Verwarmingsbuizen ruisen

Harm8

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraagje over de verwarmingsbuizen op mijn eerste etage, die een beetje ruisen.
Nadat ik heb gedouched of nadat ik de warmwaterkraan van de wasbak open heb gehad hoor ik dat de verwarmingsbuizen in de douche en op de slaapkamers een klein beetje ruisen. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 seconden en daarna houdt het op. Dit alles speelt zich af op de eerste etage van mijn woning. Is dit normaal?
Het maakt niet uit of ik de kachel aan of uit heb staan en ook niet of ik de radiatoren open of dicht heb.
Ik heb geen thermostaatkranen op de radiatoren en de buizen en radiatoren ruisen niet als ik de kachel aanzet. Alleen even ruis na watervraag van de warmwaterkraan. De kachel is een vaillant VHR 24-28C.

Alvast bedankt voor een reactie.
Harm
 

Xr8

  • #2
Het kan zijn dat de ketel na afloop van het tapbedrijf de 3 weg klep omschakeld en gedurende de nadraaitijd van de pomp het water even over de cv installatie pomp, vaak wordt de radiator welke het dichtst bij de ketel zit dan bij de kraan een beetje warm. Is normaal en kan geen kwaad.
 

Kanterz

  • #3
Kan ook zijn dat je te weinig doorstroming biedt.
dus dat er bijv 4 radiators op je eerste verdieping zitten, waarvan er 3 dichtstaan, dit kan ook een suizend geluid geven.
simpelweg te testen door al je radiators op de eerste verdieping open te zetten en dan kijken of het suizen er nog is!

zeg niet dat dit zeker is, maar heb al vaak gezien dat dit de oorzaak is.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Of je hebt te weinig radiatoren openstaan, in verhouding tot de instelling van je pomp... dus pomp op maxiamaal en de helft van de radiators dicht...
 

Harm8

  • #5
Nou, ik heb het nog even verder uitgezocht, maar het komt van de pomp. Nadat ik de warmwaterkraan dicht heb gedraaid draait de pomp nog even door, zo gauw de pomp is gestopt houdt het ruisen ook onmiddelijk op. En in de kachel zelf hoor ik het ruisen nog het meest.
Het ruist trouwens ook in de verwarmingsbuizen als ik de warmwaterkraan open heb. Dus niet pas nadat ik de warmwaterkraan dicht heb gedraaid.
De pomp heeft geen schakelaar om een stand lager of hoger te zetten en de radiatoren dicht of open maakt ook niet uit. Denk dat ik er verder niks meer aan kan doen. Dus ik hou er maar mee op.
 

Harm8

  • #6
Zou het trouwens nog uitmaken dat de radiator die het dichst bij de kachel zit een designradiator is met een stromingsbuis in de aanvoer? Radiator wordt trouwens helemaal goed warm. Dus daarover geen klachten. Maar dat er minder doorstroming is vanwege de stromingsbuis bedoel ik.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #7
De pomp zou niet zo luidrugtig moeten zijn,, wat je kan horen is of lucht of wat ik eerder denk is een gedeeltelijk dicht geslibte wisselaar [kalk] en je kookgeluiden hoort.

je kan proberen de ketel te spoelen met azijn,

aftappen en de wisselaar via het ontluchtingsnippeltje bovenop vullen met azijn,
weer op druk brengen met water maar zorg dat de driewegklep op warm water stand staat en dan het stekkertje eruit is [dan kan hij niet meer omlopen en het azijn in je install spoelen].
vervolgens de ketel opstoken en een tijdje laten branden door de warmwaterkraan te laten lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu