten en de sanitairzaak.
 

Fiesiekus

  • #3
Je hebt dus een 45° mof-spie nodig? Is bij bouwmaterialenhandel toch wel te verkrijgen? De bestaande "lastige" bocht: van welk materiaal? Foto?
 

Muxje

  • #4
Wat ik zoek is geen gewone mof-spie bocht, maar één met een verjongde/vernauwde spie die in een standaard 110mm buis past ,en niet in een mof. Het bestaande spul is gewone grijze PVC.

Die flexibele aansluiting is een goede tip en eventueel het laatste redmiddel... Ik zag ze net in de bouwmarkt; ik vind ze wel wat minder fraai en als je er een s-bocht in vouwt blijft er wel erg veel spanning staan op de buis (eventueel wel op te lossen met een steun).

Gelukkig lijkt er een oplossing... Ik zie nu dat de muur gelukkig niet van het atoombomvaste beton is waar de meeste van mijn muren van gemaakt zijn (echt verschrikkelijk spul). Ik probeer morgen wat ruimte om de buis weg te hakken zodat ik er een gewone mof omheen kan krijgen.
 

Xr8

  • #5
De verjongde bochten in de bouwmarkten zijn waarschijnlijk voor hemelwaterafvoeren. Of een verjongde bocht 110 bestaat betwijfel ik ten zeerste. In sok bestaat het zeker wel.

Wanneer je ruimte om de pijp kunt krijgen kun je het best de oude mof eraf halen met een verfstripper of brandertje en er een nieuwe omheen zetten. Let wel op dat je de buis niet te warm stookt, deze wordt dan onrond en dat kan problemen geven met het opnieuw waterdicht krijgen.
 

Ronaldinho66

  • #6
Een verjonde bocht 110 mm bestaat niet. Wat eventueel wel past is een afvoersok met lamellen (closetmof). Je kan hier een verjongde bocht 100mm duwen (hemelwaterafvoer) en hier in een bocht mof/spie hierin en daarin weer een closetmof (bijgeleverd bij het inbouwreservoir?).

Let wel: zowel 2 x 45' of 2 x 90' bochtjes betekent al een sprong van 25 tot 40cm! Zowel horizontaal als vertikaal dus 9 cm kan alleen diagonaal bereikt worden. Dat wil zeggen dat ook de positie van de pot naar links of naar rechts verschoven wordt. Toch maar uitkappen?


Succes,
Ronaldinho66
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu