Verwarmingsketelproblemen

Esther Krijgs

 • #1
Hoi allemaal,

Ik heb wat zitten lezen hier, maar kom er toch niet uit. Een belangrijke reden daarvoor is dat ik merk en type van de ketel niet weet (staat ws. Achter de kap, maar die durf ik er niet af te halen. De ketel slaat aan, maar stopt er dan weer mee. Waterdruk is goed, radiatoren ontlucht, stekker even uit en dan weer in helpt niet. Niet alle radiatoren staan open, alleen die beneden. Daar lees ik elkaar tegensprekende dingen over. Warm water doet het wel. De ketel is erg oud, want zou tijdelijk zijn totdat het huis verkocht is. Ik heb het expansievat niet ontlucht, want snap niet precies hoe dat moet. Hangt aan een beugel. Waterdruk is af te lezen, maar de knoppen (waarmee je de ketel bv op economy zet) doen het niet meer. Radiator wordt wel warm, maar niet meer dan 17 graden, schat ik. Dit is natuurlijk allemaal heel algemeen, dus als iemand me een tip kan geven hoe ik de naam van de ketel achterhaal, ben ik ook blij. En als ik foto's moet plaatsen, hoor ik graag welke (ga ik intussen opzoeken hoe dat moet hier). Dank alvast!
 
 • Waarschuwing
  Klusidee
  Waarschuwing
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Wat dacht je van een foto van het apparaat?
  Want zo blijft heteen gok.
   

  Esther Krijgs

  • #3
  Hier foto's

  IMG_20231218_172044.jpg IMG_20231218_172032.jpg 17029169716141295037347393883146.jpg 17029170490001600024343579950806.jpg 17029170821368791324404960306027.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Jackd

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Radson top 2000
  In deze draad kan je de binnenkant bekijken:

  ps. Eerlijk: Google afbeeldingen gaf deze optie.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Lange Herman

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Wonderlijk! Ik weet vrijwel niets van verwarmingsketels en hun uiterlijk, maar dit leek sprekend op wat ik me kan herinneren van mijn vorige ketel: De Bosch 30 HRC (was er ook in de uitvoering 26 HRC, 35 HRC en 40 HRC).

  En inderdaad, na het vinden van een handleiding (klik hier) zie ik tot mijn verrassing, dat dat inderdaad correct moet zijn.
  Zie blz. 30 voor een aanzicht van het bedieningsapaneel.

  Edit: @Jackd kwam (op vrijwel hetzelfde moment) tot een andere conclusie, die ook heel goed lijkt te zijn.

  Dat moet haast betekenen dat dit model ketel destijds door 2 totaal verschillende fabrieken verkocht of gebouwd zijn. Ik houd het er dan voorlopig maar op, dat Bosch de techniek van Radson gekocht heeft, maar dat weet ik natuurlijk niet met zekerheid.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Terug naar je probleem. Je schrijft dat hij voor verwarming 'even' aan gaat en er dan mee stopt.
  Is 'even' secondenwerk en loopt de temperatuur nauwelijks op ? Dan kunnen we je waarschijnlijk niet helpen, ik vermoed een probleem met vorming of detectie van vlammen als hij voor verwarming moet werken. Dan begint hij laag te branden, en dat gaat dan niet goed. Voor warmwater begint een ketel meteen hoog te branden en dat lukt blijkbaar wel.
  Gaat hij wel branden, maar loopt de gemeten temperatuur snel op en gaat de ketel daardoor uit? Dan is er inderdaad een probleem met doorstroming van CV water. Pomp, verstopping, teveel radiatoren dicht, lucht, ...
  Gaat hij wel branden, maar loopt de gemeten temperatuur maar een beetje op en gaat de ketel uit? Dan een probleem in de besturing. Vreemd dat je ook schrijft dat hij niet op de knoppen reageert. Misschien de linker draaiknop een paar keer heen en weer draaien en dan op stand E laten staan. Is de kamerthermostaat in orde?
   

  Esther Krijgs

  • #8
  Ik zie nergens een mogelijkheid iets toe te voegen aan mijn oorspronkelijke bericht, dus dan maar hier. Bedankt voor al het meedenken. Hij doet het weer, door sommige dingen uit te sluiten en andere te gevmbruiken. Waar het hem in zat weet ik nog steeds niet echt. Ik heb wat gedraaid aan de thermostaat van de ketel, meer radiatoren aangezet. En twee radiatoren voluit aangezet. Daarnaast heb ik een klein beetje gedraaid aan een klein kraantje waarvan ik geen idee heb wat het is. Daarover heb ik nog een vraag. Ik plaats er een foto bij. Het lekt en de dop is ook sterk verkalkt. Wat is het en kan ik alleen de dop vervangen? Sorry voor de slechte foto, het is het kraantje helemaal rechts naast de opgaande buis. Er zit een plastic kapje aan de onderkant.

  IMG_20231218_172032.jpg
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #9

  Henk253

  Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
  Je bedoeld dit
  1704465035158.png

  Normaal zit daar een afvoer aan zodat bij op warmen warm water kan uit zetten en via de inlaatcombinatie de te veel druk door uitzetting laten weg druppelen.

  Dus ketel brand en je hebt warm water en cv word warm maar 17 graden.
  Lekt er een warm water leiding of kraan?

  Want het kan ook wezen dat ie steeds op warmwater ver warmen staat.
  Ik had wel de handleiding van deze ketel
  Handleiding Junkers TOP 2000 (pagina 4 van 32) (Nederlands) (gebruikershandleiding.com)

  Naamloos.jpg
   

  Esther Krijgs

  • #11
  Dat met dat gele/oranje cirkeltje.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu