Kelder te warm >isoleren verwarmingsbuizen?

AdAardappel

  • #1
Wij hebben grenzend aan de woonkamer een kelder die een kleine meter naar beneden doorloopt. Fijne bergruimte die relatief koel blijft, zou je denken. Echter heeft een vorige eigenaar verwarmingsbuizen door de wand in de kelder uit laten komen om zo de radiator in de keuken te bereiken.

Het gaat over een breedte van zo’n 2 meter waar de leidingen lopen, met als gevolg dat het in de kelder vaak warmer is dan in de woonkamer. Ik heb aangenomen dat dit komt door de ongeïsoleerde buizen.
Op wat voor manier kan ik dit het beste isoleren? Ik heb buisisolatie gehaald en tape on die dicht te plakken, maar is dit voldoende? Of kan ik dit beter anders aanoakken? Moet ik beide leidingen isoleren?

Advies is welkom!
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #2
Beide buizen isoleren.
Het wordt met buisisolatie van 13mm dikte 4x beter dan het was.
Dus 4 x minder opwarming.

(Met 5cm glaswol wordt het 12x beter dan het was, en met 10cm glaswol 23x dan het was.)
 

AdAardappel

  • #3
Ik heb helaas niet genoeg ruimte voor glaswol, dus wordt het de buisisolatie. Voegt het iets toe om aluminium tape om de leidingen (voor aanbrengen isolatie) of om de isolatiebuis te wikkelen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Alu tape eerst om de buis doet helemaal niets.

Zorg vooral dat de buisisolatie kierdicht is aangesloten. Alle aansluitingen aftapen. Als je ruimte hebt, kan je daarna er een koof omheen maken.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Alu tape om de isolatie zal nog iets schelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu